”What happens in the Games stays in the Games, right loves?”

Olen pelannut viime aikoina paljon Apex Legendsia, joka on ensimmäisen persoonan battle royale ammuntapeli. Tarinallisesti Apex Legends sijoittuu Titanfall-pelien maailmaan ja siinä seikkailevat erilaiset legendat, joilla on erilaisia ominaisuuksia ja vahvuuksia. Pelissä legendat taistelevat televisioidussa Apex Games -ohjelmassa, jossa tavoitteena on tappaa muut osallistujat ja voittaa Apex Legendin titteli. Legendat ovat erilaisista henkilökohtaisista syistä mukana peleissä, ja on mielenkiintoista oppia hahmojen taustatarinoista lisää kausien edetessä!

Apexin pelimekaniikka

Apex Legends on hyvin perinteinen battle royale -peli: 60 pelaajaa laskeutuu kartalle, jonka pelialuetta pienennetään kierrosten myötä kunnes viimeiselle kierrokselle selvinneillä pelaajilla on enää pieni alue käytettävissään voittamiseen. Laskeutuessaan pelaajien tulee etsiä muun muassa aseita, panoksia, suojan, kypärän, repun ja parannustarvikkeita. Eri alueille laskeutuminen takaa erilaiset mahdollisuudet hyvän lootin löytämiseen, mutta paremman lootin alueilla on yleensä myös enemmän pelaajia havittelemassa hyvää tavaraa, jolloin taistelun todennäköisyys kasvaa.

Pelaaja voi kantaa kerrallaan kahta tuliasetta ja erilaisia kranaatteja sekä suoja- ja parannustarvikkeita. Lisäksi pelissä voi poimia erilaisia pelaajaa hyödyttäviä ja legendan kykyjä boostaavia tavaroita. Jokaisella legendalla on kolme eri kykyä: passiivinen kyky, taktinen kyky ja ultimaattinen kyky. Erilaisten kykyjen käyttäminen ja oikein ajoittaminen on yhtä tärkeässä roolissa kuin esimerkiksi aseella ampuminen tai piiloutuminen vihollisisilta.

Apexin hahmot

Apex Legendsin 11 ensimmäistä legendaa. Kuva: Apex Legends fandom

Tällä hetkellä Apex Legendsissa on valittavissa seitsemäntoista eri pelattavaa hahmoa eli legendaa. Jokaisella hahmolla on erilaiset taustatarinat, ominaisuudet, kyvyt ja vahvuudet. On yleistä, että pelaaja erikoistuu yhteen tai muutamaan legendaan. Koska Apex Legendsia pelataan tiiminä joko kahden tai kolmen hengen joukkueissa, ja yhdessä tiimissä voi olla vain yksi jokaista valittavissa olevaa legendaa, on tärkeää hallita ainakin muutamaa legendaa pärjätäkseen. Järkevän kokonaisuuden rakentaminen legendavalinnoilla on merkittävässä roolissa siinä, kuinka pelaajat menestyvät pelissä.

Eniten käyttämäni hahmot vasemmalta oikealle: Revenant, Wattson, Loba ja Horizon.

Olen itse erikoistunut pääasiassa neljään hahmoon. Aloitin Apex Legendsin pelaamisen seitsemännellä kaudella, jolloin uusin legenda oli painovoimaa manipuloiva astrofyysikko Horizon, jonka ihana skottiaksentti vei mennessään ensitrailerista. Pelasin pelkällä Horizonilla ensimmäiset noin sata Apex-peliäni ja sitten tutustuin hienostovarkaaseen Lobaan ja suloiseen sähköinsinööri Wattsoniin. Pelaan satunnaisesti myös kyborgimaisella salamurhaaja Revenantilla. Olen vasta vastikään päässyt voittamisen ja pelissä menestymisen makuun kahdella voitolla viime kaudella, mutta jostain se pitää aloittaa! Itseäni eniten harmittaa, että en ole saavuttanut vielä voittoa päähahmollani Horizonilla, mutta kun sen joskus saavutan, se onkin sitten erityisen ihana tunne!

Horizon on Apexin liikkuvimpia hahmoja: hänen kykyjään ovat painovoimahissi, jolla hän pääsee nousemaan muita pelaajia korkeammalle. Hän pystyy myös luomaan mustan aukon, joka vetää vihollisia puoleensa. Loba on varas, joka pystyy tekemään mustan marketin, jonka kautta hän voi varastaa lootia ympäristöstään. Loballa pääsee myös liikkumaan pitkiä etäisyyksiä hänen teleporttirannekorunsa avulla. Apex Legendsin mielenkiintoisimpia hahmojen välisiä taustatarinoita on Loballa ja Revenantilla: kun Loba oli pieni, Revenant tappoi verisesti hänen vanhempansa. Nyt Loba on palannut kostamaan. Revenant on kyborgiin ladattu ihmismieli, joka nauttii tappamisesta. Revenantilla on matala ja särmikäs ääni, ja hänen puhettaan jää kuuntelemaan pelokkaan innoissaan. Revenant pystyy estämään muita legendoja käyttämästä kykyjään ja luomaan kuolintoteemin, johon hän palaa ensimmäisen kerran kuollessaan. Wattson puolestaan on sähköinsinööri, joka on ollut luomassa yhtä peliareenaa isänsä kanssa. Hän pystyy luomaan sähköaitoja ansoiksi vihollisille sekä luomaan sähköpylonin, joka lataa hänen ja tiimikaveriensa suojia. Eri hahmoilla pelataan eri strategioilla: Loballa ja Wattsonilla pelatessani pelaan ns. long gamea eli laskeudun hiljaiseen paikkaan ja piilottelen vihollisilta mahdollisimman pitkään, kun taas Horizonilla ja Revenantilla voi pelata aggressiivisemmin ja kohdata vihollisia rohkeammin.

Apex Legends on hahmojen moninaisuutensa myötä pelimaailman helmiä ja edelläkävijöitä: legendat edustavat monipuolisesti eri taustoja, seksuaalisuuksia ja sukupuolia. Yksi legendoista on non-binary, useampi kuuluu seksuaalivähemmistöön ja hahmot edustavat erilaisia etnisiä taustoja, jotka näkyvät sekä pukeutumisessa, puheessa ja tarinassa. Tällaista peliä on ilo tukea!

Battle of the battle royales

Olen kirjoittanut jo aiemmin Fortnitesta, joka on tätä kirjoittaessa maailman suosituin battle royale -peli. Olen itse pelannut Fortnitea paljon pidempään ja aktiivisemmin, ja Apex Legends on minulle verrattain uudempi tuttavuus. Battle royale -pelien aktiivisena kuluttajana näen sekä Fortnitessa että Apexissa omia vahvuuksiaan ja syitä pelata niitä. Apexin legenda-valikoima mahdollistaa pelihahmojen varioimisen ja tietynlaisen vihollisvalikoiman kohtaamisen, kun taas Fortnitessa pelaajat ovat enemmän samalla viivalla ja esimerkiksi tähtäystaidot korostuvat enemmän. Fortnitessa rakentaminen on merkittävässä roolissa, ja koska itse preferoin taktiikalta enemmän hyvää tähtäämistä, taisteluiden valitsemista, lootaamiseen keskittymistä ja luonnollisten high groundien etsimistä, on Apex virkistävää vaihtelua. Apex on monilta ominaisuuksiltaan hyvin pitkälle hiottu, ja esimerkiksi sen pingaus-systeemi on vailla vertaa. Fortnitessa on mielestäni johdonmukaisempi asevalikoima, ja itselläni kesti hyvin pitkään oppia Apexin eri aseet ja niiden kategoriat. Haen vieläkin vähän, mitkä assaulteista ja LMG-aseista nyt olivatkaan niitä suosikkejani ja mitkä eivät.

Vaikka olenkin tässä vertaillut Apexia ja Fortnitea, mielestäni ne eivät kilpaile keskenään, vaikka battle royale -pelejä ovatkin. Fortnite on nähdäkseni perinteisempi battle royale -peli, jossa taidot ovat merkittävässä roolissa, kun taas Apexissa taistelutaitojen lisäksi tarvitaan oikeiden legendojen kombinaatioita, oman legenda-valinnan suhteuttamista käytössä olevaan karttaan ja aseisiin sekä käytössä olevan legendan ominaisuuksien maksimaalista hyödyntämiskykyä. Itselle tärkeää on, että Fortnitessa voi pelata soolona, kun taas Apexin pienin pelaajamäärä on duot, joita toki voi lähteä pelaamaan myös soolona. Molemmille peleille on hetkensä ja nautin molemmista eri mielentilassa ja fiiliksin!

Lopuksi

Apex Legends on hieno battle royale -peli, johon suosittelen tutustumaan, jos genre kiinnostaa! Peliin voi olla aluksi vaikea päästä sisään, mutta kokemuksen kautta oppii ja saa pelistä aivan valtavasti irti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s