Luova Lokakuu – 18. Tasapaino

Päivän sana on tasapaino. Sanasta tulee ensimmäisenä mieleen pohdinta työn ja vapaa-ajan tasapainosta, etenkin näin pitkän etätyöajan jälkeen. Olen itse tehnyt paljon töitä rajojen vetämisen ja tasapainon eteen, joten ajattelin tiivistää itselleni toimivia tapoja arjen tasapainon löytämiseksi!

Joustavuus

Työn ja vapaa-ajan tasapainon löytämisessä joustavuus on ollut minulle avainasemassa. En tee tiukkoja rajanvetoja, vaan pyrin siihen, että teen omalla toiminnallani sekä omasta työstäni helpompaa että vapaa-ajastani palauttavampaa. Jos esimerkiksi seuraavan päivän töitäni helpottaa, että minulle voi laittaa edellisenä iltana viestiä yllättävästä työasiasta myös omaan Telegramiini, se palvelee mielenrauhaani. Yritän kaikessa toiminnassani noudattaa omaa ohjenuoraani siitä, että teen jatkuvasti palveluksia tulevaisuuden Saanalle; pyrin omalla toiminnallani helpottamaan tulevaisuuteni toimintaa. Jos joustaminen työn ja vapaa-ajan rajalla tekee tulevaisuuden työskentelystäni helpompaa, se on kannattavaa. Tämä pätee yksittäisiin ja kertaluontoisiin tapauksiin, kuten vaikka ennakkotietoon tulevasta kriisiviestintäcasesta.

Rajanveto

Olen palanut useasti loppuun ja ollut burnouteista sairaslomalla useasti nuoren elämäni aikana. Siksi minun on pitänyt opetella sanomaan ”ei” ja vetämään rajoja. Vaikka edellinen kohta olikin joustavuus, kaikessa en suostu joustamaan – eikä kaikessa kannatakaan.

Rakastan työtäni ja teen sitä ns. rakkaudesta lajiin, ja olen saavuttanut siihen terveen suhteen tietoisella työllä. Kun aloitin ylioppilaskunnassa töissä, olin vastikään ollut vastaavassa ympäristössä luottamustehtävässä ilman työaikaa ja täysin erilaisin odotuksin. Olen intohimoinen ihminen ja haluan antaa kaiken itsestäni oli kyseessä sitten ihmissuhteet, työ tai harrastukset. Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että en glorifioi kiirettä tai ylitöiden tekemistä, tai edistä näitä itse kiirepuheella. Olen oppinut tunnistamaan ne paikat, joissa joustamiseni on perusteltua, tarpeellista ja vie yhteistä työtä eteenpäin, ja ne paikat, joissa on ihan ok vetää rajoja. Terve itsekkyys ja rajojen vetäminen suojelevat jaksamistani ja mielenterveyttäni. Sanonta ”If it costs you your peace, it’s too expensive.” on hyvä ohjenuora rajanvetoon.

Laitteisto

Olen siitä onnekas ja etuoikeutettu, että minulla on työpuhelin ja -kone. En ole omalla puhelimellani tai sovelluksillani kirjautuneena sisään työpaikan viestimiin tai sosiaalisen median kanaviin. En säilytä omalla koneellani työasioita tai toisinpäin. Jos minun pitää vapaa-ajallani tarkistaa jokin työasia, voin kirjautua selaimella sähköpostiin tai avata työpuhelimen vilkaistakseni juuri sen asian. Myös tässä joustaminen on tärkeää: en demonisoi työpuhelimen katsomista vapaa-ajalla, jos se on tarkoituksenmukaista ja satunnaista. Jatkuva työpuhelimen seuraaminen vapaa-ajalla ei kuitenkaan ole tervettä.

Keskustelut

Tämä liittyy vahvasti sekä joustamiseen että rajanvetoihin. Minua ei haittaa puhua töistä vapaa-ajalla, koska moni rakas ystäväni on ylioppilasliike-kuplasta ja siihen liittyvät teemat ovat luonnollisia keskustelunaiheita. Minulle olisi hassua olla puhumatta töihini liittyvistä asioista vapaa-ajalla, koska työ on kuitenkin tärkä osa elämääni, ja tuntuisi oudolta sulkea se pois keskusteluista. Työtä koskevissa keskusteluissa vedän rajan ”työminulta” toimintaa vaativiin asioihin, eli jos vapaa-ajalla ilmenee jotakin, jota varten pitäisi periaatteessa laittaa työaika juoksemaan, en tee sitä, vaan pyydän palaamaan asiaan myöhemmin.

Ajanhallinta

Yksi parhaista asioista työssäni on sen joustavuus, etenkin työajoissa. Minulla on paljon valtaa oman työaikani hallinnoinnissa, mikä mahdollistaa myös työnteon systemaattisemman suunnittelun. Pystyn ennakoimaan, milloin minulla on paljon töitä ja pidempiä työpäiviä, ja milloin voin tasoittaa näitä tekemällä lyhyempää päivää. Voin rakentaa päiväni tukemaan työnteon lisäksi jaksamistani ja vapaa-aikaani.

Avoimuuden nimissä kirjoitin tämän 19.10. ja päiväsin sen oikealle päivälle. Inspiraatio ei iskenyt eilen, ja nyt voin olla lopputulokseen tyytyväinen. 19.10. Päivän sana on paljastus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s