Luova Lokakuu – 25. Jälki

Luova lokakuu -inspiraatiohaasteen tämän päivän sana on jälki. Sanasta tulee ensimmäisenä mieleen hiilijalanjälki!Huomasin, että en ole hetkeen tehnyt Sitran Elämäntapatestiä ja laskenut omaa hiilijalanjälkeäni, joten se on tämän päivän teema!

Asuminen

”Kotisi ja tapasi kuluttaa energiaa ovat kohtuullisella tasolla.

Saan asumisesta kohtalaiset tulokset! Asumme kahden hengen taloudessa luhtitalossa. Sähkömme tulee tuulivoimasta ja meillä on käytössä kaukolämpö. En vietä aikaa suihkussa, joten vedellä ei tule lotrattua tarpeettomasti.

Tämän osion jälkeen laskuri näyttää 1000 kg CO₂e.

Liikenne ja matkailu

Liikut vähäpäästöisesti ja kuntosikin toivottavasti nousee!

Autottomuus ja lentämisen puute pitävät liikenteestä koituvan hiilijalanjäljen matalana. Joukkoliikenne, kävely ja pyöräily ovat pääsääntöiset kulkumuotoni, ja pitkillä matkoilla matkustan pääsääntöisesti junalla.

Tämän osion jälkeen laskuri näyttää 1100 kg CO₂e.

Ruokailu

”Ruokailutottumuksesi ovat melko hyvällä mallilla!

Pääasiallisena kasvissyöjänä harmittaa, että hiilijalanjälki tuplaantuu tässä kohtaa juuston takia, mutta on se ymmärrettävää – ovathan niin liha kuin juustokin päästöjen kannalta huonoja ratkaisuja lautasella. Olen kasvissyöjä ja syön satunnaisesti kalaa. Kahvin kanssa nautin kauramaitoa, mutta muuten käytän maitotuotteita, kuten jugurttia ja kermaa – ja sitä juustoa.

Tämän osion jälkeen laskuri näyttää 2100 kg CO₂e.

Tavarat ja hankinnat

Pärjäät keskivertoa vähemmällä. Moni voisi ottaa sinusta esimerkkiä!

Ostin muutama viikko sitten vuosijuhlamekon uutena ja se oli todella outoa; en muista, milloin viimeksi olisin käynyt kaupoilla ja ostanut vaatteen uutena. Olen nimittäin ostanut vaatteeni tarpeeseen Rekistä tai UFF:ilta jo vuosia käytettynä. Lemmikistä tulee nousua hiilijalanjälkeen.

Tämän osion jälkeen laskuri näyttää 3100 kg CO₂e.

Tulokset

Lopullinen tulokseni on siis 3100 kg CO₂e. Testin mukaan olen vastuullinen kanssamatkustaja, joka tuntee liikkumisen ja matkailun vaikutukset ympäristöön, mutta jonka pitäisi skarpata ruokavalion osalta.

Compensate

Löysin verrokin vuodelle 2019 Compensaten hiilijalanjälkitestiin, joten pyöräytän vielä sen! Compensatella on samat kysymykset, mutta mittareissa saa antaa tarkempaa tietoa. Tulokseni Compensaten hiilijalanjälkilaskurilla on 3060 kg CO₂e (vuonna 2019 vastaava luku oli 3240 kg CO₂e), joka jakautuu seuraavasti (sulkeissa vuoden 2019 verrokki): ruoka 45% (33%), ostokset 25% (23%), asuminen 28% (23%) ja matkustaminen 2% (21%). Erot tulevat siitä, että tuolloin asuimme uudemmassa talossa ja olimme lentäneet kerran vuoden sisään – päästökompensoidusti.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO₂e, joten voin sanoa olevani oikealla tiellä. Laskin, että jos ryhtyisin kasvissyöjästä vegaaniksi eli vaihtaisin loputkin maitotuotteet kasvipohjaisiin (juusto, jugurtti, kerma ym.), hiilijalanjälkeni olisi 2 900 kg CO₂e. Se on enää inasen yli vuoteen 2030 mennessä tavoiteltavan yhden ihmisen kestävän hiilijalanjäljen eli 2 500 kg CO₂. Food for thought.

Huomisen sana on keittiössä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s