Formulafiiliksiä! Yhdysvaltain GP

Tänään ajetaan Austinissa Yhdysvalloissa, eli meille tämä on iltakisa! Viimeksi tällä radalla ajettiin vuonna 2019, ja koronan takia viime vuosi oli välivuosi. Lähtöjärjestys tänään on 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Sergio Pérez, 4. Charles Leclerc, 5. Carlos Sainz, 6. Daniel Ricciardo, 7. Lando Norris, 8. Pierre Gasly, 9. Valtteri Bottas (lähtöruuturangaistus osien vaihtamisesta), 10. Yuki Tsunoda, 11. Esteban Ocon, 12. Antonio Giovinazzi, 13. Lance Stroll, 14. Nicholas Latifi, 15. Kimi Räikkönen, 16. Mick Schumacher, 17. Nikita Mazepin, 18. Sebastian Vettel (lähtöruuturangaistus osien vaihtamisesta), 19. Fernando Alonso (lähtöruuturangaistus osien vaihtamisesta) ja 20. George Russell (lähtöruuturangaistus osien vaihtamisesta). Valtaosa kuljettajista aloittaa kilpailun medium-renkailla; vain Sainzilla ja Tsunodalla on pehmeät renkaat allaan starttiin.

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti on siisti. Hamilton saa hienon lähdön! Verstappen ylittää peittää Hamiltonia, muttei onnistu, vaan ajautuu radan ulkopuolelle hetkellisesti. McLarenit ja Ferrarit mittelevät hienosti keskenään! Jonon hännillä otetaan hieman osumaa, mutta kaikkien kisa jatkuu.

McLarenien taistelu Ferraria vastaan. Kuva: F1-Twitter

Avauskierroksen jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. PER, 4. LEC, 5. RIC, 6. SAI, 7. NOR, 8. TSU, 9. BOT ja 10. GAS. Räikkönen on kahdestoista ja Vettel viidestoista. Verstappen on vain puolen sekunnin päässä Hamiltonista.

Lämpötilaa on lähes 30 astetta, joten renkaiden lämpeneminen ja kuluminen ovat todellinen ongelma. Usea kuski tekee aikaisen varikkopysähdyksen. Verstappen tulee varikolle jo kierroksella 11/56 hakemaan uudet renkaat alleen. Hän putoaa viidenneksi Ricciardon taakse. Ricciardo ja Sainz suuntaavat myös varikolle. Pérez tulee varikolle kierroksella 13/56. Myös Leclerc tulee varikolle. Verstappen on nyt toisena Hamiltonin perässä. Hamilton tulee varikolle kierroksella 14/56 ja putoaa toiseksi Verstappenin taakse. Gaslyn takajousitus hajoaa, ja hän joutuu keskeyttämään kilpailun.

Alonso ja Räikkönen ottavat osumaa keskenään ajaessaan sijasta kolmetoista, ja tunteisiinhan se Alonsolla menee. Alonso kolaroi myös Giovinazzin kanssa ohittaessaan tätä. Tuomaristo käskee Alonsoa päästämään Giovinazzin takaisin paikalleen. Alonso yrittää päästä Giovinazzista ohi ja tappeluksihan se menee, toivottavasti ei tule osumaa!

Hamilton ottaa Verstappenia kiinni, ja ero on enää vajaa kolme sekuntia. Virtuaalinen turva-auto käväisee paikalla kierroksella 28/56, kun ratavilkailija juoksee radalta yhden auton osan. Verstappen tulee varikolle kierroksella 30/56, ja Red Bullin standardeilla pysähdys on pitkähkö. Edessä lienee siis kolmen pysähdyksen taktiikka Verstappenille, mutta pyrkiikö Hamilton nyt kahteen? Verstappen putoaa tallikaverinsa taakse kolmanneksi, mutta pian Pérez päästää Verstappenin ohitseen. Pérez tulee varikolle ja palaa radalle Leclercin taakse neljänneksi. McLarenit suuntaavat varikolle. Kärkikymmenikön tilanne näiden pysähdyksien jälkeen on 1. HAM, 2. VER, 3. LEC, 4. PER, 5. BOT, 6. RIC, 7. SAI, 8. NOR, 9. TSU ja 10. RAI.

Hamilton tulee varikolle kilpailun kärjestä kierroksella 37/56. Hamilton putoaa Verstappenin taakse, ja kaksikon välinen ero on vajaa kahdeksan sekuntia. Tasaisella hyvällä vauhdilla Hamilton voi voittaa tämän kisan, koska Verstappenin pitänee käydä vielä varikolla! Ocon joutuu keskeyttämään teknisistä syistä kierroksella 42/56. Mazepin raportoi, että hänen jaloissaan tuntuu jotain kuumaa, mikä on huolestuttavaa.

Hamilton saavuttaa Verstappenia kierros kierrokselta enemmän! Kierroksella 48/56 kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. PER, 4. LEC, 5. RIC, 6. SAI, 7. BOT, 8. NOR, 9. TSU ja 10. RAI. Hamilton on alle kahden sekunnin päässä Verstappenista. Alonso keskeyttää kierroksella 51/56 takasiiven rikkoutumisen vuoksi. Verstappen ajaa kahden pysähdyksen taktiikkaa, eli nyt on enää kyse siitä, saako Hamilton hänet ajamalla kiinni ajoissa. Hamiltonin ja Verstappenin ero on edelleen noin 1.8 sekuntia.

Verstappen vastaan Hamilton. Kuva: F1-Twitter

Kimi ajautuu soralle radan ulkopuolelle, mutta onnistuu palaamaan radalle. Hamilton on alle sekunnin päässä Verstappenista! Verstappenin edessä on kierroksella ohitettava Mick Schumacher, joka sekoittaa pakkaa. Verstappen ja Hamilton ohittavat kierroksella Schumacherin. Ero on alle sekunnin, mutta tällä kertaa aika loppuu kesken, ja Verstappen ajaa voittoon. Hamilton sijoittuu toiseksi ja Pérez kolmanneksi. Hamilton saa nopeimman kierroksen pisteen. Muutaman viikon päästä ajetaan Meksikossa!

Aiemmat Yhdysvaltain osakilpailut

Yhdysvaltain GP 2019

Yhdysvaltain GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s