Formulafiiliksiä! Brasilian GP

Tänään ajetaan Brasiliassa! Jo ennen kilpailua on nähty jo jonkinmoista draamaa kuljettajien ja etenkin tallien välillä, ja rangaistuksia ja sakkoja on lennellyt puolin ja toisin mestaruustaistelijoiden kesken. Eilisen sprinttikisan ja myönnettyjen rangaistusten jälkeen lähtöjärjestys näyttää seuraavalta: 1. Valtteri Bottas, 2. Max Verstappen, 3. Carlos Sainz, 4. Sergio Pérez, 5. Lando Norris, 6. Charles Leclerc, 7. Pierre Gasly, 8. Esteban Ocon, 9. Sebastian Vettel, 10. Lewis Hamilton, 11. Daniel Ricciardo, 12. Fernando Alonso, 13. Antonio Giovinazzi, 14. Lance Stroll, 15. Yuki Tsunoda, 16. Nicholas Latifi, 17. George Russell, 18. Mick Schumacher ja 19. Nikita Mazepin. Kimi Räikkönen lähtee kilpailuun varikolta.

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti ja avauskierros ovat kaaoottisia. Verstappen ajattaa Bottaksen ulos ja nousee kilpailun kärkeen. Norris ja Sainz ajavat tiiviisti vierekkäin ja Norris ajautuu ulos radalta kärsien rengasrikosta. Red Bull ajaa kaksoisjohdossa. Hamilton tykittelee menemään ja nousee muutamassa kierroksessa jo neljänneksi myös ilman DRS:ää – ilmiömäistä! Tsunoda ottaa osumaa Strollin kanssa ja etusiipi jää radalle, mikä johtaa turva-autoon kierroksella 6/71. Tuomaristo tutkii tilannetta.

Kilpailu käynnistyy uudelleen kierrokselle 11/71. Red Bullit ottavat aikansa kilpailun uudelleenstarttamisessa, ja nyt välit kärjessä ovat aiempaa lyhyemmän. Kärjessä ovat Red Bullit, sitten Mersut ja Ferrarit järjestyksessä 1. VER, 2. PER, 3. HAM, 4. BOT, 5. LEC ja 6. SAI. Mick Schumacher ottaa osumaa Räikkösen kanssa, ja hänen etusiipensä ajautuu lähes irtonaisena Schumacherin auton alle. Virtuaalinen turva-auto. Hamilton kärkkyy Pérezia.

Kierroksella 14/71 virtuaalinen turva-auto poistuu. Tsunoda saa 10 sekunnin aikarangaistuksen kolarista Strollin kanssa. Kierroksen 18/71 alussa Hamilton ohittaa Pérezin ulkokautta, mutta pian Pérez nappaa paikkansa takaisin. Hamilton ohittaa Pérezin uudelleen kierrosta myöhemmin samassa kohtaa. Bottas on aivan Pérezin kannoilla.

Kierroksen 24/71 kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. PER, 4. BOT, 5. LEC, 6. SAI, 7. GAS, 8. RIC, 9. VET ja 10. OCO. Gasly tulee varikolle kierroksella 26/71, ja pian perään myös Hamilton ja Sainz suuntaavat varikolle. Hamilton palaa radalle kuudenneksi. Verstappen tulee varikolle seuraavalla kierroksella ja palaa radalle Hamiltonin ja Ricciardon eteen. Kärjessä ajavat nyt maailmanmestaruustaistelijoiden tallikaverit Pérez ja Bottas ja heidän perässään varikkopysähdyksen tehneet Verstappen ja Hamilton. Pérez tulee seuraavaksi varikolle ja palaa radalle viidenneksi. Bottas ajaa nyt kilpailun kärjessä.

Strollin autosta irtoaa osia, joten virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön hetkeksi. Bottas tulee varikolle tilaisuuden hyödyntäen ja palaa radalle kolmanneksi tallikaverinsa taakse ja Pérezin eteen! Mahtavaa! Verstappenin ja Hamiltonin välinen ero on noin sekunnin.

Verstappen tulee varikolle toisen kerran kierroksella 41/71 eli todella aikaisessa vaiheessa. Verstappen palaa radalle tallikaverinsa taakse neljänneksi ja on nyt kärkikymmeniköstä ainoa, joka on käynyt varikolla jo kahdesti. Bottas tulee varikolle seuraavalla kierroksella ja putoaa Verstappenin taakse neljänneksi. Bottas pohtii tallinsa taktiikkaa. Pérez tulee myös varikolle. Bottas ohittaa Leclercin. Pérezin pysähdyksen jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. LEC, 5. PER, 6. SAI, 7. GAS, 8. RIC, 9. OCO ja 10. ALO. Hamilton tulee varikolle kierroksen 44/71 päätteeksi ja palaa radalle toiseksi Verstappenin taakse. Ero on noin 2,5 sekuntia. Bottas toteaa radioon, että tallä taktiikalla pilattiin Mersun tuplavoitto, enkä voi sanoa olevani eri mieltä.

Hamilton alkaa kärkkyä Verstappenia toden teolla kierroksella 47/71, ja ero on enää puolikkaan sekunnin verran. Hammertime! Hamilton on juuri ohittamassa Verstappenia, kun Verstappen yhtäkkiä peittää ja ajattaa molemmat leveäksi radan ulkopuolelle. FIA, nyt olisi hetki lukea sääntökirjaa – ja Wolffin vaatia sitä hyvin tiukasti. Stroll ja Ricciardo ovat jossakin välissä keskeyttäneet kilpailun. Horner toteaa FIA:lle radioon, että tässähän oli kyse vain kilvanajosta, ja ilmeisesti FIA on samaa mieltä, sillä tuomaristo ei tutki tilannetta. Valitettavasti tässä kohtaa ei enää yllätä, että FIA ja tuomaristo ovat läpen puolueellisia. Rasismi paistaa kilometrin päähän. Menee maku koko lajista.

Hamilton ottaa ansaitun paikkansa kilpailun kärjessä. Kuva: F1-Twitter

Noh, likainen Red Bull- ja tuomaristopeli ei haittaa, sillä Hamilton ohittaa Verstappenin kierroksella 59/71 täysin ajamalla! Tuomaristo antaa varoituksen Verstappenille ajolinjan toistuvasta muuttamisesta. Tilanne kärkikymmenikössä on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. LEC, 6. SAI, 7. ALO, 8. GAS, 9. OCO ja 10. NOR. Ocon ja Norris ovat jo eri kierroksella kuin kärki. Verstappen tippuu hetki lähes viiden sekunnin päähän Hamiltonista.

Pérez otetaan varikolle kierroksella 70/71 ottamaan nopeimman kierroksen pisteen pois Hamiltonilta. Hamiltonin ja Verstappenin ero on jo 10 sekuntia. Lewis Hamilton ajaa ylivoimaisesti maaliin ensimmäisenä! Max Verstappen tulee toiseksi ja Valtteri Bottas kolmanneksi. Nopeimman kierron pisteen nappaa Sergio Pérez. Päivän kuljettajaksi valitaan ansaitusti Lewis Hamilton. Hamiltonin ja Verstappenin välinen piste-ero mestaruustaistelussa on 14 pistettä. Still he rises. Viikon päästä mestaruustaistelu jatkuu ja toivottavasti tasoittuu entisestään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s