Formulafiiliksiä! Saudi Arabian GP

Kauden loppu häämöttää, ja tänään ajetaan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu Saudi Arabiassa! Ratkeavatko MM-mestaruudet tänään?

Kuva: F1-Twitter

Tänään ajetaan ensimmäistä kertaa Saudi Arabiassa Jeddan katuradalla, joka on MM-sarjan toiseksi pisin rata. Jännittävään osakilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Charles Leclerc, 5. Sergio Pérez, 6. Pierre Gasly, 7. Lando Norris, 8. Yuki Tsunoda, 9. Esteban Ocon, 10. Antonio Giovinazzi, 11. Daniel Ricciardo, 12. Kimi Räikkönen, 13. Fernando Alonso, 14. George Russell, 15. Carlos Sainz, 16. Nicholas Latifi, 17. Sebastian Vettel, 18. Lance Stroll, 19. Mick Schumacher ja 20. Nikita Mazepin.

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti on siisti, ja järjestys pysyy kutakuinkin samana kuin lähtöruudukossa. Kierroksella 4/50 kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. LEC, 5. PER, 6. NOR, 7. OCO, 8. GAS, 9. RIC ja 10. ALO. Mersut hallitsevat kilpailun vauhtia ja pitävät letkaa suhteellisen kasassa. Pérez kamppailee pysyäkseen Leclercin perässä. Hamilton ja Bottas nappaavat nopeimpia kierrosaikoja lähes vuoronperään.

Schumacherin kolari. Kuva: F1-Twitter

Mick Schumacher pyörähtää radalta ja ajautuu seinään kierroksella 10/50, ja turva-auto tulee radalle. Schumacher on kunnossa, mutta auton siivoamisessa radan reunalta menee tovi. Mersu tekee tuplapysähdyksen, ja valtaosa muistakin kutsuu kuljettajansa pysähdykseen. Kärkikuljettajista Verstappen ei tule varikolle.

Kierroksella 13/50 heiluvat punaiset liput, eli Red Bullin strategia pitää Verstappen radalla oli masterplan: Verstappenin renkaat voidaan vaihtaa punaisten lippujen aikana ja näin hän saa ilmaisen renkaiden vaihdon. Kun Schumacherin auto on siivottu radan reunalta, ja turvavalli on korjattu, on uuden startin aika!

Uudelleenstartin kolari. Kuva: F1-Twitter

Kilpailu alkaa uudelleen ja on aika lähteä jatkamaan kilpailua! Hamilton ottaa hienon startin, samoin Ocon! Verstappen tajuaa menettäneensä kilpailun johdon ja kiilaa itsensä Hamiltonin eteen tehden vähän osumaa. Leclercin etupyörä osuu Pérezin takapyörään, jolloin Pérez pyörähtää radalle poikittain. Mazepin ajaa kovaa Russellin perään. Punaiset liput liehuvat!

FIA käy häikäilemätöntä neuvottelua Red Bullin kanssa: jos Red Bull hyväksyy, että he lähtevät seuraavaan starttiin Oconin ja Hamiltonin takaa, tilanne on sillä selvä. Tässähän pitäisi antaa Verstappenille vähintään viiden sekunnin aikarangaistus, ei käydä tallin kanssa kauppaa lähtöruudusta! Törkeää käytöstä FIA:lta. Kunnioitukseni tuomaristoa kohtaan lähestyy lattiaa.

Toinen uudelleenstartti. Kuva: F1-Twitter

Kierrosta 17/50 lähdetään yrittämään seuraavalla uudelleenstartilla! Kärjen järjestys on neuvotteluiden jälkeen 1. Ocon, 2. Hamilton ja 3. Verstappen. Startti on siistimpi kuin edellinen. Verstappen painaa Oconista ohi kilpailun kärkeen, ja Ocon ja Hamilton ottavat hieman osumaa. Hetken kuluttua Hamilton ohittaa Oconin. Kärkikymmenikön tilanne kierroksella 20/50 on 1. VER, 2. HAM, 3. OCO, 4. RIC, 5. BOT, 6. GAS, 7. GIO, 8. VET, 9. TSU ja 10. LEC. Verstappen raportoi, että autossa ei ole voimaa. Hamiltonin ero Verstappeniin on sekunnin luokkaa.

Tsunodan kolari. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 23/50 Tsunoda kolaroi Vettelin kanssa ja menettää etusiipensä radan reunaan. Tsunoda pääsee nilkuttamaan takaisin kilpailuun, ja virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön etusiiven noutamiseksi radan reunalta. Tsunoda pääsee varikolle ja jatkamaan kilpailua. Tsunoda saa aikarangaistuksen kolarista. Vettelin autosta irtoaa osia radalle.

Kilpailun puolessa välissä tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. OCO, 4. RIC, 5. BOT, 6. GAS, 7. GIO, 8. SAI, 9. LEC, 10. STR, 11. VET, 12. RAI, 13. NOR, 14. LAT, 15. ALO ja 16. TSU. Keskeyttäjiä ovat Pérez, Mazepin, Schumacher ja Russell.

Räikkönen ja Vettel ottavat osumaa keskenään, ja Räikkönen menettää etusiipensä. Tuomaristo tutkii. Vettelin auto ei voi hyvin. Virtuaalinen turva-auto. Rohkeat ratavirkailijat käyvät juoksemassa palasia radalta. Alonso vaatii radan siivoamista radiossaan, ja hän on ihan oikeassa; nämä radalla makaavat auton palaset vain odottavat tilaisuuttaan puhkoa jonkun renkaat.

Virtuaalinen turva-auto poistuu radalta kierroksella 33/50. Hamilton ampaisee Verstappenin perään. Muutama kierros myöhemmin otetaan jälleen hetkeksi virtuaalinen turva-auto autojen osien siivoamiseksi radalta. Virtuaalisen turva-auton jälkeen Hamilton tekee ohitusyrityksen, ja kaksikko ottaa vähän osumaa. Verstappen oikaisee pitääkseen paikkansa kilpailun kärjessä. Tuomaristo tutkii. Verstappenia käsketään päästämään Hamiltonin ohi, ja Verstappenin hidastaessa Hamilton osuu häneen ja rikkoo etusiipensä. Kilpailu kuitenkin jatkuu, ja Verstappen on edelleen kärjessä.

Verstappen ja Hamilton ottavat osumaa. Kuva: F1-Twitter

Bottas ohittaa Ricciardon kierroksella 40/50. Verstappen päästää Hamiltonin ohi kierroksella 43/50 ja ottaa heti paikkansa kilpailun kärjessä takaisin. Hamilton ohittaa uudelleen ja nousee kilpailun kärkeen. Tuomaristo antaa viiden sekunnin aikarangaistuksen Verstappenille, ja lisäksi tuomaristo tutkii Hamiltonin ja Verstappenin välistä toimintaa. Katsojat ja selostajatkin ovat pudonneet kärryiltä siitä, mistä rangaistuksia nyt sataa ja mistä ei. Verstappenin rangaistus on nyt siitä oikaisutilanteesta, josta on kuva ylempänä.

Jos näillä sijoituksilla tullaan maaliin niin, että Hamiltonilla on nopein kierros ja sen tuoma lisäpiste, kauden viimeiseen osakilpailuun lähdetään tasapisteillä. Liian jännittävää! Vettel keskeyttää kierroksella 45/50.

Hamiltonin etusiipi voi huonosti, ja niin voivat myös Verstappenin renkaat. Kunhan kaikki tulevat ehjänä ja elossa maaliin, ja mestaruustaistelu viedään kauden viimeiseen osakilpailuun, olen tyytyväinen.

Bottas ja Ocon kamppailevat kolmannesta sijasta kirjaimellisesti viimeisille metreille asti! Bottas nappaa kolmannen sijan kovalla työllä ja suomalaisella sisulla! Huhhuh! Maaliin saavutaan järjestyksessä Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas, 4. Ocon, 5. Ricciardo, 6. Gasly, 7. Leclerc, 8. Sainz, 9. Giovinazzi ja 10. Norris. Yksi tuomaristotutkinta varjostaa vielä kärkikaksikon juhlintaa. Max valitaan Päivän kuljettajaksi, enkä kyllä ymmärrä, miten tällaisesta suoraan sanottuna perseilystä voi mitenkään palkita.

MM-taistelusta pidetään nyt kynsin hampain kiinni hyvin kyseenalaisin keinoin niin radalla kuin tallin ja FIA:n välisessä toiminnassa. Neuvottelu rangaistusten välttämiseksi tällä tavalla ei ole millään tasolla hyväksyttävää, ja Verstappen ja Hamilton pelaavat nyt hyvin vaarallista ja likaista peliä.

Abu Dhabin osakilpailuun lähdetään mestaruustaistelun osalta tasatilanteessa. Jos viimeinen osakilpailu päättyisi tasatilanteeseen (eli molempien keskeytykseen tai 10. huonompaan sijoitukseen), Verstappen voittaisi mestaruuden osakilpailuvoittojen määrän myötä.

Viikon päästä on totuuden hetki: kuka vie mestaruuden 2021?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s