Formulafiiliksiä! Abu Dhabin GP

Viimeistä viedään! Mestaruus ratkeaa tänään Abu Dhabissa! Lisäksi kilpailusta tekee ikimuistoisen se, että Kimi Räikkönen päättää tänään F1-uransa. Historialliseen kilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Lando Norris, 4. Sergio Pérez, 5. Carlos Sainz, 6. Valtteri Bottas, 7. Charles Leclerc, 8. Yuki Tsunoda, 9. Esteban Ocon, 10. Daniel Ricciardo, 11. Fernando Alonso, 12. Pierre Gasly, 13. Lance Stroll, 14. Antonio Giovinazzi, 15. Sebastian Vettel, 16. Nicholas Latifi, 17. George Russell, 18. Kimi Räikkönen ja 19. Mick Schumacher. Haasin Nikita Mazepin ei osallistu koronatartunnan vuoksi.

Kumpi voittaa tänään mestaruuden: Mercedeksen Lewis Hamilton vai Red Bullin Max Verstappen? Kumman talli vie mestaruuden? Jännittävä ja historiallinen mestaruustaistelu päättyy tänään – toivottavasti mahdollisimman siististi!

Kauden viimeinen startti. Kuva: F1-Twitter

Hermot ovat kireällä ja jännitys katossa: on startin aika! Startti on upea ja siisti! Hamilton kiitää kilpailun kärkeen ja saa hyvän startin! Verstappen haastaa Hamiltonia ja on työntää hänet radalta – tästä tulee pitkä kisa. Tuomaristo ei tutki. Hamilton pitää paikkansa kärjessä. Kahden kierroksen jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. PER, 4. SAI, 5. NOR, 6. LEC, 7. TSU, 8. BOT, 9. OCO ja 10. RIC.

Hamiltonin ja Verstappenin välinen ero alkaa kasvaa yli kahteen sekuntiin. Kilpailua on nyt ajettu 8/58. Kierroksella 9 Verstappen raportoi, että takarenkaat alkavat menettää pitoaan. Verstappenilla on allaan pehmeät renkaat, Hamiltonilla mediumit. Hamilton kellottaa nopeimpia kierrosaikoja. Kierrokseen 11/58 mennessä ero Hamiltonin ja Verstappenin välillä on kasvanut yli neljään sekuntiin. Kaksi kierrosta myöhemmin ero on jo lähes 5,5 sekuntia.

Verstappenin renkaat jatkavat huononemistaan, joten hän tulee varikolle kierroksella 14/58. Verstappen saa kovat renkaat alleen, ja hän palaa radalle viidenneksi. Mersu reagoi, ja Hamilton tulee myöskin varikolle, ja hän palaa radalle toiseksi Pérezin taakse. Kärkikymmenikön tilanne kierroksella 16/58 on 1. PER, 2. HAM, 3. SAI, 4. VER, 5. NOR, 6. TSU, 7. BOT, 8. RIC, 9. ALO ja 10. GAS. Verstappen ohittaa Sainzin kierroksella 18/58.

Pérez tekee upeaa kakkoskuskin työtä ja pidättelee Hamiltonia takanaan useamman kierroksen. Pérez ja Hamilton vaihtelevat paikkaa kilpailun kärjessä useaan otteeseen, ja hermot kiristyvät. Hamilton pääsee viimein ohi, mutta Verstappen on saavuttanut kaksikon. Pérez antaa toisen sijan Verstappenille ja suuntaa itse varikolle omaan pysähdykseensä – hän on työnsä tehnyt. Pérez palaa radalle viidenneksi. Hamiltonin ja Verstappenin välinen ero on kahden sekunnin luokkaa.

Kierroksella 25/58 kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. ALO, 6. GAS, 7. SAI, 8. NOR, 9. LEC ja 10. TSU. Räikkönen huristelee jonon hännillä ja tulee kierroksella ohitetuksi. Hänellä on ongelmia jarrujen kanssa, ja etusiipikin ottaa osumaa hänen pyörähtäessä radan ulkopuolelle ja osuessa seinään. Räikkönen päättää kilpailunsa ja F1-uransa varikolle. Myös Russell keskeyttää varikolle.

Olemme saapuneet kilpailun puoleenväliin eli kierrokselle 29/58. Kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. ALO, 6. GAS, 7. SAI, 8. NOR, 9. LEC ja 10. TSU. Bottas tulee viimein varikolle kierroksella 31/58. Hän putoaa sijalle yhdeksän eli Leclercin ja Tsunodan väliin. Alonso ja Gasly ovat ainoat, jotka eivät ole käyneet vielä varikolla. Hamiltonin ja Verstappenin välinen ero on kasvanut lähes viiteen sekuntiin.

Giovinazzi keskeyttää radan varteen, eli virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön. Myös hän päättää oman F1-uransa. Verstappen hyötyy virtuaalisesta turva-autosta ja tulee varikolle, samoin Pérez. Hamiltonin ja Verstappenin välinen ero on reilu 20 sekuntia, eli se olisi sekunti per kierros, sillä maaliin on matkaa kaksikymmentä kierrosta! Tekikö Mersu virheen, joka maksoi mestaruudet?

Kierroksella 41/58 kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. PER, 4. SAI, 5. NOR, 6. BOT, 7. TSU, 8. ALO, 9. GAS ja 10. OCO. Hermot eivät voi hyvin. Hamiltonin renkaiden ikä on 29 kierrosta, Verstappenilla 6. Verstappenin vauhti ei tätä menoa riitä, sillä ero on pysynyt noin 14 sekunnissa jo useamman kierroksen.

Kymmenen kierrosta jäljellä! Kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. PER, 4. SAI, 5. NOR, 6. BOT, 7. TSU, 8. GAS, 9. ALO ja 10. OCO. Hamiltonin renkaiden ikä on 34 kierrosta, Verstappenilla 11. Hamiltonin vauhti on hyvä, ero Verstappeniin on reilu 12 sekuntia. Norrisilla on rengasrikko, mutta hän selviää varikolle saamaan uudet renkaat alleen. Kierroksella 51/58 mestaruustaistelijoiden välinen ero on 11 sekuntia.

Latifin kolari. Kuva: F1-Twitter

Latifi keskeyttää radalle poikittain, kun maaliin on viisi kierrosta matkaa. Turva-auto tulee radalle. Verstappen ottaa ilmaisen pysähdyksen ja saa pehmeän renkaan alleen. Jännitys on aivan liian kovaa. Pérez keskeyttää varikolle jostakin syystä. FIA linjaa, että kierroksella ohitettavia ei saa ohittaa – kunnes se muuttaa mielensä Red Bullin valituksesta. Ja tämä päätös, hyvät ystävät, ratkaisee F1-mestaruuden. Koska juuri niinhän sen pitää mennä, tuomaripelillä? FIAn tekemä päätös on myös selkeästi sääntökirjan vastainen, joten mestaruudesta mentäneen tuomioistuimeen kauden jälkeen.

Turva-auto tulee sisään viimeistä kierrosta varten. Verstappen ohittaa tuoreemmilla renkailla Hamiltonin ja kiitää likaiseen mestaruuteensa. Ableistinen, rastistinen ja naisia omaisuutena pitävä mies voitti juuri F1-mestaruuden tuomaripelillä. Likaista, kuvottavaa, epäurheilijamaista ja ällöttävää. Toivottavasti Mercedes riitauttaa tämän päätöksen tuomioistuimessa, ja tämä mestaruus ratkaistaan oikeudessa – koska FIA ei antanut ratkaista sitä radalla.

Maaliin saavutaan siis järjestyksessä 1. Verstappen, 2. Hamilton ja 3. Sainz. Kimi Räikkönen valitaan Päivän kuljettajaksi.

Tästä kaudesta jäi käteen vain paha maku suuhun – nähtäväksi jää, voiko tuomioistuin vielä korjata tilanteen.

2 Comments

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s