Kulttuuria: Marvel phase 4

Saattaa sisältää juonipaljastuksia seuraavista sarjoista ja elokuvista: WandaVision (2021), The Falcon and the Winter Soldier (2021), Loki (2021), What if…? (2021), Black Widow (2021), Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021), Eternals (2021), Spider-Man: No Way Home (2021) ja Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).

Oma innostukseni Marvel Cinematic Universumia kohtaan hiipui hieman Infinity-saagan päätyttyä, mutta vaikka kaikki sankarit eivät jatkaneetkaan Phase 4:ään, löytyy silti Marvelin uusimmasta tuotannosta paljon upeita tarinoita, vahvoja roolisuorituksia ja mieleenpainuvia juonenkäänteitä! Seuraavana katselulistallani ovat sarjoista Hawkeye (2021) ja elokuvista Thor: Love and Thunder (2022). Tässä arvosteluni Marvel Cinematic Universen phase 4 tuotoksista tähän mennessä!

WandaVision (2021) ★★★★★

WandaVision on ainutlaatuinen sekoitus kunnianosoituksia saippuasarjoille ja perinteistä Marvel-actionia. WandaVision on syystä palkittu, sillä se on niin väkeviltä roolisuorituksiltaan, visuaaliselta toteutukseltaan kuin monipuoliselta tarinaltaan Marvelin parhaimmistoa. Wanda Maximoff on suosikkini Marvel-hahmoista (Lokin lisäksi), ja oli ihanaa päästä viimein näkemään hänet ansaitsemassaan parrasvalossa (hetken aikaa). WandaVision käsittelee kauniisti surua ja menettämistä ollen samalla supersankarisarja. Sarjan upeus tulee sen moninaisuudesta: se on kepeää komediaa, synkkää draamaa ja vauhdikasta supersankari-actionia hyvässä tasapainossa. Ehdottomasti Marvelin parhaimmistoa!

The Falcon and the Winter Soldier (2021) ★★★★★

The Falcon and the Winter Soldier oli hieno sarja! Se onnistui syventämään Samin ja Buckyn hahmoja viimein ansaittuina päähenkilöinä eikä vain sivuhenkilöinä Steven tarinassa. The Falcon and the Winter Soldier käsittelee rasismin ja traumojen käsittelyn teemoja vaikuttavasti, ja sillä onkin varmasti merkittävimpiä yhteiskunnallisia vaikutuksia Marvelin tuotannoista.

Loki (2021) ★★★

En olisi uskonut, että suurena Loki-fanina sanoisin näin, mutta Lokin oma sarja oli heikko suoritus. Tämä aikamatkustustarina kompastuu omiin juonenkäänteisiinsä ja on aika laiskasti kirjoitettu niin Lokin hahmon kuin häntä ympäröivän tarinan osalta. Loki olisi voinut olla syvällisempi sukellus yhden hienoimman Marvel-hahmon maailmaan, mutta se päättikin mennä ali riman kaikissa paikoissa, joissa se oli mahdollista. Se miten Loki kuvattiin tässä sarjassa ei ollut mielestäni luonnollinen jatkumo aiemmin nähdylle hahmokehitykselle ja hahmolle ominaiselle tavalle toimia. Käsittääkseni itse Tom Hiddlestonkaan ei ollut tyytyväinen, eikä häntä kuultu taiteellisissa ratkaisuissa Lokin hahmon osalta, mikä on väärin.

Representaation osalta Marvelia voi kiittää niistä leivänmuruista, mitä oli Lokin bi-/panseksuaalisuuden canoniin tuominen, sillä tähän mennessä Marvel on tyytynyt pitkälti subtekstiin seksuaalivähemmistöjen osalta. Olen kuitenkin tyytymätön siihen, että sarjakuvissa ja mytologiassa genderfluid hahmo on jollakin logiikalla sarjassa nainen ainoastaan yhdellä aikajanalla, ja tästä nimenomaisesta naisvariantista piti sitten tehdä Lokin love interest? Tämä tarina ei tarvinnut romanttista juonta, ja jos se oli pakko laittaa, Mobius olisi varmasti ollut loogisempi ja kemian puolesta ymmärrettävämpi ratkaisu.

What if…? (2021) ★★★★

What if..? oli mielenkiintoinen leikittely vaihtoehtoisilla tarinoilla tutuista Marvel-seikkailuista! What if…? selkeästi suunniteltiin alustamaan myöhemmin tarkemmin esiteltävää MCU-multiversumia, ja televisioformaatti oli ehdottomasti tarinoiden tahdituksen kannalta oikea ratkaisu tähän. Etenkin zombiejakso ja Ultronia vastaan käydyn taistelun vaihtoehtoinen aikajana olivat mielenkiintoisia! Sarjan piirrostyyli oli ihana!

Black Widow (2021) ★★★★

Black Widow oli yllättävän hyvä elokuva ottaen huomioon, etten erityisemmin pidä Scarlett Johanssonista. Black Widow oli mielenkiintoinen kurkistus nimikkohahmonsa taustatarinaan ja perhekuvioihin. Sisarrakkauteen keskittyvä elokuva oli Marvel-mittapuulla toimivan feministinen ja koskettava. Elokuvan tähti oli ehdottomasti Natashan sisarhahmoa Yelenaa näyttelevä Florence Pugh, jonka henkilöhahmoon tykästyin kovin.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) ★★★★★

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings on paras koskaan tehty MCU-elokuva. Tässä elokuvassa oli kaikki kohdallaan: monipuoliset ja mielenkiintoiset henkilöhahmot, upea visuaalinen toteutus, näyttävät taistelukoreografiat ja hieno äänisuunnittelu. Rakastin kaikkea tässä elokuvassa!

Eternals (2021) ★★★

Eternals kompastuu siihen, että se on puuduttavan pitkä suhteessa täyteen tykiteltyyn sisältöönsä. Tämän olisi pitänyt olla vaikka kaksi elokuvaa sen sijaan, että kahteen ja puoleen tuntiin ahdettiin näin paljon uusia hahmoja ja juonikuvioita sisäistettäväksi. Elokuva yritti yhtä aikaa opettaa katsojalle uusista hahmoista ja heidän maailmastaan sekä viedä eteenpäin monimutkaista juonikuviota, mikä oli mielestäni virhe. Eternalsien maailman logiikka ja hahmojen erilaiset taikavoimat olivat mielestäni hyvin mielenkiintoisia, ja nautin etenkin takaumista eri aikakausilla, mutta näistä nauttiminen jäi jatkuvan infotulvan jalkoihin. Myös muutama näyttelijäsuoritus jäi vähän ontoksi, mikä jäi jälkikäteenkin vaivaamaan. Kokonaisuudessaan Eternals oli ihan viihdyttävä kokonaisuus, jossa olisi ollut enemmänkin potentiaalia paremmalla tahdituksella.

Spider-Man: No Way Home (2021) ★★★★

Spider-Man: No Way Home oli hieno Spiderman-seikkailu multiversumissa! Olisin varmasti saanut elokuvasta vielä enemmän irti, jos olisin nähnyt myös Tobey Maguiren ja Andrew Garfieldin Spidermanit, mutta jo omilla taustatieoillani voin sanoa, että tämä oli hieno kunnianosoitus Spiderman-edeltäjille. No Way Home ei mässäillyt nostalgisoinnilla, vaan käytti sitä tehokkaana keinona tuoda juoneen syvyyttä ja lisämaustetta. Kaiken kaikkiaan viihdyttävä elokuva!

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) ★★★

Odotukseni olivat hyvin korkeat tähän elokuvaan mentäessä, joten oli selvää, että tulisin pettymään jollakin tasolla. Petyin kuitenkin eri syistä kuin luulin: olin varma, että elokuva olisi juonellisesti hyvä, muttei lunastaisi ”MCU:n ensimmäinen kauhuelokuva” -premissiä. Kun Marvel-elokuvaa luonnehditaan kauhufanille kauhuelokuvaksi, skeptisyys lienee ymmärrettävää. Doctor Strange in the Multiverse of Madness itse asiassa onnistui olemaan omalle mittapuulleen sopivalla tasolla pelottava, mikä on tietysti kauhukonkarin, elokuvan ohjaajan Sam Raimin ansiota. Raimin visuaaliset ratkaisut loivat painostavaa tunnelmaa ja paikoittain oikeasti karmaisevia kohtauksia, ja kyllä tätä Marvel-mittapuulla kauhuksi voi kutsua. Elizabeth Olsen oli ilmiömäisen hyvä Scarlet Witchina, ja toivottavasti hänet palkitaan tästä roolisuorituksesta!

Doctor Strange in the Multiverse of Madness sylki Stephen Strangen ja etenkin Wanda Maximoffin kaiken tähänastisen hahmokehityksen päälle niin pahasti, että en voi pitää tätä hyvänä elokuvana. Wanda on ollut MCU:n nyrkkeilysäkki aivan liian pitkään (poislukien WandaVision, jonka juonta tämän elokuvan käsikirjoittaja ei selkeästi ollut sisäistänyt), ja lopputulos on loukkaava hyvin seksistisellä alavireellä. Vihastuttaa edes ajatella tätä elokuvaa.

Huvittavaa myös on, että sekä What if…? että Spider-Man: No Way Home käsittelivät multiversumia paremmin kuin elokuva, johon koko multiversumi-kokonaisuuden piti kulminoitua. Tuntuu, että tämä elokuva oli vain laiska tekosyy ajaa sisään Fantastic Four ja X-Men Marvel Cinematic universumiin.

Kaikki elokuvaa kohtaan osoitettava ylistys on täysin kohdistettu Sam Raimin onnistuneesti toteutuneelle kauhuvisiolle ja Elizabeth Olsenin upealle roolisuoritukselle – ja tottakai Benedict Wongin Wongille, joka oli jälleen kerran hieno hahmo!


Korkeat odotukset on myös Thor: Love and Thunderia kohtaan – se olisi edessä huomenna! Taika Waititi ei ole tähän mennessä koskaan pettänyt, joten katsotaan, mitä seuraava Marvel-elokuva tuo tullessaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s