Ensikuuntelussa: Midnights (3am edition)

Taylor Swift julkaisi eilen 10. studioalbuminsa Midnights. Taylor kuvaa albumilla häntä valvottaneita öitä ja hänen päässään silloin pyörineitä ajatuksia rakkaudesta, kostosta, itsekritiikistä ja ahdistuksesta. Midnights rikkoi julkaisupäivänään striimatuimman albumin ennätyksiä lukuisissa musiikkipalveluissa, joten edessä on selkeästi taattua Taylor-laatua!

Midnights-albumiin kuuluu Taylorin lempinumeron hengessä 13 kappaletta, mutta siitä julkaistiin myös pidempi versio Midnights (3am edition), jossa on yhteensä 20 kappaletta. Lähdetään siis kuuntelemaan ja arvostelemaan pariakymmentä uutta Taylorin kappaletta!

1. Lavender Haze ★★★★

Midnights-albumin avausappale Lavender haze on kutkuttava yhdistelmä menevää pop-kappaletta ja utuista tunnelmointia. Kappale kertoo Taylorin suhteesta hänen pitkäaikaiseen kumppaniinsa Joe Alwyniin ja parin suhtautumisesta toisinsa ja heidän suhdettaan ympäröivään keskusteluun. Lavender hazen sanoituksissa on myös kantaaottavia kohtia naisten asemaan ja sukupuolirooleihin parisuhteessa. Ensikuuntelulla Lavender haze ei ole niin päräyttävä kuin moni muu Taylorin avauskappale, mutta muutamalla toistolla sen tunnelmaan alkaa päästä sisään.

All they keep asking me / is if I’m gonna be your bride / The only kinda girl they see / is a one-night or a wife

2. Maroon ★★★★★

Maroon ei ehtinyt päästä edes kertosäkeistöön, ennen kuin siitä tuli yksi lempikappaleistani Taylorilta. Kappale vain parani vyöryessään eteenpäin niin kuin väkevä rakkaus, jota se kuvaa, ja sitä kuunnellessa kävi kyllä läpi kaikki elämänsä vahvat tunteet ja särkyneet sydämet. Maroon on Red-kappaleen kypsä isosisko, joka ymmärtää intohimoisen rakkauden kääntöpuolen ja osaa nähdä sen huumaavan vaikutuksen läpi. Marooniin lyriikoissa Taylor kuvailee nerokkaasti rakkautta punaisen eri sävyillä, ja kappeleen kuvaama tunne menetyksestä tuntuu pistoksena syvällä sydämessä. Viimeisessä kertosäkeistössä Taylor madaltaa ääntään, ja tehokeinona se menee yllättävän vahvasti ihon alle. Tässä kappaleessa on kaikki kohdallaan Taylorin äänestä lyriikoihin ja musiikkiin; mestariteos, jota haluaisin jäädä kuuntelemaan uudelleen ja uudelleen.

And I wake with your memory over me / that’s a real fucking legacy to leave

3. Anti-Hero ★★★★

Kappaleeksi itseinhosta ja masennuksesta Anti-hero on aika menevä! Anti-herossa Taylor kertoo epäonnistumisistaan ja kuvailee kokemaansa itseinhoa, joka kumpuaa hänen tekemistään virheistä. Rakastan Taylorin ääntä tässä kappaleessa, siinä on jotain keskustelevaa ja rehtiä. Anti-hero on vahva ja menevä pop-kappale, ja ymmärrän hyvin, miksi se on valittu albumin lead singleksi.

Did you hear my covert narcissism I disguise as altruism / like some kind of congressman? / A tale as old as time

4. Snow on the Beach (feat. Lana Del Rey) ★★★

Snow on the beach kertoo yllättävästä rakkaudesta ja jännityksestä siitä, saako rakkaudelleen vastakaikua. Kappaleena se on söpö, ja siitä jää lämmin fiilis. Taylorin ja Lana del Reyn äänet sointuvat kauniisti yhteen. Snow on the beach ei kuitenkaan erotu edukseen albumin muista kappaleista.

You wanting me / tonight feels impossible / but it’s coming down / no sound, it’s all around

5. You’re on Your Own, Kid ★★★★★

Taylorin albumin viides kappale perinteisesti särkee sydämesi, ja kun You’re on our own, kid alkoi, ajattelin ensin, että näin ei välttämättä nyt olisi. Olin väärässä. Jos kappale ei olisi näin menevä, olisin varmaan huutoitkenyt sen läpi. You’re on our own, kid kertoo siitä, kun on yksinäinen seurassa; kun et saa vastarakkautta ja ole haluttu; kun painit yksin ongelmiesi kanssa ja yrität vain selvitä. Menevä melodia ja sydäntäsärkevät lyriikat luovat upean kontrastin. Etenkin kappaleen silta on lyriikoiltaan murskaavan upea ja jättää sanattomaksi.

From sprinkler splashes to fireplace ashes / I gave my blood, sweat, and tears for this / I hosted parties and starved my body / like I’d be saved by a perfect kiss

6. Midnight Rain ★★★★★

Midnight rain kertoo suhteesta, jonka Taylor päätti keskittyäkseen uraansa rakkauden sijaan. Kappale kuvaa suhdetta, jossa osapuolet eivät sovi toisilleen erilaisten odotusten ja elämäntilanteiden vuoksi – ja lyriikka ”I broke his heart ’cause he was nice” tekee aika selväksi, että tässä puhutaan nyt Tom Hiddlestonista. Midnight rain on kaunis ja rehti kuvaus Taylorin tunteista mennyttä suhdetta kohtaan ilman katkeruutta, mutta ripauksella pientä katumusta. Viimeisen säkeistön ”I guess sometimes we all get some kind of haunted and I never think of him except on midnights like this” sattui.

He wanted it comfortable, I wanted that pain / He wanted a bride, I was making my own name / Chasing that fame, he stayed the same / All of me changed like midnight

7. Question…? ★★★

Question..? kertoo hämmentävästä suhteesta, joka herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Kappaleen punaisesta langasta on vähän vaikeaa saada kiinni, mutta kirjava laululla ja musiikilla leikittely hyvittää sen ja tekee kappeleesta vaivatta toistolla kuunneltavan.

We had one thing goin’ on / I swear that it was somethin’ / ’cause I don’t remember who I was / before you painted all my nights / a color I’ve searched for since

8. Vigilante Shit ★★★★★

Kosto pukee Tayloria! Vigilante shit on seksikäs, kiihkeä ja musiikillisesti minimalistinen kuvaus naisellisesta kostosta, liittyi se sitten parisuhteeseen tai uraan. Taylor käyttää kyllä tyylillä kaikki mahdollisuudet näyttää keskisormea Scooter Braunille – good for her. Hatunnosto lyriikasta ”Well, he was doin’ lines and crossin’ all of mine”.

Draw the cat eye, sharp enough to kill a man / You did some bad things, but I’m the worst of them / Sometimes I wonder which one’ll be your last lie / They say looks can kill and I might try.

9. Bejeweled ★★★★

Bejeweled kertoo suhteesta, jossa Tayloria pidettiin itsestäänselvyytenä, mutta hän tiesi silti oman arvonsa ja kykynsä loistaa. Kappaleella on koukuttava ja tanssittava melodia, ja rakastan lyriikoiden röyhkeyttä. Bängeri.

Best believe I’m still bejeweled / when I walk in the room / I can still make the whole place shimmer / and when I meet the band / they ask, ”Do you have a man?” / I could still say, ”I don’t remember”

10. Labyrinth ★★★

Labyrinthissa Taylor laulaa siitä, kuinka hän korjailee itseään edellisestä suhteesta, mutta yllättäen rakastuu uudelleen. Kappale on kauniin minimalistinen: laulu on hentoa, lyriikat herkkiä, ja musiikki rauhallista ja utuista.

”It only hurts this much right now” / was what I was thinkin’ the whole time / Breathe in, breathe through, breathe deep, breathe out / I’ll be gettin’ over you my whole life

11. Karma ★★★★★

Olen iloinen, että Karma ja Vigilante shit tuovat reputation-Taylorin takaisin tällä albumilla. Karma on todella tyydyttävä näpäytys siitä, että karma kyllä iskee vielä takaisin niille, jotka ovat toimineet väärin Tayloria kohtaan. Taylor ei edes yritä olla hienovarainen kaunastaan Scooter Braunia kohtaan, eikä hänen tarvitsekaan olla. Kappale on kaikin puolin mahtava: mukaansatempaava musiikki, laulun osalta monipuolinen ja leikittelevä, lyriikoiltaan pistävä ja voimaannuttava. Karmasta voisi sanoa yksinkertaisesti, että yaas queen.

Spider boy, king of thieves / Weave your little webs of opacity / My pennies made your crown / Trick me once, trick me twice / Don’t you know that cash ain’t the only price? / It’s coming back around

12. Sweet Nothing ★★★★

Sweet nothing on kaunis, herkkä ja suloinen kappale rakkaudesta, jossa riittää toiselle juuri sellaisena kuin on. Suorituskeskeisessä maailmassa on lohdullista, että elämänkumppanina on joku, joka ei odota sinulta yhtään mitään.

You’re in the kitchen hummin’ / all that you ever wanted from me was sweet nothing

13. Mastermind ★★★★★

Midnights-levyn viimeinen kappale Mastermind on kutkuttava kertomus kohtalon omiin käsiin ottamisesta. Taylor kertoo hänen ja Joe Alwynin ensitapaamisesta ja vaivasta, jonka hän näki, jotta suhde onnistuisi ja hän saisi Joen omakseen. Mastermind on eheä kappale menevällä melodialla ja kiinnostavilla lyriikoilla, unohtamatta albumille ominaista pilkettä silmäkulmassa.

You see, all the wisеst women / had to do it this way / ’cause we were born to be the pawn / in every lover’s game

14. The Great War ★★★★★

The Great War on melodisesti suosikkini tältä levyltä; jokin kappaleen menevyydessä vain puhuttelee minua. The Great War kertoo parisuhteen vaikeuksista ja niistä selviämisestä niin yksin kuin yhdessä. Kappaleen silta on jälleen yksi upeista Taylorin laulunkirjoituskykyjen taidonnäytteistä.

You drew up some good faith treaties / I drew curtains closed, drank my poison all alone / You said I have to trust more freely / but diesel is desire, you were playing with fire

15. Bigger Than the Whole Sky ★★★★

Bigger than the whole sky kertoo selvästi kipeästä menetyksestä, mutta moni osa kappaleessa viittaa ennemmin lapsen kuin kumppanin menettämiseen. Tällä näkökulmalla jo valmiiksi surullisen kappaleen herättämät tunteet moninkertaistuvat todella. Bigger than the whole sky on yksinkertaisen kaunis ja surumielinen kappale, samassa kategoriassa vain Ronanin ja Soon you’ll get betterin kanssa. Tässä albumissa pääsikin aika pitkälle itkemättä!

I’ve got a lot to pine about / I’ve got a lot to live without / I’m never gonna meet / what could’ve been, would’ve been / what should’ve been you

16. Paris ★★★

Paris on kappaleena kategoriassa ”söpöt rakkauslaulut Joe Alwynista”; kategorian kappaleet lämmittävät sydäntä, sillä Taylor on viimein onnellinen ja hyvässä suhteessa, mutta muihin vastaaviin verrattuna Paris ei erotu edukseen erikoisemmin.

Privacy sign on the door / and on my page and on the whole world / Romance is not dead if you keep it just yours

17. High Infidelity ★★★★★

Aika mestariteos. Väitän, että High infidelity on Taylorin rohkeimpia kappaleita kirjoittaa ja julkaista, sillä se on suora tunnustus pettämisestä. Lyriikat eivät myöskään ole kovin hienovaraiset, joten kuulijan on helppo kontekstoida tarina Met Galaan 2016. ”You know there’s many different ways that you can kill the one you love / The slowest way is never loving them enough” on Taylorin parhaimpia lyriikoita, hands down. Taylorin äänestä kuulee kaikki laulun taustalla olevat tunteet: syyllisyyden, helpotuksen, surun, oikeutuksen ja vapauden. High infidelity ponnahti helposti Taylorin parhaisiin kappaleisiin kautta aikain.

You know there’s many different ways that you can kill the one you love / The slowest way is never loving them enough / Do you really wanna know where I was April 29th? / Do I really have to tell you how he brought me back to life?

18. Glitch ★★★★

”Söpöt rakkauslaulut Joe Alwynista” jatkaa voittokulkuettaan. Glitchissa on persoonallisuutta ja kiihkeyttä, ja se kertoo yllättävästä kemiasta, joka kasvaa kevyestä seksisuhteesta vakavaksi parisuhteeksi. Glitchissa on hauska tunnelma, vaikka kappale on vakavasävyisempi kuin vastaavat.

We were supposed to be just friends / You don’t live in my part of town, but maybe I’ll see you out some weekend / Depending on what kind of mood and situationship I’m in / and what’s in my system

19. Would’ve, Could’ve, Should’ve ★★★★★

Would’ve, could’ve, should’ve osuu kipeään paikkaan ja resonoi. Kappale kertoo 19-vuotiaan Taylorin suhteesta silloin 32-vuotiaaseen John Mayeriin, ja traumoista, jotka suhde ja siinä tapahtunut hyväksikäyttö jätti Tayloriin. Would’ve, could’ve, should’ve on reklamaatio ja voimaantumisen yritys kuitenkin tiedostaen, että jäljet eivät ole lähteneet edes ajan kanssa. Kappaleessa on jotain niin sanottua vanhaa Tayloria, mikä tuntuu lohdulliselta suhteessa kappaleen sisältöön. Tämä on albumin paras kappale.

Living for the thrill of hitting you where it hurts / Give me back my girlhood, it was mine first / And I damn sure never would’ve danced with the devil at nineteen / and the God’s honest truth is that the pain was heaven / and now that I’m grown, I’m scared of ghosts / memories feel like weapons / and now that I know, I wish you’d left me wondering

20. Dear Reader ★★★★

Dear reader kertoo kuulijalle elämänohjeita ja ohjeistaa muun muassa olemaan varoivainen, etsiskelemään itseään ja pysymään omalla polullaan ulkoisista vaikutuksista huolimatta. Samaan aikaan kapple varoittaa, että neuvoja ei saisi ottaa henkilöltä, joka on itse rikki, luoden hienon ristiriidan kappaleen sanomalle. Kappale on albumin tyylille uskollisesti utuinen, minimalistinen ja se hyödyntää hienosti kaikuja efektinä. Vahva lopetus upealle albumille!

Dear reader, the greatest of luxuries is your secrets / Dear reader, when you aim at the devil / make sure you don’t miss


Midnights on kaiken hehkutuksen ja hypen arvoinen. Albumilla on useita timantteja, joissa Taylor on jälleen ylittänyt itsensä tarinankertojana ja laulajana: Maroon, Karma, High Infidelity, Vigilante shit ja Would’ve, could’ve, should’ve ovat Taylorin parhaimmistoa. Albumilla on useita kauniin minimalistisia kappaleita, ja albumin visio kertoa yöllisten ajatusten ja tunteiden tarinaa välittyy kuulijalle taidokkaasti. Upea albumi kaiken kaikkiaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s