Formulafiiliksiä! Japanin GP

Japanin osakilpailuun Suzukassa lähdetään sateisissa olosuhteissa! Jännittävä kilpailu edessä: millainen on sateen vaikutus kilpailun ennakoitavuuteen ja ajettavuuteen? Voittaako Max Verstappen mestaruuden tänään? Jää nähtäväksi!

Kun kilpailuun jossain vaiheessa lähdetään sadeolosuhteiden niin salliessa, lähtöjärjestys on 1. Max Verstappen, 2. Charles Leclerc, 3. Carlos Sainz, 4. Sergio Pérez, 5. Esteban Ocon, 6. Lewis Hamilton, 7. Fernando Alonso, 8. George Russell, 9. Sebastian Vettel, 10. Lando Norris, 11. Daniel Ricciardo, 12. Valtteri Bottas, 13. Yuki Tsunoda, 14. Guanyu Zhou, 15. Mick Schumacher, 16. Alex Albon, 17. Kevin Magnussen, 18. Lance Stroll ja 19. Nicholas Latifi. Pierre Gasly starttaa varikolta.

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti on olosuhteisiin nähden yllättävän siisti! Leclerc haastaa Verstappenia rengas rengasta vasten, mutta Verstappen onnistuu pitämään johtonsa. Vettel pyörähtää radalta otettuaan osumaa Alonson kanssa ja putoaa sijoituksia, mutta kilpailu jatkuu. Hetkeä myöhemmin Sainz kolaroi ulos radalta, ja Albon keskeyttää tekniseen vikaan. Zhou pyörähtää radalla, mutta pääsee jatkamaan kilpailuaan. Turva-auto otetaan radalle Sainzin kolarin seurauksena. Gaslyn autoon on tarttunut radan reunalta irronnut mainoskyltti, mikä on siivottava radalta samalla, kun keskeyttäneet autot siirretään turvaan. Punaiset liput.

Punaisten lippujen aikana Gasly käy tuohtuneita keskusteluja alkukilpailun tapahtumista. Selviää, että Gaslyn käydessä varikolla hinausautot vapautettiin radalle noutamaan keskeyttäneiden autoja, jolloin Gasly ehti palata radalle ajamaan huonolla näkyvyydellä hinausautoja vastaan ennen punaisia lippuja. Hinausautoja ei olisi saanut päästää radalle noin pian, ja tällaista vaaratilannetta ei olisi koskaan saanut syntyä – etenkin Suzukassa, jossa kaikilla on kipeitä muistoja kuljettajan ja hinausauton kuolettavasta kolarista. FIA tutkii tapahtunutta kilpailun jälkeen.

Reilu kaksi tuntia kilpailun keskeyttämisen jälkeen kilpailua jatketaan turva-auton perässä märän kelin renkailla. Radan pito vaikuttaa paremmalta, vaikka näkyvyys onkin vielä huonohko etenkin perällä. Otetaan lentävä lähtö; kellossa on 40 minuuttia ajoaikaa jäljellä!

Latifi ja Vettel suuntaavan ensitöikseen hakemaan välikelin renkaat alleen, ja poistuvat varikolta vierekkäin. Toinen on varmasti unsafe release. Kärkikymmenikön tilanne kilpailun jatkuessa on 1. VER, 2. LEC, 3. PER, 4. OCO, 5. HAM, 6. ALO, 7. RUS, 8. RIC, 9. TSU ja 10. MSC.

Norris ja Bottas hakevat välikelin renkaat alleen, ja siitä alkaakin varikkoruuhka, kun muun muassa Mercedekset, Red Bullit ja Ferrarit suuntaavat varikolle. Alonso, Ricciardo, Schumacher ja Zhou pysyvät radalla märän kelin renkailla. Alonso ja Ricciardo tulevat sisään seuraavalla kierroksella, mutta Schumacher ja Zhou odottavat turva-autoa taktiikallaan. Kärkiviisikon tilanne on nyt 1. VER, 2. LEC, 3. MSC, 4. PER ja 5. ZHO. Zhou tulee varikolle hakemaan välikelin renkaat, joten Schumacher on ainoa märän kelin renkailla radalla. Märän kelin renkaat ovat merkittävästi hitaammat, joten Schumacher putoaa sijoituksia säännöllisesti.

Kilpailua on jäljellä noin 27 minuuttia, ja kärkikymmenikön tilanne on nyt 1. VER, 2. LEC, 3. PER, 4. OCO, 5. HAM, 6. VET, 7. ALO, 8. LAT, 9. NOR ja 10. TSU. On mahdollista, että tänään ei päästä 50 %:iin ajetuissa kierroksissa, joten pisteitä tultaisiin silloin jakamaan 25-50 % ajettujen kierrosten mukaan. Todennäköisesti Verstappen ei voita mestaruutta vielä tänään.

Hamilton haastaa Oconia neljännestä sijasta, kun taas Pérez jahtaa Leclercia toisesta sijoituksesta. Hienoa kilvanajoa! Verstappen kruisailee kärjessä yli 20 sekunnin turvin.

Viimeiselle kierrokselle lähdetään kärkikymmenikön järjestyksessä 1. VER, 2. LEC, 3. PER, 4. OCO, 5. HAM, 6. VET, 7. RUS, 8. ALO, 9. LAT ja 10. NOR. Alonso ohittaa Russellin. Aivan viime metreillä Leclerc ajaa hieman ulos radalta ja oikaisee takaisin, jolloin hän pysyy kannoilla olevan Pérezin edellä. Tästä lienee tulossa rangaistus Leclercille nimellä leaving the track and gaining an advantage. Maaliin saavutaan kuitenkin järjestyksessä 1. Verstappen, 2. Leclerc ja 3. Pérez.

Leclerc saa kilpailun päättymisen jälkeen viiden sekunnin aikarangaistuksen, mikä nostaa Pérezin toiseksi ja pudottaa hänet kolmanneksi. Tällä muutoksella Verstappenia tituleerataan maailmanmestariksi, mutta matematiikka ei ihan täsmää. Kaikki ovat hämmentyneitä – myös Verstappen itse. Verstappenin ja Leclercin piste-eron piti olla kahdeksan pistettä tai yli, ja nykysijoituksilla ero olisi seitsemän, koska Zhou sai nopeimman kierroksen pisteen. Selviää, että tästä kilpailusta jaettiin sittenkin täydet pisteet, koska se pystyttiin ajamaan loppuun punaisten lippujen jälkeen. Pisteitä ei siis jaettukaan 50% kilpailun mukaan, vaan täyden kilpailun mukaan, vaikka täysiä kierroksia ei ajettu.

Harmittaa, että Verstappenin mestaruus kruunataan jälleen hähmäisissä sääntötulkinnan merkeissä, mutta tämän mestaruuden hän on kyllä ansainnut.

Vettel valitaan Päivän kuljettajaksi. Jatketaan Yhdysvalloissa muutaman viikon kuluttua!

Huomenna odotetaan FIA:lta päätöstä viime kauden kulukaton rikkomisesta ja siihen liittyvistä rangaistuksista etenkin Red Bullin ja Aston Martinin osalta. Rangaistus voisi vaikuttaa viime vuoden mestaruuteen, mutta koska kyse on kuitenkin FIA:sta, en pidättäisi hengitystä.

Aiemmat Japanin osakilpailut

Japanin GP 2019

Japanin GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s