Bujoilu eli bullet journaling

Aloitin viime syksynä bullet journaling -harrastuksen eli bujoilun, johon olen hurahtanut täysin! Nyt ajattelin levittää bujon ilosanomaa myös teille!

Mikä on bujo?

Bujo eli bullet journal on viime vuonna räjähdysmäisesti suosioon noussut arjenhallintaväline, joka yhdistää kalenterin, erilaiset listat ja seuraimet (tracker) sekä päiväkirjan samoihin kansiin. Bujoa toteutetaan yleensä pistesivuiseen vihkoon, jonka sisältö ja koristelutyyli vaihtelevat tekijänsä mukaan. Bujoa voi koristella tarroin, washi-teipein (riisipaperiteippi) sekä erilaisin koristeellisin kirjoitustyylein ja eri värein. Toisaalta bujoa voi myös olla koristelematta lainkaan. Kukin tyylillään! Bujoilua voi myös harrastaa muihinkin vihkoihin kuin pistesivuisiin; itse esimerkiksi aloitin harrastuksen valkosivuisella luonnosviholla, jota koristelin tarroin ja värikkäin kynin.

Suosittuja bujoissa ovat viikkoaukeamat, joissa jokainen viikko piirretään ja koristellaan erikseen, luoden näin tekijänsä näköisen kalenterin. Itse kuitenkin vannon Moleskinen weekly-kalenterien nimeen ja pidän erikseen päiväkirjaa, joten bujoni sisältää enemmänkin arjen seurantaa, listoja, aikatauluja ja suunnitelmia. Musta Moleskineni ja marjanpunainen Lettuni matkustavat yhdessä Ajaston kalenterin samoissa kansissa, mikä on osoittautunut hyvin käteväksi!

Bullet journal on parantanut arjen- ja ajanhallintaani. Olen rakastunut seuraimiin ja bujossani seuraan mm. mielialaani, tapojani, aktiivisuuttani, ruokavaliotani ja sitä, missä jaksoissa menen suosikkisarjoissani. Hahmotan aikaa ja rutiineja paremmin, kun pystyn palaamaan helposti aiempiin kuukausiin ja niiden tapahtumiin sekä vertailemaan tapojani eri päivien/kuukausien välillä. Bujo on täydellinen työkalu kaltaiselleni luovalle perfektionistiselle ja järjestelmälliselle ihmiselle, mutta sen joustavuuden ja muokkautuvuuden ansiosta se sopii myös piirtelystä nauttiville taiteilijoille tai minimalistisille tekijöille (molempia näitä bujoilutyyppejä löytyy lähipiiristäni).

Miten aloitan?

Suosittuja bujo-valmistajia ovat mm. Lettu (eli Leuchtturm1917) ja Nuuna. Oma arkibujoni on Lettu, slam poetry -bujona minulla on puolestaan pieni Nuuna. Bujoilua harrastetaan vihkojen lisäksi inserteistä ja irtosivuista koostuviin kansiin, joita valmistavat mm. Happy planner, Filofax ja Carpe Diem. Itse haaveilen nyt sateenkaarenvärisestä Happiness Planner -kalenterista.

Bujojen suosion vuoksi pistevihkoja myydään kaikissa hyvin varustelluissa kirjakaupoissa. Itse suosittelen kuitenkin hankkimaan laadukkaita bujotarvikkeita esimerkiksi Vihkokaupasta (Se Hämeenpuiston Vihkokauppa), jota pyörittää mitä asiantuntevin ja ihanin yrittäjä Sandy Talarmo. Vihkokaupasta voit hankkia kaiken tarroista, teipeistä, klemmareista ja kynistä pistevihkoihin, plannereihin ja insertteihin. Bujoilun ympärille rakentuu myös lämmin yhteisö, jonka sydämessä Sandy on vahvasti! Vihkokauppa on go-to-paikkani Tampereella, mutta sinne kannattaa varata rahaa ja aikaa, sillä sieltä päätyy aina ostamaan enemmän, kuin oli alunperin suunnitellut (on suositeltavaa ottaa esimerkiksi kaveri mukaan, joka voi hillitä ostohimojasi).

Kun edessäsi on tuore bujo, vain mielikuvitus on rajana! Jokainen bujo on ainutlaatuinen ja tekijänsä näköinen, joten mistään säännönalaisuuksista ei tarvitse murehtia. Inspiraatiota bujon tekemiseen voi hakea esimerkiksi Pinterestistä tai kavereilta.

booty

Jos kiinnostuit bujoilusta, ihanaa! Tervetuloa bujoperheeseen! Tai vaihtoehtoisesti: miltä teidän bujot näyttää? Jättäkään kommentteja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s