Kulttuuria: TV-sarjahaaste!

Ajatuksenani oli alunperin listata suosikkitelevisiosarjojani, mutta sitten törmäsin Tumblrissa 30 päivän TV-sarjahaasteeseen. Pureudutaanpa siis television maailmaan useammasta eri näkökulmasta yhdessä päivässä!


1. Sarja jonka tuotantoa olisi pitänyt vielä jatkaa

hannibal

Bryan Fullerin luoma Hannibal on amerikkalainen trilleri, jota esitettiin NBC:lla 2013-2015. Kulttimaineeseen noussut Hannibal pohjautuu Thomas Harrisin romaaneihin ja keskittyy psykiatri Hannibal Lecterin (Mads Mikkelsen) ja FBI:n erikoistutkijan Will Grahamin (Hugh Dancy) suhteeseen. Sarjaa on kehuttu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista, ja sitä se onkin laadukkaalla hahmokategoriallaan, sykähdyttävällä visuaalisuudellaan ja timanttisella käsikirjoituksellaan. NBC perui sarjan tilauksen kolmen tuotantokauden jälkeen, mutta jatkoa kaavaillaan paraikaa sarjan oikeuksien vapauduttua markkinoille. Hannibal on yksi kaikkien aikojen lempisarjoistani ja toivon kovasti sen paluuta ruutuihin. Mikään muu sarja ei ole ravistanut henkisesti niin paljon kuin tämä! Löytyy Netflixistä, ei herkimmille.

2. Sarja jolle toivoisin enemmän katsojia

we

Kanadalainen (=laatutakuu) Wynonna Earp on samannimisiin sarjakuviin perustuva yliluonnollinen western-sarja, jonka nimikkohahmo taistelee kuolleista palanneiden kostajien kirousta vastaan apunaan perintörevolveri Peacemaker ja pienen kaupungin erikoisyksikkönsä Black Badge Division. Sarjan näyttelijäkaarti on monipuolinen ja sen päärooleissa loistavat Melanie Scrofano, Shamier Anderson, Tim Rozon, Dominique Provost- Chalkley ja Katherine Barrell. Olen täysin rakastunut sarjan kirjoittajien tapaan käsitellä vaikeita asioita mustalla huumorilla, joka ei kuitenkaan tähtää kenenkään loukkaamiseen. Wynonna on sarkastinen ja pistävä repliikeissään, mikä onneksi on naishahmojen kohdalla ihanan yleistyvää. Wynonna Earp on jännittävä ja feministinen taidonnäyte, jolle toivon useita tuotantokausia! Sarjan tekijät ovat vahvasti yhteyksissä faneihinsa ja käsittelevät fanien rakastamaa toista pääpariaan Waverlya ja Nicolea kunnioituksella ja arvostuksella.

Sarjan luoja Emily Andras on onnistunut tekemään sen, missä jo 13 tuotantokautta tykittänyt Supernatural on epäonnistunut: luoda monipuolisin ihmissuhtein ja faneja kunnioittavin juonenkääntein yliluonnollinen kauhusarja, jonka keskiössä on terve sisarussuhde. Älkää käsittäkö väärin, itse roikun Supernaturalissa kuin kuka tahansa Dean Winchesterin ja enkeli Castielin suhteeseen uskova seksuaalivähemmistöfani, mutta come on. Wynonna Earpin kaksi ensimmäistä kautta löytyvät Netflixistä ja kolmas on tuloillaan!

3. Vasta-alkanut uusi lempisarjani

the-bold-type

Amerikkalainen Sarah Watsonin luoma komedia-draama The Bold Type saa huulille hymyn ja yhteiskunnallisen kritiikin maun. Cosmopolitanin entisen päätoimittajan elämästä inspiroitunut sarja kertoo kolmesta newyorkilaisesta nuoresta naisesta, Jane (Katie Stevens), Kat (Aisha Dee) ja Sutton (Meghann Fahy), jotka työskentelevät Scarlet-naistenlehdessä. Sarja tarttuu rohkeasti ajankohtaisiin aiheisiin ja televisiolle harvinaisesti puhuu asioista niiden oikeilla nimillä sekä rikkoo stereotypioita minkä kerkeää. En ole ollut eläessäni niin voimautunut mediasta, kuin mitä olen tätä sarjaa katsoessani! Jos aiot alkaa katsoa uusia sarjoja tämän blogikirjoituksen pohjalta, aloita tästä!

4. Kaikkien aikojen lempisarjani

glee

Kaikkien aikojen lempisarjani on amerikkalainen 2009-2015 pyörinyt musikaali-draama-komedia Glee, joka kertoi ohiolaisesta lukiokuorosta ja sen jäsenten tapahtumarikkaista elämistä. Sarjan loivat Ryan Murphy, Brad Falchuk ja Ian Brennan, jotka tunnetaaan sittemmin sarjoista kuten American Horror Story ja Scream Queens. Glee on hieman problemaattinen sarja, joka yritti kuuden tuotantokauden ja 121 jakson aikana haukata liian ison palan yhteiskunnallista kantaaottavuutta, mutta joka tarkoitti hyvää ja jonka vaikutus on ollut valtava, myös omassa elämässäni. Gleetä tähdittivät suuri joukko näyttelijöitä, muun muassa pääosanesittäjät Matthew Morrison, Lea Michele ja edesmennyt Cory Monteith. Glee oli kaikessa moninaisuudessaan ja erilaisuuden hyväksynnässään elämässäni juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsin. Pidän sarjaa edelleen suuressa arvossa ja erityisessä paikassa sydämessä – sekä tietysti Spotifyn soittolistoilla. Gleen näyttelijät ovat myös minulle edelleen hyvin rakkaita, ja seuraan heidän uriaan näyttelijöinä, musiikkoina ja kirjailijoina ylpeänä.

5. Inhokkisarjani

Mietin pitkään, laitanko tähän Frendit, True Detectiven vai Westworldin. Voin kirjoittaa täysin samoin lausein kahdesta jälkimmäisestä, joten tässä tulee. En vain pitänyt Westworldista enkä True Detectivesta, enkä ymmärrä mistä hype tulee. Sarjat olivat tuotannollisesti laadukkaita, näyttelijänsuoritukset toimivia ja visuaalit upeita, mutta tarinat onttoja ja niiden kuljettaminen tuskallisen hidasta. Mietin joka jakson jälkeen jättäväni leikin kesken, mutta halusin nähdä, josko näin kehutut sarjat pystyisivät parempaan. Olen katsonut molempia ensimmäisen tuotantokauden ja joudun toteamaan, että ne eivät yltäneet niille luoduille odotuksille. True Detective teki rimanalituksen naishahmoissaan, Westworldissa on sentään vahvaa yritystä sillä saralla (ja ainoa syy yrittää jaksaa sarjaa eli ainoa mielenkiintoinen hahmo Maeve Millay). Muut saavat tykätä näistä rauhassa, mutta minun kohdallani nämä eivät mene jatkoon.

6. Lempijaksoni lempisarjastani

Born_This_Way_Dancing
Kuva: gleewikia

Gleen parasta jaksoa on vaikea valita, mutta kun jaksolistaa selaa, silmät ja sydän palaavat aina 2. tuotantokauden 18. jaksoon Born this way. Jakson pääteema on epävarmuudet ja se huipentuu jakson nimikkokappaleen esitykseen, jossa hahmot laulavat Lady Gagaa pitäen päällään paitoja, joihin on printattu heidän suurin epävarmuuden aiheensa. Tämä jakso on Gleen sydäntä parhaimmillaan, sillä se pureutuu inhimillisesti nuorten ulkonäköpaineisiin, seksuaalisuuteen ja niihin ongelmiin, jotka voivat tuntua toisille pieniltä, mutta ovat itselle iso asia.

7. Inhokkijaksoni lempisarjastani

gleevirhe.PNG
Kuva: gleewikia

Gleen huonoin jakso on erittäin helppo valita: 5. tuotantokauden 5. jakso The End of Twerk on katastrofaalinen. Sarjan tekijät ajattelivat, että on hyvä idea tehdä jakso twerkkaamisen kieltämisestä lukiossa ja kapinoinnista tätä päätöstä kohtaan, ja heittää sekaan vielä opettaja laulamassa opiskelijoidensa kanssa raiskausglorifioinnin tunnussävelen Blurred lines. Olin unohtanut tämän jakson olemassaolon, kunnes tuli aika miettiä Gleen huonointa jaksoa. Nyt toivon, että voin unohtaa tämän taas pian.

8. Sarja joka kaikkien tulisi nähdä

ob

Kanadalainen scifi-sarja Orphan Black on yksi suosikkisarjoistani kautta aikojen. Graeme Mansonin ja John Fawcettin luomaa sarjaa tähdittää ilmiömäinen Tatiana Maslany neljänätoista eri kloonina, joille Maslany on onnistunut luomaan täysin omanlaiset maneerit, ilmeet ja eleet. Sarja ottaa vahvasti kantaa naisen kehon autonomiaan, tieteen rajoihin, äitiyteen ja ihmisyyteen. Orphan Black on jännitävä, sydämellinen ja älykäs sarja, joka kaikkien kannattaa katsoa. Löytyy Netflixistä!

9. Paras kohtaus ikinä

Ehdottomasti yksi ikonisimmista televisiosarjakohtauksista löytyy Game of Thronesin 3. tuotantokauden 4. jaksosta And now his watch is ended, jossa Daenerys Targaryen taktikoi itselleen armeijan, jonka avulla hän vapauttaa kaupungillisen orjia ja kukistaa orjuuttajan Kraznysin lohikäärmeensä Dracaryksen avulla lausuen samalla sarjan parasta replikointia!

Nyke Daenerys Jelmāzmo hen Targārio Lentrot, hen Valyrio Uēpo ānogār iksan. Valyrio muño ēngos ñuhys issa.”

10. Sarja josta en uskonut pitäväni, mutta rakastuin

Stranger_Things_logo

Minulla oli varaukseni amerikkalaista scifi-kauhusarjaa Stranger Thingsia kohtaan, sillä se oli alkaessaan todella hypetetty ja sen pääosanesittäjistä suurin osa oli lapsia. Yllätyin kuitenkin positiivisesti sarjan tunnelmasta, näyttelijäsuorituksista ja maailmasta! Sarja kertoo ystävyksistä, jotka selvittävät kadonneen ystävänsä mysteeriä salaisen järjestön ollessa heidän kintereillään.

11. Sarja joka tuotti pettymyksen

100

Olen käsittellyt tämän aiheen jo kerran blogissani, joten lukaisepa sieltä!

“The 100 seems to be using it’s post-apocalyptic world to justify its underlying racism, glorified colonization, mistreatment of women and complete disrespect of the LGBTQ+ community.“ – Variety.com

12. Jakso joka olen katsonut yli 5 kertaa

Yksi Gleen merkittävimmistä jaksoista on 2. tuotantokauden 16. jakso Original song, sillä se sisältää sekä sarjan ikonisimmat alkuperäiskappaleet Get it right ja Loser like me sekä aloittaa yhden televisiohistorian merkittävimmistä homopareista parisuhteen (Kurt Hummel & Blaine Anderson eli tuttavallisemmin Klaine).

13. Lempisarja lapsuudessani

The.Tribe.Credits.jpg

Lempisarjani kun olin pieni oli ehdottomasti Klaani – The Tribe, jota esitettiin Summerin yhteydessä. Klaani oli post-apokalyptinen uusiseelantilainen sarja, jossa nuoret ja lapset rakensivat keskenään uutta yhteiskuntaa kaikkien aikuisten kuoltua mysteerisen viruksen vuoksi.

14. Lempimieshahmoni (TOP 10)

 1. Blaine Anderson (Glee)
 2. Will Graham (Hannibal)
 3. Killian Jones / Captain Hook (Once upon a time)
 4. Castiel (Supernatural)
 5. Petyr Baelish (Game of Thrones)
 6. Captain Jack Harkness (Doctor Who & Torchwood)
 7. Dean Winchester (Supernatural)
 8. Mark Sloan (Grey’s anatomy)
 9. Doc Holliday (Wynonna Earp)
 10. Magnus Bane (Shadowhunters)

15. Lempinaishhmoni (TOP 10)

 1. Sansa Stark (Game of Thrones)
 2. Commander Lexa (The 100)
 3. Rachel Berry (Glee)
 4. Clarke Griffin (The 100)
 5. Sarah Manning (Orphan Black)
 6. Cosima Niehaus (Orphan Black)
 7. Emma Swan (Once upon a time)
 8. Robin Scherbatsky (How I met your mother)
 9. Kat Edison (The Bold Type)
 10. Callie Torres (Grey’s anatomy)

16. Salainen pahe -sarjani

emmerdale-t.jpg

Olen monta vuotta seurannut brittiläistä saippuasarja Emmerdalea ja rakastunut tuohon pieneen kylään ja sen asukkaisiin. Tämän ’salaisen paheen’ voin helposti myöntää.

17. Lempiminisarjani

ahs.jpg

Gleen luojat ovat tuoneet maailmaan myös American Horror Storyn ja sen hienoimman tuotantokauden Asylumin. AHS on kauhuantologiasarja, jonka toinen itsenäinen kausi sijoittuu Briarcliff Manorin mielisairaalaan vuoteen 1964. Asylum on helposti suosikkikauteni sen synkkyyden ja psykologisen kauhun vuoksi!

18. Lempialkutekstit

American Horror Storyn alkutekstit ovat joka kausi karmivat ja hyytävät!

19. Paras cast

htgawm

How to get away with murderin cast on täynnä nousevia tähtiä johdossaan upea ja palkittu Viola Davis. Puolustusasianajaja-professoria näyttelevän Davisin oppilaita esittävät Alfred Enoch (Harry Potterien Dean Thomas), Jack Falahee (Mercy Street), Aja Naomi King (The Birth of a Nation), Matt McGorry (Orange is the new blackin vartija Bennett) ja Karla Souza (useat telenovelat), hänen kollegoitaan Charlie Weber (Buffyn  Ben Wilkinson) ja Liza Weil (Gilmoren tyttöjen Paris Geller). Sarjan näyttelijät ovat lahjakkaita työssään, mutta toimivat myös sarjan ulkopuolella aktiivisesti kontaktissa fanien kanssa ja ottavat rohkeasti kantaa yhteiskunnallisiin aiheisiin.

20. Paras suudelma

Ohjaan teidät katsomaan kohdan 12. videon.

21. Paras ship (TOP 5)

To ship: To endorse a romantic relationship.

 1. Clarke Griffin & Commander Lexa (The 100)
 2. Kurt Hummel & Blaine Anderson (Glee)
 3. Emma Swan x Killian Jones (Once upon a time)
 4. Dean Winchester x Castiel (Supernatural)
 5. Nicole Haught x Waverly Earp (Wynonna Earp)

22. Paras sarjan päätösjakso

No ei ainakaan How I met your mother! Paras sarjan päätösjakso on itse asiassa Gleen tekijöiden yksikautisen sarjan The New Normal päätösjakso The Big Day, jossa lasta surrogaatin kautta odottava pariskunta Bryan Colins ja David Sawyer avioituvat ja heidän odotettu lapsensa syntyy viimein. Koskettavimpia ja sydäntä lämmittävimpiä televisiokokemuksia!

23. Ärsyttävin hahmo ikinä

Jätän tämän tähän.

24. Paras repliikki sarjassa

Muutamia ikonisia repliikkejä televisiosarjoista sekalaisessa järjestyksessä:

 1. He doesn’t love me, but here’s the thing: I love me. So I’m done.” – Michaela Pratt, How to get away with murder
 2. I’m a cheater, yes. And a slut and a bad person and now a murderer. Judge me if you want. Just do it while we’re carrying the damn body!” – Laurel Castillo, How to get away with murder
 3. The next time you raise a hand to me will be the last time you have hands.” – Daenerys Targaryen, Game of Thrones
 4. ”Woman? Is that meant to insult me? I would return the slap, if I took you for a man.” – Daenerys Targaryen, Game of Thrones
 5. Go in there with the confidence of an incredibly average white man.” – Kat Edison, The Bold Type
 6. Well, then I guess I’ll have to show them a woman defying them.” – Kat Edison, The Bold Type
 7. ”A man who doesn’t fight for what he wants deserves what he gets” – Killian Jones, Once upon a time
 8. The only one who saves me is me” – Emma Swan, Once upon a time
 9. Being part of something special does not make you special; something is special because you are a part of it.”- Rachel Berry, Glee
 10. She [Wynonna] ain’t anybody’s but her own.” – Doc Holliday, Wynonna Earp

25. Sarja joka on katselulistallani

1 NQs_5-IfY7S8RO5jajwAmA.png

Amerikkalainen poliisi-sitcom Brooklyn Nine-Nine alkoi vuonna 2013 ja sen lopettamisesta 5. tuotantokauden jälkeen ilmoitettiin eilen. B99 seuraa New Yorkin Brooklynin poliisiyksikköä ja sen poliisien elämää. Sarjaa on kehuttu sen kevyestä ja laadukkaasta huumorista, yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta ja hienoista näyttelijäsuorituksista. JA SIINÄ ON POLIISICORGI CHEDDAR

tumblr_o3lcjiM9nP1u9pvyzo10_400.gif

26. Mielenräjäyttävin kauden lopetusjakso

Ehdottomasti BBC Sherlockin 3. tuotantokauden päätösjakso His Last Vow. En usko, että sellaisen lopputwistin jälkeen tarvitaan perusteluja.

27. Paras pilottijakso

PILOT
Kuva: Once upon a time wikia

Once upon a time eli Olipa kerran on amerikkalainen fantasiassarja, joka yhdistää satu- ja arkimaailman maagisessa Storybrooken kaupungissa. 7. tuotantokautta pyörinyt sarja on täynnä taikaa, tuttuja satuhahmoja, rakkaustarinoita ja seikkailua. Once upon a timesta tulee aidosti onnelliseksi ja se auttaa uskomaan onnellisiin loppuihin.

28. Ensimmäinen TV-sarjahuumani

netflix-adds-detective-conan-anime-streaming-1024x640.jpg

Ensimmäinen sarja, josta olin todella fiiliksissä, oli anime Detective Conan, joka on pyörinyt vuodesta 1996 ja komeilee nyt jo tuotantokaudessa 27. Sarja kertoo nuoresta etsivästä Shinichi Kudosta, joka joutuu tutkimansa organisaation kokeellisen myrkyn uhriksi. Myrkky muuttaa Kudon lapseksi, ja hän jatkaa rikosten ratkomista salanimellä Conan Edogawa.

29. Nykyinen TV-sarjahuumani

Ohjaan teidät kohtaan 3.

30. Surullisin hahmokuolema

Uusien sarjojen spoilaamisen välttämiseksi palaan minua eniten tuskattuneeseen televisiokuolemaan lapsuudessani. Digimonin ensimmäisen tuotantokauden traagisin kuolema on tässä!


Millaisia ajatuksia vastaukseni herättävät? Millaisia vastauksia sinulta tulisi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s