Eduskuntavaalit 2019

Eduskuntavaalit ovat täällä! Ennakkoäänestys on auennut tänään ja jatkuu ensi tiistaihin 9.4. asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14.4. Tässä kirjoituksessa kerron, mitkä ovat minulle tärkeimmät teemat näissä eduskuntavaaleissa, ja keitä ehdokkaita voin itse suositella.

Edustuksellisen demokratian toimimisen edellytys on, että kansa äänestää. Jos sinulla on vaikeuksia löytää itsellesi sopivaa ehdokasta, vaalikoneissa on hankalia kysymyksiä tai politiikka ja äänestäminen muuten vain mietityttävät, laita ihmeessä viestiä! Näissä vaaleissa meidän tulee saada nuorten ääni kuuluviin, joten haluan nähdä jokaisen tuttavani uurnilla!

Minulle tärkeimmät teemat eduskuntavaaleissa

  1. Ilmastonmuutoksen torjuminen Millään muulla politiikassa ei ole väliä, jos emme pysty pysäyttämään ilmaston lämpenemistä 1,5 asteeseen – ja niihin toimiin on ryhdyttävä välittömästi. Nyt vaaditaan ilmastotekoja päättäviltä tahoilta, sillä yksilötason ilmastoteot eivät enää yksin riitä elinkelpoisen Maan takaamiseksi. Meidän on panostettava joukkoliikenteeseen ja pyöräilyyn, kasvatettava hiilinieluja, luovuttava fossiilisista polttoaineista, karsittava ilmastoa kuormittavia tukia ja tuettava kasviperäistä ruokailua. Suomen tulee olla hiilineutraali 2030 mennessä.
  2. Feministinen politiikka Suomen seuraavan hallituksen on oltava feministinen. Translaki on uudistettava ja järjestäytynyt rasismi on kiellettävä rikoslaissa. Suostumus2018-kampanja on vietävä maaliin uudistamalla raiskauslaki suostumuksen puutteeseen perustuvaksi ja jokaisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Perhevapaat tulee uudistaa, ja asepalvelus tulee muuttaa sukupuolineutraaliksi.
  3. Perustulo Suomen sosiaaliturvajärjestelmä tulee uudistaa: otetaan käyttöön perustulo, joka torjuu köyhyyttä ja eriarvoistumista sekä lisää ihmisten hyvinvointia ja elämän vakautta. Perustulo myös vähentää byrokratiaa.
  4. Koulutus Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset on peruttava. Miljardi euroa koulutukselle ja maksuton toinen aste kaikille!
  5. Mielenterveys Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyyn tulee panostaa ja hoitoon pääsemistä helpottaa. Stigmat mielenterveysongelmien ympäriltä tulee poistaa.

Suosittelemani ehdokkaat

Voin suositella lämpimästi seuraavia ehdokkaita eduskuntavaaleissa! Listalleni on valikoitunut ehdokkaita ympäri Suomen sillä kriteerillä, että tunnen heidät henkilökohtaisesti, ja he ovat iältään alle 33-vuotiaita. Luonnollisesti suositukset painottuvat Vihreisiin, mutta seasta löytyy myös yksittäisiä ehdokkaita muista puolueista. Preferoimani ikähaarukan ulkopuolelta löytyy myös kovia ehdokkaita, mutta nuorena vaikuttajana minulle tärkeää on saada etenkin nuorten ääni kuuluviin eduskunnassa, jonka keski-ikä on nyt noin 47 vuotta.

Pirkanmaa

196. Merve Caglayan (Vihreät)

Olen saanut kunnian sekä työskennellä Merven kanssa Tampereen ylioppilaskunnassa, että toimia hänen kampanjatiimissään. Merve on yhdenvertaisuustaistelija, jolla on vahva kokemus politiikasta niin kaupunginvaltuustosta ja -hallituksesta kuin opiskelijavaikuttamisestakin. Merve on vahva, inspiroiva ja lämmin ihminen, joka välittää aidosti kaikista ihmisistä ympärillään. Merven vaaliteemoja ovat yhdenvertaisuus, koulutus ja ilmastonmuutoksen torjuminen.

209. Iiris Suomela (Vihreät)

Lähdin mukaan politiikkaan Iiris Suomelasta inspiroituneena. Iiris on eduskunnan tarvitsema vastavoima taantumukselle, sillä nyt jos koskaan eduskuntaan tarvitaan sanavalmiita ja päteviä nuoria naisia, jotka taistelevat feminismin, koulutuksen ja ilmaston puolesta. Iiris on kunnianhimoinen ja sinnikäs, hän on toiminut Vihreiden nuorten puheenjohtajana ja vaikuttaa nyt Tampereen kaupunginvaltuuston toisena varapuheenjohtajana. Iiriksen vaaliteemoja ovat feminismi, ilmastonmuutoksen torjuminen ja koulutus.

201. Perttu Jussila (Vihreät)

Perttu on timanttinen poliitikko, joka puhuu suoraan eikä pyytele anteeksi mielipiteitään. Perttu on Tampereen ja Suomen Keilailuliittojen puheenjohtaja sekä Pirkanmaan Vihreiden puheenjohtaja, joista jälkimmäinen on syy, miksi olemme tutustuneet. Hän on Suomen historian nuorin kansallisen tason urheilujärjestön puheenjohtaja, mikä on vaikuttavaa. Perttu on määrätietoinen, rohkea ja rento ihminen, joka toisi eduskuntaan särmää. Pertun vaaliteemoja ovat mahdollistava yhteiskunta, korruption kompostoiminen sekä ennaltaehkäisyyn ja liikuntapalveluihin panostaminen.

197. Olga Haapa-aho (Vihreät)

Olga on vanha työkaverini Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn ajoilta – eli viime vuodelta. Olga on rauhallinen ja terävä poliitikko, joka on etenkin huonompiosaisten puolella. Olgan vaaliteemoja ovat köyhyyden ja terveyserojen torjunta sekä ilmastonmuutoksen torjuminen.

204. Jaakko Mustakallio (Vihreät)

Jaakko Mustakallio näkyy ja kuuluu. Jaakko on kokenut vaikuttaja: hän on Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu, ja myös hän on toiminut Vihreiden nuorten puheenjohtajana. Jaakko on vanha Tamy-aktiivi, ja hän on tullut minulle tutuksi juuri ylioppilaskuntakontaktien kautta. Jaakon vaaliteemoja ovat ilmastonmuutoksen torjuminen, koulutus ja inhimillisyyttä sekä tukea arkielämään.

147. Suvi Mäkeläinen (Keskusta)

Suvi oli Tamyn hallituksessa silloin, kun minä olin Tamkon hallituksessa 2017, joten olemme tavanneet muutaman kerran. Hän on Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja ja Tampereen kaupunginhallituksen jäsen. Suvin vaaliteemoja ovat hyvinvointi, koulutus, Pirkanmaalaisten puolesta ja ympäristö.

Helsinki

24. Alviina Alametsä (Vihreät)

Alviina on Helsingin kaupunginvaltuutettu ja tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja. Hän työskentelee projektipäällikkönä Mielenterveyspoolissa, ja tunnenkin hänet etenkin mielenterveyden puolestapuhujana. Alviinalla on myös vahva opiskelijapolitiikkatausta. Alviinan vaaliteemoja ovat perustulo ja hyvinvointi, mielenterveys, konfliktien ratkaisu sekä ilmastonmuutoksen torjuminen.

26. Fatim Diarra (Vihreät)

Fatimissa on asennetta, ja toivon, että hän pääsee viemään sen myös eduskuntaan, sillä sitä todellakin kaivataan. Olen tavannut Fatimin kerran, kun hän oli puheenjohtamassa Vihreiden nuorten liittokokousta viime vuonna. Fatimin vaaliteemoja ovat rasismi, koulutus ja ilmastonmuutoksen torjuminen.

39. Amanda Pasanen (Vihreät)

Amanda on ilmaston puolestapuhuja, Vihreiden nuorten puheenjohtaja ja varavaltuutettu Helsingin kaupunginvaltuustossa. Amandalla on vahva tausta opiskelijapolitiikassa ja ympäristövaikuttamisessa. Amandan vaaliteemat ovat ilmastonmuutoksen torjuminen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen, luonnonsuojelu ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

42. Sameli Sivonen (Vihreät)

Sameli on Vihreiden nuorten puheenjohtaja, opiskelijavaikuttaja ja rento tyyppi. Hänellä on vahva vihreä osaaminen ja laaja tietämys politiikan eri aihealueista. Samelin vaaliteemat ovat maailma pelastetaan kaupungeissa, feminismi lakiin ja talouteen sekä oikeasti maksuton koulutus.

Uusimaa

439. Mikko Vesterinen (Vihreät)

Tunnen Mikon yhteisten tuttujen kautta. Hän on Järvenpään kaupunginvaltuutettu ja vaikuttaa kunnallisissa luottamustehtäivssä Järvenpäässä. Mikon vaaliteemat ovat sujuva Suomi, kestävä yhteiskunta sekä rakentavan ja rohkean ilmapiirin luominen yhteiskuntaan.

Lappi

40. Anni Koivisto (SDP)

Anni toimi Suomen ylioppilaskuntien liiton SAMOKin puheenjohtajana silloin, kun itse vaikutin opiskelijakuntakentällä Tamkossa. Ihailen Annin paloa ja periksiantamattomuutta vaikuttamista kohtaan. Anni on kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä Utsjoella. Anni on vaaliteemojensa mukaan osaamisen, ihmisten ja ilmaston puolella.

Vaasa

78. Maria Jokinen (Kokoomus)

Minua ja Mariaa yhdistää intohimoinen suhtautuminen feminismiin ja feministiseen politiikkaan. Tapasimme opiskelijakuntakentällä 2017. Maria toimi Suomen ylioppilaskuntien liiton SAMOKin varapuheenjohtajana 2018 ja tänä vuonna hän on Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja. Marian vaaliteemat ovat koulutus, yrittäjyys ja kestävämpi kehitys, ja hän ajaa kaksoisraidetta Tampereelta Seinäjoelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s