Kulttuuria: Kirja kuussa

Yhtenä uudenvuodenlupauksenani oli lukea kirja kuussa, sillä olen viime vuosina lukenut harmillisen vähän suhteessa siihen, kuinka paljon luin ”silloin kun minä olin nuori”. Pidin tämän lupauksen, sillä tällä hetkellä olen lukenut 13 kirjaa ja hyvin pitkälle yhtä fanfictionia, jolla on enemmän pituutta kuin Harry Potter ja Azkabanin vangilla. Tässä esittelyssä tänä vuonna lukemani kirjat, joita löytyy aina omaelämäkerroista runouteen ja omaperäiseen elämänhallintaoppaaseen! Tämä oli ehdottomasti omaelämäkertojen vuosi kirjoissa.

1. Overshare – Rose Ellen Dix & Rosie Spaughton (2018) ★★★★★

rose-and-rosie-overshare.jpg
Kuva: tubefilter

Rosen ja Rosien omaelämäkerta Overshare on avioparin ensimmäinen kirja, joka on täynnä sekä hauskoja että koskettavia hetkiä pariskunnan yhteisten vuosien varrelta. Kirja käsittelee Rosen ja Rosien omakohtaisia kokemuksia muun muassa seksuaalisuuden, mielenterveysongelmien ja avioliiton ympärillä. Overshare on aivan mahtava lukukokemus, etenkin jos seuraa kaksikon elämää Youtubessa. Nauroin, itkin, liikutuin ja inspiroiduin joka luvussa!

Perhaps the meaning of life is to inject moments of happiness into someone else’s day so that together we can all make our ywars here on earth more bearable. What a great responsibility, to have the power to heal people with kindness.

2. 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan – Opintokeskus Visio (2010) ★★★ ½

10-askelta-parempaan-vapaaehtoistoimintaan_keskikokoinen.jpg
Kuva: Opintokeskus Visio

Saimme Vihreiden nuorten koulutuksessa luettavaksi Opintokeskus Vision oppaan 10 askelta parempaan vapaaehtoistoimintaan. Kirja antoi hyviä työkaluja ja vinkkejä yhdistyksen toimintaan ja johtamiseen, vaikka paljon siitä olikin hyvin perustason tietoa. Ihan hyödyllinen opas, jota voin suositella etenkin uusille järjestötoimijoille!

3. If my body could speak – Blythe Baird (2019) ★★★★★

maxresdefault.jpg
Kuva: Blythe Baird

Sisältövaroitus: syömishäiriöt

Blythe Baird on yksi lempirunoilijoistani, ja hänen toinen runokirjansa If my body could speak on vaikuttava, joskin henkisesti raskas, katsaus hänen kokemuksiinsa trauman, seksuaalisuuden ja syömishäiriöiden kanssa. Blythe kirjoittaa rohkeasti feminismistä, raiskauskulttuurista ja toisten naisten rakastamisesta, ja käsittelee hienotunteisesti mutta suoraan vaikeita asioita. Tämän lukeminen veti hiljaiseksi pitkäksi aikaa, sillä tunnekuohut olivat vahvat.

When my mother asks if I am gay, I tell her I am sorry. // When she asks, How can you possibly love something that looks just like you do? // I wonder how long she has hated herself.

4. Men explain things to me – Rebecca Solnit (2014) ★★★★

Men-Explain-Things-to-Me__39306.1534639512
Kuva: twodollarradiohq

Rebecca Solnitin Men explain things to me on feministinen esseekokoelma, joka käsittelee  amerikkalaisesta näkökulmasta toksista maskuliinisuutta, väkivaltaa, feminismiä ja yhteiskuntaamme. Osa esseistä oli vahvoja ja erittäin vaikuttavia, kun taas osa ei jäänyt edes merkittävästi mieleen. Neljän tähden kirja, joka pisti ajattelemaan!

The lies of half humanity are still dogged by, drained by, and sometimes ended by this pervasive variety of violence. Think of how much more time and energy we would have to focus on other things that matter if we weren’t so busy surviving.

5. Sex Plus: Learning, Loving, and Enjoying Your Body – Laci Green (2018) ★★★★★

Dn9ITa3UwAYBZfD.jpg-large.jpeg
Kuva: Laci Green

Jos minä saisin päättää, kaikki peruskoulun seksuaalikasvatus korvattaisiin tällä kirjalla. Tämä kirja on parasta seksuaalikasvatusta, mitä olen ikinä saanut. Sex Plus: Learning, Loving, and Enjoying Your Body on yli 500-sivuinen opas, joka käsittelee kattavasti muun muassa seksuaali- ja sukupuoli-identiteettejä, kehonkuvaa, turvaseksiä, erilaisia ehkäisymuotoja, kuukautisia, suostumusta ja terveitä parisuhteita. Laci antaa vinkkejä ja jakaa kokemuksia ja pohjaa kaiken kirjoittamansa tutkittuun tietoon feministisellä otteella. Jos luet yhden kirjan tämän blogitekstin pohjalta, lue tämä!

6. & 7. Kon Mari: Siivouksen elämänmullistava taika & Iloa säkenöivä siisteys – Marie Kondo (2015 ja 2016) ★★★★½ & ★★★★★

Marie Kondon oppaat Kon Marin ihmeelliseen maailmaan olivat erittäin inspiroivat, toteutimmehan elämänmuutoksen viime kesänä niiden pohjalta. Siivouksen elämänmullistava taika kertoo Kon Mari -metodin perusteista ja periaatteista, kun taas Iloa säkenöivä järjestys pureutuu säilytysratkaisuihin ja vaatteiden taittelutapoihin ollen näin enemmän konkreettinen opas. Karkeasti jaoteltuna ensimmäinen osa käsittelee ”Tuottaako tämä minulle iloa?” -karsimisvaihetta ja toinen osa tavaroiden paikalleen laittamista. Suosittelen kirjoja vahvasti, jos Kon Mari -metodi kiinnostaa!

8. & 9. I hate myselfie & It gets worse: A collection of Essays – Shane Dawson (2015 & 2016) –

Kirjojen sisältövaroitukset: syömishäiriöt, kuolema

I hate myselfie oli rehellisesti aika tuskaista lukea, sillä vaikka aiemmin pidin Shanesta ja olin mukana hänen matkassaan hyvin pitkään, ei hänen ”huumoriaan” voi sulattaa. I hate myselfie onnistui kuitenkin yhdessä luvussa, joka käsitteli Shanen isoäidin kuolemaa. Huutoitkin.

It gets worse ei nimestään huolimatta mennyt huonompaan suuntaan, vaan otti askeleen parempaan edeltäjästään – rima on matala. Kirja sisälti edelleen vanhentunutta huumoria, mutta se ei ollut läheskään niin cringe kuin edeltäjänsä. It gets worse sisälsi jo paljon enemmän sydäntä ja oikeaa tunnetta, ja liikutuin useasti. Jälleen kerran Shanen isoäitiä käsittelevät luvut avasivat kyynelkanavat.

And to this day I will never forget the feeling on her hand squeezing mine.

10. Help! My kid wants to become a Youtuber – Michael Buckley & Jesse Malhotra (2017) ★★★

33939655._SY475_.jpg
Kuva: Goodreads

Youtube-uskollisuuteni jatkui, sillä seuraava lukemani kirja oli Michael Buckleyn ja 5-luokkaa käyvän Jessen opas Help! My kid wants to become a Youtuber. Tässä kohtaa mainittakoon, että minulla ei ole lapsia, mikä olisi ollut tämän kirjan maksimaalisen hyödyn saamiseksi aika oleellista. Miten en päätellyt tätä nimestä?! Vitsit sikseen, kirja on oiva ja hauska opas Youtuben ihmeelliseen maailmaan, vaikka onkin kirjoitettu selkeästi vanhemmille ja heidän youtubereiksi haluaville lapsilleen. Nautin Michaelin huumorista täysin siemauksin!

11. Siuntio Silosäkeen tarinat – J.K. Rowling (2009) ★★★★

9789513148010_frontcover_final_original
Kuva: Tammi

J.K. Rowlingin Siuntio Silosäkeen tarinat oli ihana ja kevyt sukellus takaisin velhomaailmaan satujen muodossa! Oli ihanaa lukea Potter-maailmaan sijoittuvia tarinoita, jotka käsittelivät Rowlingin omintakeisella tavalla noituutta ja opettivat tärkeitä asioita myös ihmisyydestä. Oma suosikkisatuni oli Oivan onnen alkulähde.

12. Peltsin Lapissa – Mikko Peltola & Mika Wickström (2017) ★★★★

9789513196103_frontcover_final_original.jpg
Kuva: Tammi

Annoin Veskun valita kahdennentoista kirjan tälle vuodelle, ja hän valitsi viime jouluna antamani lahjan, Peltsin Lapissa, joka kertoo Mikko Peltolan matkoista Lappiin. Kirja on kuvitettu henkeäsalpaavan kauniilla kuvilla Lapista, ja parasta on, että Peltsi antaa matkojensa yhteydessä kirjoitusvuoron myös kohtaamilleen paikallisille. Nautin suuresti luvuista, jotka käsittelivät Lapin luontoa, maastopyöräilyä ja seikkailuja – ja sitten oli ne kalastusluvut…

 13. Ole laama ja löydä sisäinen rauha – Sarah Ford (2018) ★★★★★

D72D3F41-4082-4BF9-82C7-62F4FFF14999.jpg

Sain Secret Santassa joululahjaksi muun muassa tämän mahtavan kirjan: Ole laama ja löydä sisäinen rauha. Luin tämän tänään ja rakastuin! Kirja sisältää laaman mielentilalla kirjoitettuja vinkkejä, joiden avulla voi löytää elämäänsä sisäisen rauhan. Tämän luettuani voin kyllä sanoa, että on jo levollisempi olo! Tämä tulee luettua varmasti useita kertoja säännöllisin väliajoin! Nyt olen laama.

Lopuksi kuva siitä, kun kohtasin viimein elämässäni aidon laaman:

IMG_2495.jpg

Ensi vuonna tavoitteenani on lukea enemmän fiktiota ja lisää omaelämäkertoja sekä self help -kirjoja. Tontut kuiskivat, että muutaman youtuberin kirja saattaa myös saapua kuusen alle… Aion myös lukea loppuun sen kesken olevan fanfictionin ja sitten kirjoittaa sellaista itse ja korjata Game of Thronesin lopun.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s