KonMari pt. 1 – Valmistautuminen

Sain Veskulta vuosipäivälahjaksi Marie Kondon kirjat KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika ja KonMari – Iloa säkenöivä järjestys. Kirjat avaavat japanilaisen Marie Kondon kehittämää KonMari-metodia kodin ja elämän järjestämiseen. Olemme suunnitelleet KonMari-viikonlopun, jonka aikana käymme asuntomme läpi menetelmän avulla. Toteutukseen menee useampi päivä, sillä KonMari menetelmä perustuu kodin järjestelyyn kerralla. Marie Kondon mukaan oman kodin ”konmarittamiseen” menee noin puoli vuotta, mutta onneksi meillä on huomattavasti vähemmän tavaraa ja neliöitä.

Tervetuloa siis blogisarjaan KonMari-metodin kokeilusta! Ensimmäisessä osiossa esittelen yleisesti metodia ja kerron omia fiiliksiäni tulevasta koitoksesta.


KonMari-metodi pohjaa kahteen eri vaiheeseen: 1. hävittäminen ja 2. järjestely. Molempiin vaiheisiin liittyy tarkkoja sääntöjä, joita tulee noudattaa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Oikein toteutettuna KonMari-metodi takaa sen, että kotisi tulee olemaan aina siisti. Itse kiinnostuin metodin kokeilemisesta juuri tämän vuoksi: haluan nähdä, onko tämä takuu totta. Jos hankkiudumme kaikesta ylimääräisestä kerralla eroon ja järjestelemme tarkkojen sääntöjen mukaan asuntomme, tuleeko se olemaan siitä eteenpäin aina siisti ja järjestyksessä?

1. Hävitä kerralla kaikki, mikä ei tuota sinulle iloa.

Metodin ensimmäinen vaihe on ottaa kaikki tavarat yhteen kasaan kategorioittain, ei huoneittain! Tavaroiden kasaaminen kategorioittain selventää, kuinka paljon tavaraa sinulla oikeasti on, etenkin kun usein saman kategorian tavaroita voi asustaa eri huoneissa.

Jokaisen tavaran kohdalla tulee tarkastella, tuottaako se sinulle iloa. Jos se tuottaa iloa, pidä se. Jos se ei tuota iloa, hankkiudu eroon siitä. Hävittäminen pysähtyy, jos tässä vaiheessa alkaa miettiä tavaroille paikkoja, joten ensimmäinen vaihe tulee suorittaa kokonaan loppuun ennen seuraavaan siirtymistä. Olen itse hyvin nostalginen ja tunteellinen ihminen, joten tämä vaihe tulee olemaan omalla kohdallani todella vaikea. Olen säästänyt paljon asioita, joilla on ainoastaan tunnearvoa, muttei todellista käyttöä. Vai keksittekö käyttöä Tokio Hotelin basistin tyhjälle vesipullolle?

Toinen todellinen haaste tälle vaiheelle on se, että Kondo ei usko tavaroiden varastoimiseen kodin ulkopuolelle, joten meidän tulee a) tyhjentää häkkivarastomme eteiseemme tai b) rikkoa metodin sääntöjä ja käydä varasto läpi erikseen. Haasteita!

Marie Kondon mukaan oikea järjestys tavaroiden läpikäymiselle ja mahdolliselle hävittämiselle on:

 1. Vaatteet
  1. Topit ja T-paidat
  2. Housut ja hameet
  3. Henkarivaatteet (mekot, neuleet, bleiserit, päällysvaatteet ym.)
  4. Sukat ja sukkahousut
  5. Alusvaatteet
  6. Laukut
  7. Asusteet
  8. Sesonkivaatteet (uimapuvut, villapaidat ym.)
  9. Kengät
 2. Kirjat ja lehdet
 3. Paperit (Kondon mukaan lähtökohtaisesti kaikki paperit voi hävittää)
 4. Sekalaiset tavarat
  1. DVD, CD, pelit
  2. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteet
  3. Arvotavarat
  4. Laitteet
  5. Paperi- ja ompelutarvikkeet
  6. Käyttötavarat
  7. Keittiötarvikkeet
  8. Muut
 5. Muistoesineet

2. Järjestele kaikki kerralla.

Kun kaikki, mikä ei tuota sinulle iloa, on pakattu pois, on aika järjestellä iloa tuottavat tavarat omalle paikalleen. KonMari-metodi toimii siksi, että jokaisella tavaralla on oma paikkansa, jonne se palautetaan aina käytön jälkeen. Voin uskoa tämän, sillä huomaan usein yksittäisiä laatikoita tai huoneita uudelleenjärjestettyäni, että jaksan jonkin aikaa noudattaa uutta järjestystä, mutta sitten alan sooloilla ja muuttaa tavaroiden paikkoja uudelleen. Jokaiselle tavaralle tulee siis löytää lopullinen paikka niin, että kaikki ovat harmoniassa keskenään.

Marie Kondo suosittelee, että järjestelyssä pyritään aina yksinkertaisuuteen. Saman kategorian esineet tulee säilyttää samassa paikassa: ei siis enää ”elektroniikkaboksia” sekä olohuoneessa, työpöydän lipastossa että sängyn laatikossa. Mielenkiintoisen järjestelyvaiheesta tulee tekemään se, että metodin mukaan tavaroita ei saa pinota. Kondon mukaan kaikki tavara tulee säilyttää pystyssä ja myös vaatteet tulee viikata pystyyn. Kondolla on oma viikkausmenetelmänsä, jota Vesku on käyttänyt jo jonkin aikaa, mutta jota en ole itse vielä opetellut. Lisäksi vaatekaapin vaatteet tulee järjestää ”kohoamaan oikealle”, eli raskaat ja pitkät vaatteet vasemmalle ja lyhyet ja kevyet oikealle. Tästä tulee jännittävää!


Odotan KonMari-viikonloppua innostuneena mutta myös jännittyneenä. Odotan innoissani tavaroiden läpikäyntiä, sillä se tulee varmasti olemaan silmiä avaavaa. Tiedän, että meillä on ylimääräistä tavaraa etenkin olohuoneen laatikoissa ja keittiön kaapeissa, mutta minulle luopuminen on hirveän vaikeaa.

Muutaman viikon sisään luvassa osa 2 eli toteutus! Jos joku on kokeillut KonMari-metodia, vinkkejä otetaan vastaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s