Ensikuuntelussa: evermore

Taylor Swift yllätti faninsa toista kertaa tänä vuonna julkaisemalla uuden albumin muutaman tunnin varoitusajalla! Keväällä julkaistun folkloren sisaralbumi evermore sisältää viisitoista kappaletta, jotka ovat folkloren hengessä täynnä eskapismia ja todellisia sekä kuvitteellisia tarinoita. Albumin genreiksi on luonnehdittu indie popin lisäksi alternative ja chamber rock, joten olen hyvin innoissani tästä kehityssuunnasta! Jälleen kerran, tässä ensifiilikseni Taylorin uudesta yllätysalbumista!


1. willow ⭐⭐⭐⭐⭐

Albumin ensimmäinen single willow on suloinen biisi, jonka tahtiin pää alkaa nyökyttelemään. Kappale yhdistelee kepeää ja toisaalta syvällistä laulua, leikitteleviä sointuja ja mysteeriä. willow kertoo mutkikkaasta rakkaudesta kauniilla lyriikoilla, ja sen haluaa kuunnella heti uudelleen ja uudelleen.

Life was a willow, and it bent right to your wind / but I come back stronger than a ’90s trend

2. champagne problems ⭐⭐⭐⭐⭐

champagne problemsin ensisekunneista tietää, että kohta itketään. Kappale kertoo nuoresta parista, joista toinen osapuoli haluaa kosia ja toinen erota. Lyriikoiden rivien välistä voi lukea myös viittauksia mielenterveysongelmien käsittelyyn parisuhteessa. Kaunis haikea laulu yhdistettynä herkkään pianoon varmistaa, että tätä ei kyynelittä kuunnella.

How evergreen, our group of friends / Don’t think we’ll say that word again
And soon they’ll have the nerve to deck the halls / that we once walked through

3. gold rush ⭐⭐⭐⭐⭐

Kappaleen alussa voipi pohtia, tältäkö enkelit kuulostavat; Taylorin ääni pääsee tässä monipuolisessa kappaleessa hyvin oikeuksiinsa! gold rush kertoo mustasukkaisuudesta ja ihastuksesta henkilöön, josta kaikki muutkin pitävät. Kappale on niin monipuolinen tyyliltään, että se jää kutkuttamaan pitkäksi aikaa.

My mind turns your life into folklore /
I can’t dare to dream about you anymore /
At dinner parties I won’t call you out on your contrarian shit /
And the coastal town we never found will never see a love as pure as it

4. ’tis the damn season ⭐⭐⭐⭐⭐

’tis the damn seasonista tuli oitis lempikappaleeni sen tunteikkaiden ja taidokkaiden lyriikoiden vuoksi. Kappale kertoo kotiin palaamisesta ja vanhan rakkauden löytämisestä, vaikka suhde ei erilaisten elämäntilanteiden vuoksi voikaan kestää. Kappale on musiikillisesti vahva ja hieno kokonaisuus – ja pisteet joulutematiikasta!

And wonder about the only soul / who can tell which smiles I’m fakin’
And the heart I know I’m breakin’ is my own / to leave the warmest bed I’ve ever known

5. tolerate it ⭐⭐⭐⭐⭐

tolerate it iskee ja syvälle. Kappale kertoo siitä, kuinka toinen antaa suhteelle kaikkensa, eikä toinen osapuoli osaa arvostaa sitä tai panostaa yhtä paljon. Tämän kappaleen ensikuuntelun aikana mielessäni kävi Taylorin mestariteos All too well, mikä on vertauskohtana mitä suurin kunnia. tolerate it sisältää kaikessa kauneudessaan uskomattoman paljon tuskaa ja katkeruutta, mutta toisaalta voimaantumista ja rohkeutta.

I made you my temple, my mural, my sky /
Now I’m begging for footnotes in the story of your life /
Drawing hearts in the byline /
Always taking up too much space or time

6. no body, no crime (feat. Haim) ⭐⭐⭐⭐

no body, no crime on tarina naisesta, joka katoaa epäiltyään hänen miehensä pettävän häntä – ja hänen ystävästään, joka ei lepää, ennen kuin mies on jäänyt kiinni. Musiikillisesti puhdas kantrikappale on lyriikoiltaan ihanan leikittelevä ja synkkä. Kolme kerran toisto kertosäkeistössä toimii, ja kertosäkeistö kehittyy kutkuttavasti kappaleen edetessä. Kappaleen viimeisenä kuiskattu sana on kirsikka kakun päällä.

They think she did it, but they just can’t prove it
They think she did it, but they just can’t prove it
She thinks I did it, but she just can’t prove it

7. happiness ⭐⭐⭐⭐⭐

Nimestään huolimatta happiness on yksinkertaisen kaunis ja surumielinen kappale eroamisesta. happpiness muistelee suhteen hyviä ja huonoja puolia eron jälkeen, ja sen lyriikoissa on toivon pilkahdus itsensä uudistamisesta ja kasvamisesta.

I haven’t met the new me yet /
There’ll be happiness after you /
but there was happiness because of you /
Both of these things can be true

8. dorothea ⭐⭐⭐

Dorothea on musiikillisesti kaunis kantrikappale, jossa Taylor kertoo tarinan tytöstä nimeltä Dorothea. Tarinallisesti en saa kappaleesta niin hyvin kiinni, kuin aiemmista kappaleista, mutta miellyttävä soundi yhdistettynä Taylorin leikittelevään lauluun tekevät tästä silti hyvän kappaleen.

And if you’re ever tired of bеing known for who you know /
You know, you’ll always know me, Dorothea

9. coney island (feat. the National) ⭐⭐⭐1/2

coney island on Taylorin ja Matt Berningerin kaunis duetto rakkaudesta, jolla ei ole enää tulevaisuuttta. Kappale on haikea ja melankolinen. Musiikillisesti coney island on hidas ja tunteikas, ja artistien äänet soljuvat hyvin yhdessä.

And when I got into the accident /
The sight that flashed before me was your face /
But when I walked up to the podium I think that I forgot to say your name

10. ivy ⭐⭐⭐⭐⭐

ivy on kielletystä rakkaudesta kertova rakkauslaulu, joka kulkee selvästi käsi kädessä folkloren illicit affairsin kanssa. Kappale kertoo naimisissa olevasta naisesta, joka ajautuu salasuhteeseen miehensä selän takana. Musiikillisesti ivy on ihana leikittelevä indie-kantrikappale, ja Taylorin laulu on ensiluokkaista. ivy maalailee keijumaista metsää ja syrjäistä mökkiä kappaleen tapahtumille, ja silmät sulkiessaan kuuntelija voi helposti löytää itsensä seuraamasta tarinaa. Ehdottomasti levyn parhaimmistoa!

I’d live and die for moments that we stole /
on begged and borrowed time /
So tell me to run /
Or dare to sit and watch what we’ll become /
And drink my husband’s wine

11. cowboy like me ⭐⭐⭐⭐

Musiikillisesti cowboy like me on albumin parhaimmistoa: se on eheä kantrikappale, jonka jokainen instrumentti on tarkkaan harkittu ja juuri oikeassa kohdassa luodakseen tämän upean kokonaisuuden. Taylorin ja taustalaulajan äänet sointuvat täydellisesti yhteen ja kruunaavat tämän hyvin esteettisen kappaleen. Kappale kertoo kahdesta samanhenkisestä vieraasta, jotka kohtaavat ja rakstuvat, ja sanoitus on vaikuttavaa runoutta. cowboy like me on kuin täyteläinen lasi punaviiniä nautittuna pimeänä iltana pehmeässä nojatuolissa takkatulen äärellä.

And the skeletons in both our closets /
plotted hard to fuck this up /
and the old men that I’ve swindled /
really did believe I was the one

12. long story short ⭐⭐⭐⭐

long story short on menevä ja tulevaisuuteen katsova kappale, jossa Taylor käsittelee menneisyytensä draamoja ja suhteita sekä niistä yli pääsemistä. long story shortissa on eteenpäin katsomisen tunnelmaa ja hyvä rockahtava soundi! Lyriikoiltaan kappale on taattua Taylor-laatua, ja kappaleen maalailema toivo valoisasta tulevaisuudesta tihkuu Taylorin äänestä. Kappale on hyvin erilainen kuin edeltäjänsä, ja se on virkistävää!

Past me / I wanna tell you not to get lost in these petty things
Your nemeses / will defeat themselves before you get the chance to swing

13. marjorie ⭐⭐⭐⭐

evermore osoittaa jälleen olvensa folkloren sisaralbumi, sillä siinä missä folkloren kolmastoista kappale kertoi Taylorin isoisästä, kertoo tämä vastinpari Taylorin isoäidistä Marjoriesta. Taylor laulaa kauniisti edesmenneestä isoäidistään, jolla oli suuri merkitys hänen musiikillisessa kasvussaan. Kappale on kaunis kertomus menetyksestä ja kaipauksesta.

Never be so kind / you forget to be clever /
Never be so clever / you forget to be kind

14. closure ⭐⭐

closure kertoo eronneesta parista, joista toinen haluaisi vielä olla hyvissä väleissä, kun taas toinen ei halua enää olla tekemisissä entisen rakastajansa kanssa. Kappaleen kokeellisempi rumputyyli rikkoo muuten toimivaa kokonaisuutta aivan liikaa, ja se on ainoa asia, johon kappaleessa voi oikeastaan kiinnittää huomiota.

I’m fine with my spite /
and my tears, and my beers and my candles

15. evermore (feat. Bon Iver) ⭐⭐⭐⭐⭐

Albumin nimikkokappale evermore on herkkä pianokeskeinen kappale masennuksesta ja siitä toipumisesta. Kuten folklore jo todisti, Taylorin ja Bon Iverin Justin Vernonin äänet sopivat hyvin yhteen, ja loppua kohti kiihtyvä evermore jatkaa tällä hyväksi todetulla linjalla duetollaan. evermore on surullisen kaunis ja samaistuttava kertomus voimattomuudesta ja toivon löytämisestä sen keskeltä.

And I was catching my breath /
staring out an open window /
catching my death /
and I couldn’t be sure /
I had a feeling so peculiar /
that this pain would be for / evermore


evermore on upea ja taiteellinen kokemus! Se on folkloren kaltaisesti kokoelma ainutlaatuisia tarinoita ja tunteiden vuoristorataa, mutta on myös kokeellisempi kuin sisarensa etenkin mitä tulee musiikkigenreihin. evermore sisältää vahvoja taidonnäytteitä runollisista lyriikoista, kirjavasta musiikin ja laulun ilottelusta sekä syvien tunteiden ja kokemusten tarinallistamisesta. Sen lisäksi, että fanit saivat enemmän kuunneltavaa Taylorilta, saimme myös lisää Taylorin itsensä omistamaa musiikkia odotellessa ensimmäisen kuuden albumin uudelleenäänityksiä! evermore on ihana joululahja Taylorilta maailmalle, ja sen tunnelmissa on hyvä siirtyä levolliselle lomalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s