Formulafiiliksiä! Emilia-Romagnan GP

Kauden toisessa osakilpailussa ajetaan Imolassa – ja Italiassa SATAA! Sadekelin kisa, mahtavaa! Kisasta on tulossa muutenkin jännittävä, sillä lähtöjärjestys on kutkuttava mielenkiintoisen aika-ajon jäljiltä: 1. Lewis Hamilton, 2. Sergio Pérez, 3. Max Verstappen, 4. Charles Leclerc, 5. Pierre Gasly, 6. Daniel Ricciardo, 7. Lando Norris, 8. Valtteri Bottas, 9. Esteban Ocon, 10. Lance Stroll, 11. Carlos Sainz, 12. George Russell, 13. Sebastian Vettel, 14. Nicholas Latifi, 15. Fernando Alonso, 16. Kimi Räikkönen, 17. Antonio Giovinazzi, 18. Mick Schumacher, 19. Nikita Mazepin ja 20. Yuki Tsunoda.

Ennen kilpailua on jo draamaa luvassa: Strollin auton takajarrut ovat tulessa ja se on tehnyt autoon vahinkoa. Vettel starttaa varikolta auton ongelmien vuoksi. Leclerc pyörähtää lämmittelykierroksella. Hyvä kisa siis luvassa!

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startin näkyvyys on sumun vuoksi huono. Hamilton jää Red Bull -hampurilaiseen ja ottaa osumaa Verstappenin kanssa. Verstappen kiitää kärkeen. Hamiltonin etusiipi on rikki. Latifi pyörähtää ulos radalta, mutta pääsee takaisin kisaan. Heti tämän jälkeen Latifi ottaa osumaa Mazepinin kanssa ja ajaa seinään avauskierroksella. Turva-auto saapuu radalle Latifin keskeytyksen vuoksi.

Tilanne kärkikymmenikössä kierroksella 3/63 turva-auton perässä on 1. VER, 2. HAM, 3. LEC, 4. PER, 5. RIC, 6. GAS, 7. STR, 8. NOR ja 10. BOT. Schumacher pyörähtää ja kolaroi varikon ulosajoreitin kohdalla menettäen etusiipensä. Varikko suljetaan väliaikaisesti. Schumacher ei saa uutta etusiipeä niin kauan, kun hänen oma etusiipensä tukkii varikon ulosajoreitin. Monella kuljettajalla on ongelmia pidon ja radalla pysymisen kanssa. Tästä tulee pitkä ja kaoottinen kilpailu!

Schumacher kolaroi. Kuva: F1-Twitter

Uudelleenstartti on jälleen sumuinen ja intensiivinen. Verstappen pitää kärkipaikkansa, ja Leclerc kärkkyy Hamiltonia. Hamilton tekee ajovirheen, ja Leclerc saavuttaa häntä. Gaslyn, Norrisin, Sainzin, Strollin ja Bottaksen välinen mittelö on upeaa seurattavaa! Verstappen karkaa kärjessä yhä kauemmas. Pérezilla on ongelmia ohjauspyörän kanssa, mutta hän ajaa silti hienosti neljäntenä. Stroll ja Gasly ottavat mittaa toisistaan ja ohittelevat näyttävästi. Sade yltyy.

Pérez saa 10 sekunnin aikarangaistuksen ohittamisesta turva-auton aikana. Hän ajautui radan ulkopuolelle ja otti paikkansa takaisin ohittaen ne kuljettajat, jotka ohittivat hänet hänen ollessaan radan ulkopuolella. Verstappen tahkoo nopeinta kierrosaikaa toisensa perään. Keltaisia lippuja heilutellaan siellä täällä, mutta tilanteet selviävät ennen kuin kuva ehditään edes leikata tapahtuneeseen. Sainz käy taas radan ulkopuolella, sillä sadekeli, yliyrittäminen ja nopeus eivät kohtaa. Norris pyytää tallilta puhdasta ilmaa, sillä hän on edessä ajavaa talliakaveriaan Ricciardoa nopeampi. Talli pyytää Ricciardoa päästämään Norrisin ohi. Norris ampaisee heti kunnon eroa Ricciardoon päästyään tämän ohi.

Kierroksella 20/63 tilanne kärkikymmenikössä on 1. VER, 2. HAM, 3. LEC, 4. PER, 5. NOR, 6. RIC, 7. SAI, 8. STR, 9. BOT ja 10. RUS. Räikkönen ajaa sijalla 11 ja Vettel 14. Leclerc raportoi, että hänen eturenkaansa ovat lopussa. Vettel ottaa medium-renkaat ensimmäisenä alle muiden ajaessa vielä sadekelin renkailla. Vettel saa varikolta poistuessaan stop & go -rangaistuksen, koska hänen renkaansa eivät olleet ruudukossa kiinni annetussa ajassa hänen aloittaessaan kilpailun varikolta. Vettel tulee uudelleen varikolle kärsimään rangaistuksensa.

Verstappen tulee kärjestä varikolle kierroksella 28/63. Verstappen saa alleen medium-renkaat ja hän putoaa kolmanneksi. Sainz tulee varikolle seuraavalla kierroksella ja saa myös mediumit alleen. Hamilton jatkaa trendiä, mutta koska varikkopysähdys ei ole täydellinen, hän palaa radalle Verstappenin perään. Pérez tulee kärsimään rangaistuksensa ja saa samalla uuden ohjauspyörän. Sadekelin renkaat alkavat kadota listasta varikon kuhistessa renkaiden vaihtojen myötä. Tilanne kierroksella 30/63 kärkikymmenikön osalta on 1. VER, 2. HAM, 3. LEC, 4. NOR, 5. PER, 6. SAI, 7. RIC, 8. BOT, 9. STR ja 10. RUS. Verstappen ohittaa Bottaksen kierroksella.

Seuraa Mercedeksen painajainen. Hamilton tekee ajovirheen ohittaessan kierroksella muita kuljettajia ja ajaa seinään. Hänen etusiipensä on rikki, ja hän viettää tovin peruutellen seinästä pois. Etusiipi kipinöi Hamiltonin nilkuttaessa varikolle, mutta kilpailu jatkuu. Heti perään Russell kolaroi Bottaksen kanssa, ja molemmat keskeyttävät. Russellin ja Bottaksen autot on siivottava radalta ja sen viereltä, joten punainen lippu liehuu. Kilpailu keskeytetään. Russell menee Bottaksen autolle ja läimäisee tämän kypärää Bottaksen näyttäessä käsimerkkiä. Tuomaristo tutkii kolaria ja tilannetta kilpailun jälkeen.

Bottas ja Russell keskeyttävät. Kuva: F1-Twitter

Kilpailu starttaillaan uudelleen puolen tunnin kuluttua turva-auton perästä. Kilpailuun lähdetään uudelleen järjestyksessä 1. VER, 2. LEC, 3. NOR, 4. PER, 5. SAI, 6. RIC, 7. STR, 8. HAM, 9. TSU ja 10. RAI. Verstappen pyörähtää ulos radalta lämmitellessä uudelleenstarttia varten. Kilpailu jatkuu. Leclerc hämmentyy Verstappenin pyörähdyksestä, ja Norris pääsee ohittamaan hänet nousten toiseksi. Tsunoda pyörähtää, ja keltainen lippu heiluu hetken. Keltaiset liput heiluvat pian uudelleen, sillä Pérez tekee ajovirheen, ajaa ulos radalta hiekalle ja putoaa hännille neljänneksitoista.

Hamilton kipuaa kohti palkintokoroketta ja on noussut jo kuudenneksi. Kisaa on jäljellä vielä yli kaksikymmentä kierrosta, joten mitä tahansa voi tapahtua tässä kaoottisessa kisassa! Hamilton ohittaa Ricciardon ja nousee viidenneksi Ferrarien perään. Tilanne kierroksella 44/63 on kärkikymmenikön osalta 1. VER, 2. NOR, 3. LEC, 4. SAI, 5. HAM, 6. RIC, 7. STR, 8. RAI, 9. GAS ja 10. OCO. Vettel ajaa sijalla 12. Tsunodaa varoitetaan rata-alueen ylittämisestä.

Pérez kamppailee Vettelin kanssa, ja suosikkini ajavat eturenkaat limittäin. Kolaria tai ohitusta ei kuitenkaan vielä tule. Hetkeä myöhemmin Pérez yrittää uudelleen ja pääsee ohi Vettelistä. Hamilton taistelee Sainzin kanssa ja pääsee ohi nousten neljänneksi Ferrarien väliin. Leclerc ajaa takaa Norrisia ja Hamilton Leclercia. Verstappenin voiton voi estää enää ajovirhe, sillä kaula toisena ajavaan Norrisiin on yli 15 sekuntia. Podiumin kaksi muuta sijaa ovat vielä vapaata riistaa, joita Norris, Leclerc ja Hamilton metsästävät ahnaasti. 10 kierrosta jäljellä!

Kierroksella 55/63 Hamilton painaa ylivoimaisesti Leclercin ohi. Tsunoda saa 5 sekunnin aikarangaistuksen rata-alueiden ylittämisestä. Hamilton ohittaa Norrisin kierroksella 60/63 ja nousee toiseksi. Mazepin tekee Mazespin. Vettel keskeyttää varikolle ennen viimeiselle kierrokselle lähtemistä.

Verstappen voittaa! Hamilton ajaa toiseksi ja Norris kolmanneksi. Nopeimman kierrosajan saa Hamilton ja Päivän kuljettajaksi valitaan Norris. Portugalissa ajetaan vapun jälkeen, silloin seuraavan kerran näissä tunnelmissa siis!

Aiemmat Emilia-Romagnan osakilpailut:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s