Formulafiiliksiä! Turkin GP

Sataa sataa ropisee, Turkin GP on! Tänään ajetaan kosteissa merkeissä Istanbulissa, ja näkyvyys on aika huono jo ennen kilpailun alkua.

Kuva: F1-Twitter

Lähtöjärjestys on 1. Valtteri Bottas, 2. Max Verstappen, 3. Charles Leclerc, 4. Pierre Gasly, 5. Fernando Alonso, 6. Sergio Pérez, 7. Lando Norris, 8. Lance Stroll, 9. Yuki Tsunoda, 10. Sebastian Vettel, 11. Lewis Hamilton (lähtöruuturangaistus, auton osia vaihdettu), 12. Esteban Coon, 13. George Russell, 14. Mick Schumacher, 15. Nicholas Latifi, 16. Antonio Giovinazzi, 17. Kimi Räikkönen, 18. Nikita Mazepin, 19. Carlos Sainz (lähtöruuturangaistus, auton osia vaihdettu) ja 20. Daniel Ricciardo (lähtöruuturangaistus, auton osia vaihdettu). Aika-ajosijoitus on Mick Schumacherille uran paras. Red Bullit nähdään tänä viikonloppuna valkoisessa juhlavärityksessä.

Red Bullien juhlaväritys. Kuva: F1-Twitter

Startti olosuhteisiin nähden siisti. Alonso pyörähtää avausmutkassa osumasta Gaslyn kanssa, mutta muuta dramaattista ei tapahdu. Alonso osuu myöhemmin myös Schumacheriin, ja Latifi pyörähtelee ihan itsekseen. Alonso on tuomariston tutkinnan alla molemmista tapauksista.

Kierroksella 4/58 tilanne kärkikymmenikössä on 1. BOT, 2. VER, 3. LEC, 4. PER, 5. GAS, 6. NOR, 7. STR, 8. TSU, 9. HAM ja 10. VET. Hamiltonilla kestää yllättävän kauan päästä Tsunodan ohi; ohitus tapahtuu kierroksella 8/58. Hamilton ohittaa myös Strollin ja nousee seitsemänneksi. Alonso saa viiden sekunnin aikarangaistuksen, samoin Gasly. Bottas raportoi, että radalla ei ole vielä nähtävissä kuivia kohtia. Hamilton ohittaa Norrisin ja kellottaa nopeimman kierrosajan.

Sainz osuu Vetteliin kierroksella 14/58, mutta molempien matka jatkuu. Hamilton kiitää Gaslyn ohi. Hamilton on tänään liekeissä! Kierroksella 24/58 Bottas saavuttaa jonon hännän Haasit, ja Mazepinilla on jälleen vaikeuksia totella sinisiä lippuja; Mazepin ei yksinkertaisesti päästä nopeampia kierroksella ohittavia autoja ohi. Aikamoista pelleilyä.

Sade voimistuu. Ricciardo on ainoa, joka on tähän mennessä käynyt vaihtamassa uudet välikelin renkaat. Kierroksella 30/58 kärkikymmenikön tilanne on 1. BOT, 2. VER, 3. LEC, 4. PER, 5. HAM, 6. GAS, 7. NOR, 8. STR, 9. SAI ja 10. VET. Alonso tulee varikolle kärsimään rangaistuksensa ja saamaan uudet renkaat alleen. Hamilton saavuttaa Pérezia. Sade yltyy taas.

Hamiltonin ja Pérezin taistelu. Kuva: F1-Twitter

Hamilton ja Pérez ajavat upeasti kilpaa kierroksella 35/58! Hamilton on päästä ohi, mutta Pérez kamppailee ja pitää paikkansa. Verstappen tulee varikolle kierroksella 37/58 ensimmäisenä kärkiautoista. Myös Bottas tulee varikolle, samoin Pérez. Vettel kokeilee erilaista rengasstrategiaa hakemalla varikolta medium-renkaat, mikä johtaa luisteluun ulos radalta ja keltaisiin lippuihin. Vettel palaa hakemaan välikelin renkaat. Gasly tulee kärsimään rangaistuksensa ja saa sitten uudet renkaat alleen.

Kierroksella 41/58 kärkikymmenikön tilanne on 1. LEC, 2. BOT, 3. VER, 4. HAM, 5. PER, 6. GAS, 7. NOR, 8. OCO, 9. SAI ja 10. STR. Hamilton ei halua tulla vielä varikolle tallin pyynnöistä huolimatta; uhkapelataanko tässä kuivan kelien renkaiden oikeaa ajoitusta, vaikka kaikki näkivät, mitä Vettelille kävi? Verstappen raportoi ongelmasta ohjauspyörässään.

Leclerc yrittää pysytellä radalla tekemättä yhtään varikkopysähdystä, jotta hän voisi voittaa kilpailun. Bottas on kuitenkin Leclercin kannoilla ja painelee tästä hienosti ohi kierroksella 47/58! Leclerc tulee varikolle kierroksella 48/58 ja putoaa neljänneksi. Kymmenen kierrosta jäljellä, ja tilanne kärkikymmenikössä on 1. BOT, 2. VER, 3. HAM, 4. LEC, 5. PER, 6. GAS, 7. NOR, 8. SAI, 9. OCO ja 10. STR. Hamilton tulee varikolle kierroksella 51/58 ja saa uudet renkaat alleen, mutta tämä osoittautuu ajoitukselta huonoksi vedoksi. Hamilton putoaa viidenneksi ja jää siihen jumiin.

Valtteri Bottas ajaa maaliin ensimmäisenä ja voittaa Turkin osakilpailun! Bottaksen kanssa palkintopallille nousevat Red Bullit järjestyksessä 2. Max Verstappen ja 3. Sergio Pérez. Lewis Hamilton on viides ja Kimi Räikkönen kahdestoista. Bottas vie nopeimman kierroksen pisteen, ja Päivän kuljettajaksi valitaan jostain kumman syystä Carlos Sainz. Verstappen nousee taas mestaruustaistelun kärkeen.

Aiemmat Turkin osakilpailut

Turkin GP 2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s