Formulafiiliksiä, onko niitä?

Kaikki viime F1-kautta seuranneet varmasti tietävät, että Abu Dhabin osakilpailu ja sen viimeisten kierrosten tapahtumat olivat katastrofaaliset sekä mestaruustaistelun rehtiydelle että koko Formula 1 -lajin kunnioitettavuudelle ja uskottavuudelle. Mercedes ei lopulta riitauttanut osakilpailun tuloksia ja vienyt niitä tuomioistuimeen, vaan jäi odottamaan rakenteellisia uudistuksia, joita FIA lupasi tehdä, jottei tällainen farssi toistuisi enää koskaan. Rakenteelliset uudistukset on nyt vahvistettu, mutta onko tämä vain too little, too late?

Selkein seuraus Abu Dhabin tapahtumien ja sen likaisen tuomaristopelin jälkeen on se, että race director Michael Masi on siirretty toisiin työtehtäviin. Sääntöjen tulkinnan mielivaltaisuutta korjaamaan on tehty muitakin toimenpiteitä, mutta virkistävintä on se, että Masi ei saa suoraa seuraajaa, vaan kaksi autourheilumaailman ammattilaista (Eduardo Freitas ja Niel Wittich) tulevat vuorottelemaan race directorin roolissa. Toivottavasti tämä tarkoittaa vallan tasaisempaa jakautumista eikä epäjohdonmukaisempaa tulkintaa eri osakilpailujen tapahtumista. F1-konkari Herbie Blash palaa Formuloihin tukemaan race directoreita senior advisorin roolissa, ja race director saa tuekseen myös FIA:n virtual race control roomin. Toivottavasti nämä henkilöstömuutokset johtavat aitoon kulttuurilliseen muutokseen. Sääntöjen tulkintaa tulevat selkeyttämään myös mahdolliset muutokset kierroksella ohittamisen linjauksiin, joita tarkennetaan vielä ennen kauden alkua.

Merkittävä muutos on myös se, että tallien suora radioyhteys race directoriin, joka on dramaattisuudellaan sekä viihdyttänyt että raivostuttanut katsojia, katkaistaan. Suora radioyhteys on aiemmin selkeästi vaikuttanut race directorin tekemiin päätöksiin, joten päätös on varmasti puolueettoman päätöksenteon kannalta oikea. Talleilla on edelleen mahdollisuus saada yhteys race directoriin esimerkiksi kysymyksien esittämiseksi, mutta enää Horner ja Wolff eivät voi vuorotellen valittaa radioon kilpailujen tuomaroinnista.

Nämä rakenteelliset muutokset auttavat siihen pahaan makuun suussa, joka nykyään tulee F1-uutisten näkemisestä, mutta antavatko ne formuloille kunnianpalautuksen? Se jää nähtäväksi! Antirastisena kannanottona tehdystä polvistumisseremoniasta tullaan luopumaan tulevalla kaudella, ja tämäkin päätös kielii siitä, että aitoa asennemuutosta ja etuoikeuksien ymmärtämistä ei ole F1-organisaatiossa tehty. Jää siis myös nähtäväksi, kantaako laji sosiaalista vastuutaan tulevaisuudessa vai ei. En ole vieläkään päättänyt, millä intensiteetillä tulen jatkossa seuraamaan formuloita, mutta kyllä kiihtyvän moottorin ääntä valojen vaihtuessa alkaa olla jo ikävä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s