Formulafiiliksiä! Saudi-Arabian GP

Kauden alkuun saatiin heti mielenkiintoa, sillä jo kauden toisessa osakilpailussa nähdään uutta verta: valitettavasti Carlos Sainz joutuu jättämään Saudi-Arabian osakilpailun väliin terveydellisistä syistä, joten Ferrari nosti häntä korvaamaan 18-vuotiaan Oliver Bearmanin. Kuljettajan nuorta ikää korostaa se, että hän tekee F1-debyyttinsä kilpailussa, jossa hänen kanssaan ajaa myös Fernando Alonso, joka ajoi Espanjan osakilpailussa palkintopallille Bearmanin syntymäpäivänä toukokuussa 2005.

Saudi-Arabian osakilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Charles Leclerc, 3. Sergio Pérez, 4. Fernando Alonso, 5. Oscar Piastri, 6. Lando Norris, 7. George Russell, 8. Lewis Hamilton, 9. Yuki Tsunoda, 10. Lance Stroll, 11. Oliver Bearman, 12. Alex Albon, 13. Kevin Magnussen, 14. Daniel Ricciardo, 15. Nico Hülkenberg, 16. Valtteri Bottas, 17. Esteban Ocon, 18. Pierre Gasly, 19. Logan Sargeant ja 20. Guanyu Zhou.

Lämmittelykierroksella Gasly raportoi vaihdelaatikko-ongelmasta, mikä johtaakin varikolle keskeyttämiseen avauskierroksella. Startti on siisti mutta jännittävä. Etenkin Red Bullit saavat hyvät lähdöt, mutta Leclerc kisaa sinnikkäästi Pérezin kanssa ja saakin pidettyä toisen sijansa. Muutaman kierroksen kuluttua Pérez saa kuitenkin ohitettua Leclercin.

Kierroksella 7/50 Strollin vasen eturengas osuu mutkassa seinään, mikä johtaa ripustusten hajoamiseen ja päin seuraavaa seinää ajamiseen. Keltaiset liput liehuvat, ja pian sisään otetaan turva-auto. Red Bull tekee tuplapysähdyksen turva-auton aikana, ja perässä tulee suurin osa muista kuljettajista. Haasille napsahtanee unsafe release -rangaistus, samoin Red Bullille. Norris, Hamilton, Hülkenberg ja Zhou ovat ainoat, jotka eivät käyneet varikolla.

Kierroksella 12/50 Magnussen ja Albon kolaroivat keskenään, ja tuomaristo tutkii tilannetta. Molempien kilpailu onneksi jatkuu osumasta huolimatta.

Kierroksella 15/50 kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. NOR, 3. PER, 4. LEC, 5. HAM, 6. PIA, 7. ALO, 8. RUS, 9. HUL ja 10. BEA. Pérez saa viiden sekunnin aikarangaistuksen unsafe releasesta, kun taas Magnussenille napsahtaa kymmenen sekunnin rangaistus kolaroinnista Albonin kanssa.

Pérez ohittaa Norrisin kierroksella 18/50 ja nousee kilpailussa toiseksi. Hülkenberg ja Bearman kisaavat upeasti yhdeksännestä sijasta. Upeaa kilvanajoa nähdään myös Piastrin ja Hamiltonin välillä sijasta viisi! Magnussen saa radan ulkopuolelta oikaisusta ja sen kautta etulyöntiaseman saamisesta toisen kymmenen sekunnin aikarangaistuksen.

Kilpailun puolivälissä kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. PER, 3. NOR, 4. LEC, 5. HAM, 6. PIA, 7. ALO, 8. RUS, 9. BEA ja 10. HUL. Leclerc ohittaa Norrisin siististi kierroksella 27/50. Magnussen, Ocon, Tsunoda ja Albon mittelevät aika rohkeasti keskenään sijoituksilla 12-15.

Norris, Hamilton, Hülkenberg ja Zhou eivät ole vieläkään käyneet varikolla, ja ajetaan kuitenkin kierrosta 32/50. Tämä on vahvasti yhden pysähdyksen taktiikan kilpailu, joten nelikko pelannee aikaa turva-auton varalta. Hülkenberg tekee pysähdyksensä viimein kierroksella 34/50.

Piastri ajaa pitkäksi yrittäessään ohittaa Hamiltonia ja oikaisee radan ulkopuolelta. Hän päästää kuitenkin asianmukaisesti Hamiltonin takaisin paikalleen. Hamilton tekee varikkopysähdyksensä kierroksella 37/50 ja saa alleen pehmeät renkaat. Hamilton palaa radalle yhdeksänneksi. Norris pysähtyy kierroksella 38/50 ja kärsii hitaan pysähdyksen, mistä huolimatta hän palaa silti radalle Hamiltonin eteen.

Kierroksella 41/50 kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. PER, 3. LEC, 4. PIA, 5. ALO, 6. RUS, 7. BEA, 8. NOR, 9. HAM ja 10. ZHO. Kierroksella 42/50 Zhou käy viimein varikolla ja kärsii huonon pysähdyksen, kun yksi takarenkaista ei ole mennä paikalleen. Hän palaa radalle viimeiseksi.

Bearman ajaa ensimmäistä F1-kilpailuaan ja hän on ajamassa kirkkaasti pisteille sijalla 7! Hänet valittaneen myös ylivoimaisesti Päivän kuljettajaksi.

Hamilton kärkkyy Norrista kierroskaupalla, mutta ohi on vaikeaa päästä. Ricciardo pyörähää ulos radalta, mutta pääsee jatkamaan kilpailuaan.

Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Verstappen, 2. Pérez ja 3. Leclerc. Tylsää kärkikolmikkoa tärkeämpää on kuitenkin ensikertalaisen Oliver Bearmanin suoritus: hän ylittää maaliviivan seitsemäntenä! Upea suoritus!

Muutaman viikon kuluttua heräilläänkin aikaisin Australian osakilpailun pariin!

Aiemmat Saudi-Arabian osakilpailut

Saudi-Arabian GP 2023

Saudi-Arabian GP 2022

Saudi-Arabian GP 2021

Jätä kommentti