Formulafiiliksiä! Saudi Arabian GP

Tällä lähtöjärjestyksellä luvassa voi olla vain kutkuttava osakilpailu! Katson itse Saudi Arabian osakilpailun vasta sitten, kun se on jo ajettu, joten luonnollisesti tulokset ovat ehtineet vuotaa korviini, mutta jännittävää silti nähdä, miten lopputulokseen päästiin!

Saudi Arabiassa kolmannen kerran ajettavaan F1-osakilpailuun lähdetään tosiaan järjestyksessä 1. Sergio Pérez, 2. Fernando Alonso, 3. George Russell, 4. Carlos Sainz, 5. Lance Stroll, 6. Esteban Ocon, 7. Lewis Hamilton, 8. Oscar Piastri, 9. Pierre Gasly, 10. Nico Hülkenberg, 11. Zhou Guanyu, 12. Charles Leclerc, 13. Kevin Magnussen, 14. Valtteri Bottas, 15. Max Vertappen, 16. Yuki Tsunoda, 17. Alex Albon, 18. Nyck de Vries, 19. Lando Norris ja 20. Logan Sargeant.

Startti on siisti, ja Fernando Alonso painaa tyylikkäästi kilpailun kärkeen! Aivan sama, kuka voittaa maailmanmestaruuden tällä kaudella (se on Verstappen), tämä on Fernandon vuosi jo nyt! Avauskierroksen jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. ALO, 2. PER, 3. RUS, 4. STR, 5. SAI, 6. OCO, 7. HAM, 8. GAS, 9. LEC ja 10. ZHO. Verstappen ajaa nyt kolmantenatoista aika-ajon moottoriongelmien vietyä hänet lähtöruutuun viisitoista. Alonso saa viiden sekunnin rangaistuksen väärästä sijoittumisesta lähtöruudukossa, ja kärjessä ajava espanjalainen hyväksyy rangaistuksen yllättäen mukisematta.

Pérez ohittaa Alonson ja nousee kilpailun kärkeen kierroksella 4/50. Red Bullien vauhti on ensiluokkaista, ja pian Verstappen on tehnyt jo nousunsa pistesijoille. Myös Ferrari Leclercin alla kulkee hyvin, ja hän tekee hienoa nousua Gaslyn ja Hamiltonin ohi. Ferrarin vauhti vaikuttaa olevan ihan kilpailukykyinen Red Bullin kanssa. Leclerc on myös ainoa, jolla on allaan pehmeät renkaat.

Kierroksella 16/50 Sainz tulee varikolle ja palaa sijalle 9. Kärkikymmenikön tilanne tämän pysähdyksen jälkeen on 1. PER, 2. ALO, 3. RUS, 4. LEC, 5. VER, 6. OCO, 7. HAM, 8. TSU, 9. SAI ja 10. STR. Kierroksella 18/50 Stroll keskeyttää radalle sektorilla 2, mutta hän saa autonsa aikalailla radan reunaan poistumisväylän vierelle. Vaikka auto on jo lähes ulkona radalta, itse turva-auto otetaan radalle. Tästähän hyötyy kätevästi esimerkiksi Strollin tallikaveri Alonso, jolla on aikarangaistus vielä kärsimättä! Suurin osa kärjessä ajavista kuljettajista, myös Alonso, käyvät piipahtamassa varikolla, samoin midfieldin väki. Pikkulinnut lauloivat kilpailun jälkeen, että virtuaalisen turva-auton sijaan FIA otti radalle järeämmän keinon eli turva-auton, koska ”he eivät tienneet, missä Strollin auto on”. How do you lose an F1-car on track?

Turva-auton perässä ajellaan kierroksen 20/50 loppuun asti. Uusilla medium-renkailla Hamiltonilla alkaa luistaa paremmin, ja hän nousee viidenneksi! Verstappen ohittaa Alonson ja nousee toiseksi. Kilpailun puolessa välissä kärkikymmenikön tilanne on 1. PER, 2. VER, 3. ALO, 4. RUS, 5. HAM, 6. SAI, 7. LEC, 8. OCO, 9. GAS ja 10. TSU. Albonin jarrut pettävät kierroksella 26/50, ja hän keskeyttää varikolle.

Mitään erityisen jännittävää ei tapahdu toviin. Leclercia alkaa turhauttaa seitsemäntenä ajaminen. Pérez ja Verstappen ottavat mittaa toisistaan – tässä järjestyksessä maaliin tuleminen tarkoittaisi, että Pérez nousisi mestaruustaistelun kärkeen, riippuen nopeimman kierroksen pisteestä käsittääkseni. Verstappen raportoi oudosta äänestä autossaan, ja Red Bull tutkii, mikä autossa voisi olla vialla. Vauhtiin vika ei vaikuta vaikuttavan.

Kilpailu lähestyy loppuaan, ja jännitystä tämä osakilpailu ei lopulta tuonut. Verstappen kysyy talliltaan kierroksella 46/50, mikä on nopeimman kierroksen aika. Talli vastaa, että se ei ole heillä mielessä nyt. Verstappen tokaisee, että se on hänellä kyllä mielessä – pitäähän se hänet mestaruustaistelun kärjessä. Nopein kierrosaika on tallikaverilla Pérezilla.

Kierroksen viimekilometreillä FIA pohtii, kärsikö Alonso aikarangaistuksensa sääntöjen mukaan. Tuomariston sääntösäätö elää ja voi hyvin. Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Sergio Pérez, 2. Max Verstappen ja 3. Fernando Alonso. Verstappen nappaa nopeimman kierroksen pisteen, koska tottakai hän tekee niin. Hänet valitaan myös Päivän kuljettajaksi – erittäin ansaitusti, mielestäni.

Tämä on Alonson uran sadas palkintopalli – kunnes se ei enää olekaan. Tuomaristo antaa kilpailun jälkeen Alonsolle kymmenen sekunnin aikarangaistuksen, mikä pudottaa hänet pois palkintopallilta. Tallin tekemän valituksen jälkeen FIA kuitenkin palauttaa sijoituksen Alonsolle – never stop the madness! Jatketaan huhtikuun alussa Australiassa! Kenet tuomaristo ottaa silmätikukseen silloin? Se jää nähtäväksi!

Aiemmat Saudi Arabian osakilpailut

Saudi Arabian GP 2022

Saudi Arabian GP 2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s