We don’t tell these stories for fun

Slam poetry tai spoken word tuli elämääni monta vuotta sitten ja teki lähtemättömän vaikutuksen. Urban dictionary määrittelee slam poetryn: ”A type of poetry expressing a persons personal story and/or struggle usually in an intensely emotional style. Very powerful, sincere, and moving.”. Tätä runoutta löytää helposti Youtubesta esimerkiksi kanavilta Button Poetry ja Write about now. Slam poetry on muodostunut lempirunoudenlajikseni, jota haluaisin joskus itsekin harjoittaa. Tämän blogin luominen oli yksi askel lähemmäs tätä haavetta, sillä haluaisin käyttää tätä joskus alustana runouden julkaisemiseen. Nyt esittelyssä minua inspiroivia runoja ja runoilijoita.


Sisältövaroitukset: itsemurha, raiskaus, kuolema, rasismi, seksuaalinen häirintä, mielenterveysongelmat, masennus. Otsikko tulee Meaghan Fordin samannimisestä runosta.

Kevin Kantor – People you may know

Kevin Kantorin runous on sellaista, johon palaan kerta toisensa jälkeen. Hänen taitonsa kertoa raskaita tarinoita murskaavan avoimesti on sydäntämusertavaa ja kaunista. Törmäsin hänen runoonsa ”People you may know” ensimmäisen kerran uutisotsikoissa, kun lehti kertoi Facebookin ehdottaneen nuorelle kaveriksi tämän raiskaajaa. Runo on raskas, mutta selviytymistarinana hyvin voimakas.

Everyday I write a poem titled ’Tomorrow’. It is a hand-written list of the people I know that love me and I make sure to put my own name at the top.” – Kevin Kantor

Brenna Twohy – Another rape poem

Brenna Twohyn runous on iskevää, suoraa ja suorastaan armotonta. Hän puhuu seksistä ja seksismistä asioiden oikeilla nimillä eikä häpeä hetkeäkään. Suosikkirunoani Twohylta oli vaikeaa valita ja vaihdoinkin sitä jälleen kirjoittassani tätä tekstiä. Twohyn runous on syystäkin vihaista, mutta myös herkkää ja haurasta. Hän puhuu vaikeista asioista kuten raiskauksesta, ahdistuksesta ja kokemastaan seksismistä.

We all wish the war was over, but friend, you are staring out on a world on fire complaining about how ugly you think the ashes are.” – Brenna Twohy

Neil Hilborn – OCD

Jos olet törmännyt aiemmin slam poetryyn, olet luultavasti törmännyt juuri Neil Hilborniin. Hänen runonsa ”OCD” on saanut paljon mediahuomiota ja saa minut edelleen kyyneliin, vaikka olen kuullut sen jo kymmeniä kertoja. Runo kertoo rakkaustarinan sekä Neilin elämästä OCD:n kanssa.

She told me that she shouldn’t have let me get so attached to her, that this whole thing was a mistake, but how can it be a mistake when I don’t have to wash my hands after I touch her?” – Neil Hillborn

Javon Johnson – cuz he’s black

Javon Johnsonin runous kertoo, millaista on olla tummaihoinen mies nyky-Amerikassa. Hänen runonsa ”cuz he’s black” käsittelee tummaihoisten suhdetta poliisiin aikana, jona pelkästään ihonväri riittää poliisille syyksi ampua viattomia ihmisiä.

Still, we both know it’s not about whether or not the shooter is racist, it’s about how poor black boys are treated as problems well before we are treated as people. Black boys in this country cannot afford to play cops and robbers if we’re always considered the latter.” – Javon Johnson

Ashley Wylde – Meet Yourself in the Mirror

Tämä runo muuttaa elämäsi. Runossa on yksi kohta, joka kolahtaa minuun joka ikinen kerta. Huomaat kyllä, kun kuulet sen. Tutustuin slam poetryyn Ashley Wylden runouden kautta. Hän kirjoittaa elämästä kauniin vivahteikkaasti ja runollisesti.

She showed me that love is a tree and if don’t grow it from the roots, we’ll spend our lives collecting dry leaves, and they’re charming when pressed in books or kept in picture frames, but they don’t grow up to feed our families the way seeds do.” – Ashley Wylde

Victoria Morgan – How to succeed in heartbreak

Victoria Morganin runo ”How to succeed in heartbreak” on tällä hetkellä suosikkirunoni. Siinä Morgan kertoo, kuinka särkyneestä sydämestä selvitään, eikä hän voisi olla enempää oikeassa.

Kiss as many people as you need to get the stamp of his lips out of your brain. Go to museums, realize other things have history too. Play hide-and-go-seek with your REM cycle, you’re not sure what’s worse – to wake up from the nightmares about your sides splitting open, or the dreams of him holding your jaw like it meant something to him.” – Victoria Morgan

Doc Luben – 14 Lines from Love Letters or Suicide Notes

Doc Lubenilla on taito lausua runoja, joissa yhtäkkiä puskista tulee lause, joka saa sinut kyyneliin. Runo ”14 lines from love letters or suicide notes” on oiva esimerkki tästä.

”How do we forgive ourselves for all the things we did not become?” – Doc Luben

Haley Mosley – Boyfriend interview

Haley Mosleyn runo ”Boyfriend interview” aukeaa jokaisella kuuntelukerralla uudella tavalla, sillä vaikka runo kuulostaa kevyeltä ja hauskalta, sitä se ei ole.

”I never understood people when they said they could remember a touch, until I felt his thick palms for days after he left. And when he said he wasn’t coming, I ate a strawberry and tasted nothing, and I haven’t eaten fruit since.” – Haley Mosley

Blythe Baird – Pocket-sized feminism

Blythe Bairdin runous lukeutuu suosikkeihini. Hän käsittelee seksismiä, seksuaalisuutta, syömishäiriöitä ja muita vaikeita aiheita rehellisen avoimesti ja anteeksipyytelemättömästi.

Once, my dad informed me sexism is dead and reminded me to always carry pepper spray in the same breath.” – Blythe Baird


Oletko itse törmäänyt slam poetryyn? Jos olet, mitkä ovat suosikkejasi? Löytyykö Suomesta slam poetryn harrastajia?

Kirjoittelen itse runoja lähinnä tunteiden purkamiseksi pöytälaatikkoon tai päiväkirjaan, mutta ehkä rohkaistun vielä tämän vuoden aikana julkaisemaan tekstejäni, joko tekstimuodossa tai lausuttuna!

Give me one accomplishment of Mary’s that did not involve her vagina.” – Blythe Baird / Girl code 101

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s