Soundtrack of self-love

Sana itserakkaus herättää usein negatiivisia mielikuvia ja itsensä rakastaminen nähdään huonona asiana. Google-haku antaa ensiksi tuloksia narsismista, sitten vasta terveestä itserakkaudesta. Itse käytän blogissa tägiä self-love suomennoksen sijaan, koska itsellänikin sana itserakkaus särähtää korvaan. Miksi itsensä rakastaminen sitten nähdään huonona asiana? Miksi on huono asia, jos ihminen viihtyy itsenään? Minua on sanottu itserakkaaksi useampaan otteeseen – ja aina tarkoitettuna negatiivisesti. Pidän itseäni hyvänä tyyppinä, olen aina viihtynyt omassa kehossani, viihdyn kameran edessä ja voin sanoa olevani kaunis. Tämä on koettu uhkana, sillä ihmisen ulkonäköön on aina helpointa iskeä, jos häntä haluaa satuttaa, ja itseensä tyytyväinen ihminen on jollakin tavalla koskematon.

Etenkin naisoletettujen ulkonäkö on aina suurennuslasin alla: minkä kokoiset rinnat hänellä on, miten hän pukeutuu, miten meikkaa, kuinka paljon kehossa on karvoja, kuinka hoikka hän on. Kauneusteollisuus kukoistaa myymällä naisille itsevarmuutta ja lupauksen kauneudesta – sillä kauneushan on tärkeintä ja sillä saa omanarvontunnon kohdilleen. (sarkasmia ja Joutsenprinsessa-viittaus, kaksi hienoa asiaa samassa). Pyrimme kauneusihanteisiin ja luulemme, että ne tuovat onnellisuutta. Itse aloin meikkaamaan ”vasta” 8. luokalla, koska kaikki muutkin tytöt tekivät niin ja sitä oikeasti odotettiin minulta. Minulle oikeasti sanottiin, että voitko aloittaa meikkaamisen. Meikkaaminen nähtiin edellytyksenä sille, että kotoa voitiin poistua. Olen vasta ammattikorkeakoulussa päässyt irti tästä minulle opetetusta ajattelumallista. Sama on ihokarvojen kanssa. Naisoletetuilta odotetaan valtavaa työtä kaiken kehon karvoituksen poistamiseksi, ja karvat nähdään jonkinlaisena kannanottona, joka koetaan pahana ja ällöttävänä asiana. Luonnollinen asia ihmiskehossa koetaan negatiivisena. Minulla kesti pitkään oppia ulos ajatusmallista, että kaikki tuijottaisivat minua kaupungilla, jos minulla olisi edes muutaman millin sänki säärissä. Ympäristön asettamat odotukset luovat paineita, jotka syövät itsetuntoamme ja tekevät meistä itsetietoisia.

Olen siinä onnekas, että olen aina rakastanut itseäni sen verran, että en ole nähnyt tarpeelliseksi alkaa muuttaa omaa kehoani pysyvämmin. Minulla on iso nenä, pienet rinnat ja vaikka olen hoikka, minulla on pyöreähkö vatsa. Rakastan näitä asioita itsessäni ja etenkin tänä vuonna olen todella alkanut rakastaa omaa kehoani. Nämä piirteet ovat osa minua, eikä niiden negatiivinen kommentointi satuta. Olen kaunis myös ilman meikkiä, eikä karvoitukseni kerro mitään hygieeniastani, seksuaalisuudestani tai poliittisista mielipiteistäni. Meikkaaminen on hauskaa taiteentekoa, ei tapa tehdä itsestäni kauniimpi tai sosiaalisesti hyväksyttävä. Pyrin kaikessa ulkonäköön liittyvässä siihen, että teen kaiken vain itseäni varten. En ajattele enää stereotypioita enkä mieti, mitä mieltä muut ovat ulkonäöstäni. Lyhyitä hameitani on kommentoitu jo vuosia, enkä aio lopettaa niiden käyttämistä. Avoimia kaula-aukkoja on paheksuttu, hiusvärejä kommentoitu, lista vain jatkuu.

Itsensä ja ulkonäkönsä rakastaminen on työtä, joka kannattaa. Se on työtä, jota olen tehnyt jo pitkään tietoisesti ja järjestelmällisesti. Olen se ihminen, joka kerää voimauttavia siteerauksia Pinterestiin, kuuntelee girl power -musiikkia ja muistaa myös kehua itseään. Kiitän kohteliaisuuksista enkä vaivaudu niistä. Tänään salilla katselin peilistä, kuinka hyvältä takapuoleni näyttää. Kehun toisia, etenkin naisoletettuja, aktiivisesti ja rohkaisevasti, sillä tiedän, kuinka pienet kehut voivat kasvattaa itsetuntoa. Olin hakemassa pikaruokaa ennen bileitä muutama viikko sitten, ja kassanainen kehui tyyliäni. Tämä piristää minua vieläkin, ja olen saanut tuntemattomilta positiivisia kommentteja pukeutumisestani ennenkin. Pieni kehu jättää hyvän mielen pitkäksi aikaa. Kehukaa toisianne, kun kehumisen aihetta on!

Sain inspiraation tämän aiheen pohtimiseen uutuusmusiikista. Idolini Demi Lovato julkaisi juuri kappaleen Sorry not sorry, joka on voimauttava kappale omien vihaajien kohtaamisesta, ja pian tämän jälkeen Selena Gomez julkaisi sensuellin kappaleen Fetish, joka on rakkauslaulu, jossa muistetaan myös itsensä rakastaminen. Tässä siis muutamia itserakkaudesta kertovia kappaleita, jotka voimauttavat ainakin minua, toivottavasti myös sinua!


Hailee Steinfeld – Love myself

Hailee Steinfeldin Love myself -kappale tuli ensimmäisenä mieleen, kun pohdin itserakkautta käsitteleviä kappaleita. Kappaleen musiikkivideo täyttää minut aina lämmöllä: Steinfeld laulaa itsensä rakastamisesta, ja kadulla ihmisiä kulkee peilin ohi, jossa lukee #lovemyself. Ihmiset pysähtyvät peilaamaan, kuvaamaan ja ihailemaan itseään. Video ja kappale ovat täynnä positiivisuutta, rakkautta ja oman kehon rakastamista.

”I’m gonna put my body first and love me so hard ’til it hurts. I know how to scream out the words, scream the words: I love me, jonna love myself, no, I don’t need anybody else.”

Selkeästi vahvin itsensä rakastamisesta kertova kappale on edesmenneen Whitney Houstonin popularisoima Greatest love of all. Kappale on ensimmäisiä suosikkikappaleitani lapsena ennen kuin edes ymmärsin, mitä kappaleessa lauletaan. Laulu tuli uudelleen elämääni nuoruudessa, kun sitä laulettiin uudelleen ja uudelleen Singstarilla. Kappale on hyvin inspiroiva ja löytyy self-love -soittolistaltani.

Demi Lovato – Confident

Elettyään läpi raskaat ulkonäköpaineet, syömishäiriöt ja itsetuhoisuuden, Demi Lovato on vahvempi kuin koskaan. Hän on tehnyt jo kaksi levyä, joiden kappaleet rohkaisevat selviämiseen, itserakkauteen ja vahvuuteen, ja kolmas on nyt työn alla. Demin viimeisimmän levyn nimikkokappale Confident ottaa hänen seksuaalisuutensa hänen omiin käsiinsä ja julistaa, ettei ole mitään väärää siinä, että on itsevarma ja rakastaa itseään: What’s wrong with being confident?

It’s time for me to take it. I’m the boss right now. Not gonna fake it, not when you go down, ’cause this is my game and you better come to play.”

Rachel Platten – Fight Song

Rachel Plattenin Fight song on minulle henkilökohtaisesti tärkeä kappale, joka tuli elämääni kriittisellä hetkellä. Platten laulaa taistelemisesta, itseensä uskomisesta ja sinnikkyydestä.

This is my fight song, take back my life song, prove I’m alright song. My power’s turned on. Starting right now I’ll be strong. I’ll play my fight song and I don’t really care if nobody else believes ’cause I’ve still got a lot of fight left in me.

Robbie Williams – I love my life

Kun kuulin Robbie Williamsin I love my life -kappaleen, ajattelin löytäneeni viimein kappaleen miesten itserakkaudesta, joka ei ole seksuaalisuus-keskeinen. Sanojen lukaisemisen jälkeen kuitenkin tajusin kappaleen olevan osoitettu rakastetulle. No, Robbie Williams on todennäköisesti biseksuaali, joten kai kappale voi tälle listalle jäädä.

Beyoncé – ***Flawless ft. Chimamanda Ngozi Adichie

Ei ole itsensä rakastamisen soittolistaa ilman Beyoncéa. Koko kappale ***Flawless korostaa naisten itserakkautta ja asemaa yhteiskunnassa. Chimamanda Ngozi Adichien säkeistö latoo totuuksia toisensa perään, ja minä olen inspiroitunut. 

I woke up like this. We flawless, ladies tell ’em, say I look so good tonight. 

Olisi mahtavaa kuulla myös sinun self-love jamisi! Mitkä kappaleet saavat sinulle hyvän olon itsestäsi?

Haluan päättää tämän postauksen muutamalla kuvalla itsestäni. Näissä laittautumisen ja vaivannäön taso on vaihteleva, mutta pidän itsestäni jokaisessa. Minun on hyvä olla minä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s