Rakkauskirje Lunetelle

Kaksi vuotta sitten ystäväni (kiitos Veera!) suositteli minulle Luneten kuukautiskuppia ja päätin tutustua tuotteeseen, sillä sen hyvät puolet kuulostivat niin houkuttelevilta verrattuna muihin kuukautistuotteisiin. Lunette on kotimainen tuote, jonka Heli Kurjanen kehitti vuonna 2004 kokeiltuaan kuukautiskuppia ja nähtyään sen kätkemän potentiaalin oikein toteutettuna. Nykyään Luneten kuukautiskuppi on maailman suosituin ja sitä myydään yli 40 maassa kaupoissa, apteekeissa ja nettikaupoissa.

Processed with VSCO with f2 preset
Kupin säilytyspussi, puhdistusneste ja puhdistusliinat (sekä kukka joka poimittiin koristeeksi parkkipaikalta, she pretty)

Miksi vaihdoin kuukautiskuppiin?

Ennen kuppia käytin siteitä, sillä tamponien TSS-vaara ja tiuha vaihtoväli eivät innostaneet minua. Siteet olivat äänekkäitä, liikkuivat paikoiltaan ja hiostivat. Kuukautiskuppi on huomaamaton kuukautissuoja, myös käyttäjälle. En väitä, että kuukautisia tarvitsisi salailla, mutta itseäni häiritsi hankaavan siteen ääni kävellessä ja olin koko ajan tietoinen siitä, että side tulisi pian vaihtaa. Kupin kanssa en edes muista, että se on minulla käytössä, sillä se ei tunnu eikä pidä ääntä itsestään. Kupin tyhjennysväli on 1-3 kertaa päivässä ja se voi olla paikallaan jopa 12 tuntia. Kuppi myi itsensä minulle tällä. Kuukautiset voi periaatteessa unohtaa koko päiväksi!

Kuukautiskuppi on ekologisin kuukautissuoja eikä se tuota samalla tavalla jätettä kuin siteet ja tamponit. Yhden kupin elinkaari on jopa 10 vuotta oikein hoidettuna. Montako tamponia tai sidettä yksien kuukautisten aikana kuluu? Lunette tukee kestävää kehitystä ja uskoo, että kuukautiskuppi on tulevaisuuden kuukautissuoja. Kuppi sopii kaikenikäisille ja -kokoisille, joten sen levittäminen myös niille, joilla ei ole varaa ostaa toistuvasti kuukautissuojia, voi mullistaa monen menstruoivan elämän ja intiimihygienian. Lunette pyrkii myös lisäämään tietoutta kuukautisista ja kuukautissuojista ja kehittää seksuaalikoulutusta aktiivisesti.

Lunette on naisen kehittämä kotimainen menestystuote, ja tätä minun on ilo tukea. Lunette on hyvin feministinen firma ja heidän ideologiansa vastaavat omiani: kuukautisten ympärillä oleva stigma tulee purkaa, sillä kuukautiset ovat luonnollinen osa menstruoivien ihmisten elämää.

Miten kuukautiskuppi toimii?

Kuvalliset ohjeet kuukautiskupin käyttöön löydät Luneten sivuilta, suosittelen ensikertalaista ehdottomasti tutustumaan niihin! Kerron kuitenkin myös omat vinkkini kuukautiskupin käyttöön.

Ennen kupin laittamista paikoilleen vuodon alussa, keitä kupia viisi minuuttia kattilassa. Tämä desifioi kupin. Odota, että kuppi jäähtyy. Itse pesen kupin sen omalla pesunesteellä vielä keiton jälkeen. Muista myös käsien pesu! Itselleni on helpointa laittaa kuppi vessanpöntöllä tai kyykyssä. Taittelen kupin alla olevan kuvan osoittamalla sydäntaittelulla ja työnnän sen paikoilleen. Kun kuppi on tarpeeksi syvällä, avaan sen. Kuppi on auki, kun tunnet sen olevan pyöreässä muodossa. Tätä voi kokeilla pyörittämällä yhtä sormea kupin ympärillä. Kun kuppi on oikein paikallaan, tunnet sen kyllä. Kupin poistaminen on helppoa painamalla kupin reunaa, jolloin paine vapautuu, ja kuppi on helppoa vetää pois. Hyvällä lantionpohjalihastreenillä kupin saa pois myös ilman käsiä! Muista kuitenkin ottaa kuppi vastaan sotkemisen välttämiseksi.

sydän
Sydäntaittelu (Kuva: Lunette)

Kuukautiskupin laittamiseen ja poistamiseen pätee samat säännöt kuin kaikkeen muuhunkin: harjoitus tekee mestarin ja kukaan ei ole seppä syntyessään (paitsi äitini, jonka tyttönimi on Seppä).

Omia kokemuksia

Processed with VSCO with f2 preset
Oma kuukautiskuppini on sävyä Violet. Värivaihtoehtoja on 6.

Luneten kuukautiskupin käytön aloittaminen sai minut tutustumaan paremmin omaan kehooni. Kupin käyttö on lisännyt itsevarmuuttani ja parantanut suhdettani kuukautisiin: nyt näen ne luonnollisena osana kehoni toimintaa, en kuukausittaisena taakkana. Lisäksi lantionpohjanlihakseni ovat kehittyneet huomattavasti kupin käytön ansiosta.

Kuukautiskupissa parasta on vaivattomuus: tyhjennän kupin herättyäni ja noteeraan sen seuraavan kerran iltapäivästä – alkuillasta riippuen vuodon määrästä. Kupin reunassa olevat viivat kertovat vuodon määrän, joten olen myös tutustunut siihen, kuinka paljon vuodan kuukautisten eri vaiheissa. Tyhjennän kupin vielä kerran ennen nukkumaanmenoa, joko suihkussa tai sen jälkeen. Muina aikoina en edes ajattele kuukautisia!

Kuukautiskuppi on ”pettänyt” minulla kahdesti. Molemmat olivat runsaan vuodon aikaan ja urheilutilanteissa, joissa jalat liikkuivat ylös-alas tiheästi. Olen urheillut, uinut ja saunonut kuukautiskupin kanssa ilman ongelmia, suosittelen vain ahkerampaa tyhjennystä ennen näitä aktiviteetteja.

Murehditko, sopiiko kuukautiskuppi sinulle? Minäkin murehdin aluksi, enkä ensimmäisillä kerroilla ollut saada sitä oikein paikalleen tai pois. Sitten luin muiden kokemuksia kuukautiskupista ja näin kommentin 13-vuotiaalta, joka oli aloittanut kupin käytön ensimmäisenä kuukautissuojanaan. Ajattelin, että jos esi-teinikin pystyy siihen, niin minäkin! Luonnollisesti kuppi ei sovi aivan kaikille, mutta terveen ihmisen sitä ei kannata karttaa vain siksi, että pelkää kokeilla uusia asioita tai ei usko, että oppisi käyttämään kuppia.

Vaikuttunut?

Jos innostuit kokeilemaan kuukautiskupin tuomaa raikasta ja huoletonta elämää, tervetuloa mukaan perheeseen! ♡ Vastaan mielelläni mieltä askarruttaviin kysymyksiin kuukautiskuppiin liittyen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s