Kätköjä mä metsästän!

Seurustelun myötä elämääni on tullut paljon uusia, usein liikunnallisia, harrastuksia. Suosikikseni näistä on muodostunut geokätköily, joka on minulle myös yhteinen harrastus kummisedän kanssa. Geokätköily on ulkoiluharrastus, jossa etsitään GPS-laitteen tai älypuhelimen avulla geokätköjä koordinaatteja ja kätköjen kuvauksia hyödyntäen. Kätkö on yleensä pieni purkki, jonka sisällä on loki-kirja, johon löytäjä kirjaa nimimerkkinsä ja löydön päivämäärän. Maailmalla on yli 2,8 miljoonaa geokätköä, joista Suomessa yli 75 400.

Geokätköilyssä minut eniten yllätti se, kuinka geokätköjä on kaikkialla ympärillämme. Katso ympärillesi, kun seuraavan kerran olet ulkona. Lähelläsi on todennäköisesti ainakin yksi kätkö. Osa kätköistä on piilotettu täysin nähtäville, mutta naamioitu eli ”camottu” niin taitavasti, että niitä ei koskaan epäilisi kätköiksi. Vastaan tuleva sieni, ruuvi aidassa tai linnunpönttö voi olla geokätkö. (Toivottavasti joku piirtotaitoinen lukija tarttuu ajatukseen vastaan kävelevästä sienestä.) Geokätköily on kuin aarteenmetsästystä: koordinaatit johtavat sinut oikeaan paikkaan ja sitten sinun tulee kätkön kuvauksen perusteella keksiä, millainen kätkö voi olla kyseessä ja missä se voisi olla. Geokätköjen koot vaihtelevat pikkusormen päädystä tynnyriin ja piilopaikaltaan maasta tai veden pohjasta puun latvaan.

Aloitin geokätköilyn geocaching-sivuston ja sovelluksen kanssa. Olen tähän mennessä löytänyt 17 kätköä Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueilta. Kerran löysimme puolivahingossa geokätkön, kun olimme frisbeegolfaamassa. Teimme yhdessä videon loppukesästä, kun olimme geokätköilemässä Tikkakoskella:

Jos haluat liikkua vahingossa ja metsästää geokätköjä, liity perheeseen.

2 Comments

  1. Olisi kiva saada enemmänkin tietoa ja video blogia geokätköilystä? Olen joskus sattumalta löytänyt geokätkön ja harrastus kiinnostaa. Mutta lähipiirissäni ei ole harrastajia. Vpinko piilottaa itse?

    Tykkää

    1. Moikka! Ensinnäkin pahoittelut, että huomaan tämän kommentin vasta nyt! Jostain syystä mennyt ohi. Geokätköilystä on tulossa lisää postauksia / videoita kesällä, niitä odotellessa voit tutustua lajiin täällä: https://www.geocaching.com/play. Kaikki voivat ryhtyä kätköilijoiksi ja etsiä ja piilottaa kätköjä. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s