Tipaton vuosi – puoliväli!

Vuosi 2020 on meillä tipaton vuosi, ja se on nyt jo puolessavälissä! Kirjoitin tammikuussa taustoja tipattoman vuoden kokeiluumme, joten käy tsekkaamassa aiempi blogikirjoitus aiheesta täältä!

Päällimmäisin fiilis takana olevasta tipattomasta puolesta vuodesta on, että olipa helppoa. En odottanut, että alkoholista luopuminen olisi erityisen vaikeaa, mutta olen silti yllättynyt siitä, kuinka paljon oli oikeasti kiinni vain tapojen muuttamisesta ja valinnoista. Koronatilanne toki sekoitti pakkaa, ja ravintoloiden ja saunojen sulkeminen sulki myös suuren osan alkoholin kulutustilanteista pois; ei siipi- ja saunasiidereitä tälle keväälle. Uskon kuitenkin, että fiilikseni tipattomuudesta olisi ollut sama myös tavallisena keväänä.

Alkoholittomien juomien valikoima on yllättävän hyvä myös tavallisissa lähikaupoissa, ja yhtään isommassa kaupassa saa jo valinnanvaraa myös esimerkiksi alkoholittomiin kuohuviineihin. Somersbyn alkoholiton omenasiideri on lähes identtinen alkoholilliseen versioonsa, eikä Happy Joen alkoholiton siiderikään jää maussaan jalkoihin. Richard Juhlinin ja Henkellin alkoholittomat kuohuviinit ovat olleet loistava löytö, ja tuoneet myös arkeen ripauksen juhlaa. Sen sijaan alkoholittomia valko- ja roséviinejä makuuni ei ole löytynyt, ja se olkoon toisen puolivuotisen haaste!

Alkoholiton puolivuotinen on sisältänyt yhdet sitsit, omat syntymäpäiväjuhlani ja juhannuksen, enkä kaivannut alkoholia yhdessäkään noista tilaisuuksista. Niin paljon alkoholinkulutuksestani on tapaan perustuvaa, että kunhan juhlissa on kädessä joku juoma, ei sillä ole oikeasti väliä, onko siinä alkoholia vai ei. Tämä puolivuotinen kokeilu on todistanut, että en juo alkoholia alkoholin vuoksi, vaan tavasta ja maun vuoksi – kuten alkuvuodesta jo arvelinkin.

Alkoholittomuus on tuntunut jonkin verran kehossa ja lompakossa, mutta ei ehkä niin paljoa kuin odotin. Tottakai juhlien ja muiden tilaisuuksien jälkeen olo on parempi ja seuraava päivä tuotteliaampi kuin alkoholin juomisen jälkeen, mutta toisaalta sokeristen korvikkeiden juominen voi aiheuttaa yhtälailla pahaa oloa. En ole huomannut eroa painossa, mutta olo on ainakin kevyempi ja mieli kirkkaampi. Säästöä on tullut jonkin verran, mutta korvikkeiden tulisi olla merkittävästi halvempia kuin alkoholilliset juomat, jotta aidon eron näkisi.

Olen ollut tyytyväinen tähän kokeiluun ja jatkan sitä mielelläni vuoden loppuun asti. Tekeekö tämä kokeilu minusta absolutistia? Tuskin. Vähentääkö se alkoholinkulutustani ja saa tarkastelemaan kriittisemmin tilanteita, jolloin valitsee kuluttaa alkoholia? Ehdottomasti. Juonko lasillisen hyvää Rieslingiä uudenvuodenpäivänä? Todellakin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s