Formulafiiliksiä! Espanjan GP

Tänään ajetaan rakkaalla Barcelona-Catalunyan radalla! Racing Pointin Sergio Pérez on palannut radalle toivuttuaan koronasta. Lähtöjärjestys on ainakin kärjen osalta tutuksi tullut 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Sergio Pérez, 5. Lance Stroll, 6. Alex Albon, 7. Carlos Sainz, 8. Lando Norris, 9. Charles Leclerc ja 10. Pierre Gasly. Vettel lähtee sijalta 11 ja Räikkönen mahtavalta sijalta 14.

Racing Pointit ottavat upean startin, tosin Bottaksen kustannuksella! Stroll kiitää kolmanneksi Bottaksen ohi ja Pérez kärkkyy Bottaksen kannoilla. Kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. STR, 4. BOT, 5. PER, 6. ALB, 7. SAI, 8. GAS, 9. LEC ja 10. NOR. Kierroksella 5 Bottas ohittaa Strollin. Hamilton ajaa kärjessä hitaasti ja säästelee renkaitaan, joten Bottas saa hyvin Hamiltonin ja Verstappenin kiinni. Verstappenin renkaat alkavat kulua nopeammin kuin Mersujen, joten Red Bull avaa varikkopelin kierroksella 18/66 ottamalla Albonin sisään rengastaktiikan testaamiseksi ennen Verstappenin pysähdystä. Albon putoaa kuudenneksitoista.

Kierroksella 20/66 tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. STR, 5. PER, 6. SAI, 7. GAS, 8. LEC, 9. NOR ja 10. VET. Verstappen kiehuu ja tivaa radiossa kuinka monta kertaa hänen pitää toistaa, että renkaat ovat loppu. Verstappen otetaan varikolle seuraavalla kierroksella, samoin Räikkönen. Verstappen palaa radalle kolmanneksi Racing Pointien eteen. Räikkönen ajaa viimeisenä. Gasly, Norris ja Kvyat tekevät varikkopysähdykset ja putoavat sijoille 13, 14 ja 17. Kärkikymmenikössä Verstappen ja Sainz ovat ainoat, jotka ovat nyt käyneet varikolla, kunnes Hamilton ja Bottas otetaan peräkkäin sisään seuraavalla kierroksella. Tilanne Mersujen pysähdysten jälkeen on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. STR, 5. PER, 6. LEC, 7. VET, 8. RIC, 9. MAG ja 10. OCO.

Verstappen ränttää radioon Red Bullin rengastrategiasta. Taktiikkadraama on viihdyttävää, kun radalla ei tapahdu ihmeempää. Yhdeksäntenä ajava Magnussen pitää tulppana takanaan mm. Albonia, Sainzia, Gaslya ja Norrisia. Stroll tulee varikolle kierroksella 28/66 ja palaa radalle Magnussenin eteen. Ocon, Albon ja Sainz pääsevät Magnussenin ohi. Kärkikymmenikössä Albonilla on kovat renkaat, Pérezillä ja Leclercillä pehmeät ja muilla mediumit. Magnussen tulee viimein varikolle ja vapauttaa tulpan.

Pérez, Leclerc ja Vettel tulevat varikolle peräkkäin kierroksella 30/66. Ferrarit putoavat sijoille 13 ja 14, Pérez palaa sijalle 7. Tilanne kärkikymmenikössä on nyt 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. RIC (ei varikkopysähdystä), 5. STR, 6. PER, 7. SAI, 8. OCO (ei varikkopysähdystä), 9. ALB ja 10. GAS. Pérez ajaa upeasti ja ohittaa Sainzin tyylillä. Racing Pointit ajavat mahtavasti kilpaa keskenään! Leclerc haastaa Norrisia ja Albon Oconia. Albon ohittaa Oconin ja nousee sijalle 8.

Verstappen raportoi tummista pilvistä mutkassa 4, ja kosteus radalla on 55%. Ferrari arvioi, että sade tulee kierroksen 50 jälkeen. Sataisipa! Leclerc haastaa Norrisia aggressiivisesti ja käy radan ulkopuolellakin. Ocon ja Ricciardo tekevät pysähdyksensä ja putoavat kärkikymmenikön ulkopuolelle. Kärkikymmenikkö on nyt 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. STR, 5. PER, 6. SAI, 7. ALB, 8. GAS, 9. NOR ja 10. LEC. Kierroksella 37 Leclerc on pyörähtänyt ja ilmeisesti rikkonut autonsa. Keltaiset liput liehuvat, mutta turva-autoa ei oteta radalle, sillä Leclerc on saanutkin auton käyntiin ja ajaa nyt hännillä. Tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. STR, 5. PER, 6. SAI, 7. ALB, 8. GAS, 9. NOR ja 10. KVY. Vettel on yhdestoista ja Räikkönen kolmastoista. Leclerc ajaa varikolle. Mekaanikon kurottelevat auton sisään, mutta mitään ei ilmeisesti ole tehtävissä, sillä hetkeä myöhemmin Leclerc keskeyttää.

Radalle odotetaan sadetta ja ukkosmyrskyä. Albon tekee varikkopysähdyksen ja putoaa Vettelin eteen. Verstappen tulee kierroksen 41 päätteeksi varikolle ja palaa radalle kolmanneksi. Myös Sainz tekee varikkopysähdyksen ja hän palaa radalle Vettelin taakse. Sainz ja Albon kamppailevat keskenään kunnianhimoisesti. Stroll ja Gasly tulevat varikolle, ja yhden pysähdyksen taktiikka alkaa tuntua epätodennäköiseltä strategialta kellekään.

Norris tulee varikolle ja putoaa yhdenneksitoista kierroksella 46. Kvyat tulee varikolle seuraavalla kierroksella, jolloin Vettel nousee viidenneksi. Siitä vähän näyttöä Ferrarille. 🙂 Bottas saa pehmeän rengasseoksen alleen varikkopysähdyksellä kierroksella 49. Kierroksella 50/66 Hamilton kutsutaan varikolle, mutta Hamilton haluaa pysyä samoilla renkailla. Hamilton kuitenkin tekee pysähdyksensä seuraavan kierroksen päätteeksi. Tilanne on nyt 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. VET, 6. STR, 7. SAI, 8. ALB, 9. GAS ja 10. NOR. Vetteliltä kysytään, haluaako hän jatkaa samoilla renkailla, ja hän vastaa kiivaasti takaisin. Vettelin ja Ferrarin välit ovat hyytävät.

Péreziä ja Kvyatia tutkitaan sinisten lippujen laiminlyönnistä. Kärkikolmikko ajaa nyt omalla kierroksellaan. Huoh. Pérez ja Kvyat saavat molemmat 5 sekunnin aikarangaistuksen. Stroll ohittaa Vettelin vaivatta. Kierroksella 58/66 tilanne on 1. HAM, 2 VER, 3. BOT, 4. PER, 5. STR, 6. VET, 7. SAI, 8. ALB, 9. GAS ja 10. NOR. Missä on luvattu sade? Sainz ohittaa Vettelin kierroksella 60/66, missä on inhottavaa symboliikkaa.

Grosjeanin autosta irtoaa paloja radalle hänen ajaessaan hieman radan ulkopuolelle. Hamilton raportoi ajaneensa hiilikuituroskan yli. Loppukisan rengasrikon uhka alkaa muodostua trendiksi tällä kaudella. Bottas kellottaa nopeimman kierrosajan muutaman kierroksen ennen maalia. Kuka nopeimman kierroksen pisteen lopulta vie? Ja missä on se luvattu sade?

Grosjean ja Giovinazzi joutuvat tuomariston tutkintaan tilanteesta, jonka vuoksi radalla on nyt roskaa. Bottas otetaan sisään kierrosta ennen maalia nopeimman kierroksen pisteen tavoittelua varten. Hamilton aloittaa viimeisimmän kierroksen ja saapuu maaliin tyylikkäästi. Verstappen ajaa toiseksi ja Bottas kolmanneksi. Bottas kellottaa radalle uuden kierrosnopeusennätyksen! Sitten odotellaan muita maaliin… Vettel valitaan ansaitusti Päivän kuljettajaksi! Lopullinen kärkikymmenikkö on 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas, 4. Stroll, 5. Pérez, 6. Sainz, 7. Vettel, 8. Albon, 9. Gasly ja 10. Norris. Ihanaa Vettel!

Kahden viikon päästä ajetaan Belgiassa, jolloin Vettelin huhutaan myös allekirjoittavan sopimuksensa ensi kaudelle Racing Pointin kanssa (tai omien haaveideni mukaan Red Bullin kanssa…). A girl can dream!

VIIMEISIMMÄT Espanjan OSAKILPAILUT

Espanjan GP 2019 (linkki aukeaa omaan välilehteen)

Espanjan GP 2018 (linkki aukeaa omaan välilehteen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s