Formulafiiliksiä! Belgian GP

Tänään ajetaan Span radalla Belgiassa ja edessä on mahdollisesti sadekelin kisa! Kilpailuun lähdetään asetelmalla 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Daniel Ricciardo, 5. Alex Albon, 6. Esteban Ocon, 7. Carlos Sainz, 8. Sergio Pérez, 9. Lance Stroll ja 10. Lando Norris. Ferrarin katastrofikausi jatkuu: Leclerc starttaa ruudusta 13 ja Vettel ruudusta 14. Räikkösen lähtöruutu on 16.

Ricciardon sijoittuminen korkealle aika-ajossa on Renaultin tallipäällikkö Cyril Abiteboulle varmasti mieluisaa, mutta myös kuumottavaa: kaksikolla on nimittäin käynnissä veto! Jos Ricciardo sijoittuu palkintopallille tällä kaudella, hän saa valita, minkälaisen tatuoinnin tallipäällikkö Abiteboul ottaa. Onko pian Cyrilin ensimmäisen tatuoinnin aika?

Belgian osakilpailusta on tulossa jännittävä kisa, sillä autoissa aiemmin kummitelleet tekniset viat, haastavan radan rengastaktiikat ja muuttuvat sääolosuhteet kuumottelevat nyt todella. Ennen kilpailun alkua Sainzin autossa on mennyt jotain rikki, eikä hän valitettavasti pääse osallistumaan kilpailuun.

Kuljettajat polvistuvat jälleen ilmaistakseen solidaarisuutta rasismin vastaisessa työssä. Kamerat kuvaavat myös Mersun varikkoa, jossa mm. tallipäällikkö Toto Wolff polvistuu. Black lives matter -mielenosoitus on jälleen surullisen ajankohtainen Milkwaukeen tapahtumien jälkeen: musta mies, Jacob Blake, vammautui poliisin ammuttua häntä seitsemän kertaa. Tämä karmea poliisiväkivaltatapaus on johtanut protesteihin ja peruutuksiin eri urheilulajien ammattisarjoissa, kun pelaajat eivät ole suostuneet pelaamaan mielenosoituksena poliisiväkivaltaa vastaan. Urheilijoiden solidaarisuus rasisminvastaisessa työssä on merkittävässä roolissa muutoksen ajamisessa.

Mielenilmauksen jälkeen kuljettajat hiljentyvät hiljaiseen hetkeen viime vuonna tällä radalla F2-kilpailuonnettomuudessa menehtyneen Anthoine Hubertin muistoksi. Menetystä on käsitelty nyt viikonloppuna muutenkin: Lewis Hamilton omisti paalupaikkansa aika-ajoissa näyttelijä Chadwick Bosemanille, joka menehtyi hiljattain syöpään. Boseman tunnetaan muun muassa Marvelin Black Pantherina, ja tämä rooli on toiminut merkittävänä esikuvana lukuisille mustille lapsille ja aikuisille, jotka olivat aiemmin nähneet hyvin vähän itsensä näköistä supersankarirepresentaatiota.

Startti on siisti ja näyttävä! Bottas saa upean startin samoin Ricciardo! Ricciardo haastaa Verstappenia raivokkaasti Bottaksen kärkkyessä Hamiltonia. Avauskierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC, 5. OCO, 6. ALB, 7. STR, 8. PER, 9. LEC ja 10. GAS. Vettel on kolmastoista ja Räikkönen seitsemästoista. Pérez, Gasly ja Norris mittelevät uhmakkaasti.

Bottas haluaisi ajaa lujempaa, mutta talli ei halua tallikaverien ajavan kilpaa keskenään tällä hetkellä. Kierroksella 11 Giovinazzi ja Russell kolaroivat pahasti, mutta molemmat kävelevät omin jaloin tilanteesta pois. Giovinazzi menetti autonsa hallinnan, ja hänen autonsa irronnut rengas sinkoutui Russelin autoa päin. Leclerc reagoi ja ottaa varikkopysähdyksen turva-auton tullessa radalle, mutta Ferrari ei ole valmis varikkopysähdykseen. Leclerc kärsii huonosta varikkopysähdyksestä, ja Räikkönen pääsee hänen edelleen radalla. Kärkiautot ottavat ilmaiset varikkopysähdykset, ja Mersu ja Renault tekevät tuplastopit.

Giovinazzin ja Russelin kolari. Kuva: F1-Twitter

Turva-auto poistuu radalta kierroksella 14/44. Tilanne uusintastartissa on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. GAS, 5. PER, 6. RIC, 7. ALB, 8. OCO, 9. STR ja 10. NOR. Verstappen lähtee aggressiivisesti jahtaamaan Bottasta, ja Pérez haastaa Gaslya. Pérezilla on allaan pehmeät renkaat ja Albonilla mediumit, muilla radalla on kovat renkaat. Hamilton raportoi, että hänen autossaan ei ole riittävästi voimaa. Räikkönen ohittaa Vettelin, enkä tiedä pitäisikö iloita vai itkeä. Räikkönen ajaa nyt molempien Ferrarien edellä. Ricciardo ohittaa Pérezin. Pérez putoaa joukon hännille varikkopysähdyksen myötä.

Leclerc lähtee haastamaan tallikaveriaan, mutta Vettel ei päästä ohi. Ricciardo ohittaa vaivattomasti Gaslyn ja nousee kilpailussa neljänneksi. Mitä antaisinkaan Ricciardon paalupaikasta! Kierroksella 24 Albon ohittaa Gaslyn ja kaksi kierrosta myöhemmin myös Ocon menee Gaslysta ohi. Leclerc tekee varikkopysähdyksen ja putoaa viimeiseksi. Gasly otetaan varikolle kierroksella 27/44. Räikkönen on sijalla 10 eli voisi ajaa pisteille! Vettel raportoi tuohtuneesti, ettei tule pääsemään edessä ajavista ohi. Pérez vetää Vettelistä ohi heti tämän jälkeen.

Tummat pilvet leijuvat radan yllä. Kierroksella 30/44 tilanne on 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. RIC, 5. ALB, 6. OCO, 7. STR, 8. NOR, 9. KVY ja 10. RAI. Verstappen raportoi tärinästä renkaissaan. Pérez ohittaa Räikkösen. Vettel pyytää päästä varikolle, mutta Ferrari kyselee vain renkaiden mahdollisen tärinän perään. Bottas kertoo, että hänen vasen jalkansa on puutunut jarruttamisen vuoksi. Verstappen kertoo tärinän pahenevan. Jännittäviä muuttujia kilpailuun, katsotaan vaikuttavatko ne kilpailuun!

Pérez painaa Kvyatin ohi. Molemmat Mersut kamppailevat rengasongelmien kanssa, mutta mitään vakavaa ei ole toivottavasti tiedossa. Albon, Ocon ja Norris kamppailevat viidennestä sijasta kiihkeästi. Ocon voittaa tämän mittelön! Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Daniel Ricciardo, 5. Esteban Ocon, 6. Alex Albon, 7. Lando Norris, 8. Pierre Gasly, 9. Lance Stroll ja 10. Sergio Pérez. Räikkönen on mahtavasti kahdestoista! Ferrarit sijoittuvat 13. Sebastian Vettel ja 14. Charles Leclerc. Ricciardo kellottaa nopeimman kierrosajan! Gasly valitaan Päivän kuljettajaksi. Tällä kaudella formulat suuntaavat kolmelle eri radalle Italissa, ja ensi viikolla on vuorossa Monza!

VIIMEISIMMÄT Belgian OSAKILPAILUT

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s