Formulafiiliksiä! Italian GP

Tällä poikkeuksellisella F1-kaudella ajetaan Italaissa peräti kolmella eri radalla: Monzassa, Toscanassa ja Imolassa. Tänään on vuorossa osakilpailu Monzan radalla! Edessä on jännittävä kilpailu, johon lähdetään järjestyksessä 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Carlos Sainz, 4. Sergio Pérez, 5. Max Verstappen, 6. Lando Norris, 7. Daniel Ricciardo, 8. Lance Stroll, 9. Alex Albon ja 10. Pierre Gasly. Ferrarit lähtevät ruuduista 13. Charles Leclerc ja 17. Sebastian Vettel. Kimi Räikkönen lähtee ruudusta 14. Italian GP merkitsee yhden aikakauden loppua, sillä Williamsin perhe vetäytyy Williams-tallista tämän kilpailun jälkeen. Williamsit lähtevät viimeisistä lähtöruuduista.

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti on siisti. Sainz painaa Bottaksen ohi, ja myös Norris ottaa mittaa Bottaksesta! Norris ohittaa Bottaksen aggressiivisesti ja myös Pérez ja Ricciardo vetävät Bottaksen ohi. Bottas putoaa toisesta kuudenneksi Verstappenin eteen. Bottas raportoi, että hänen autossaan on jotain vikaan. Stroll ohittaa Verstappenin, ja tästä taitaa viimein tulla jännittävä osakilpailu! Avauskierroksen jälkeen tilanne on 1. HAM, 2. SAI, 3. NOR, 4. PER, 5. RIC, 6. BOT, 7. STR, 8. VER, 9. OCO ja 10. GAS. Räikkönen on ohittanut Leclercin. Kutkuttavaa! Verstappen ohittaa Strollin tiukasti, mutta Stroll ei päästä Verstappenia pakoon. Nyt ajetaan kilpaa!

Kuva: Vettel ei pysty jarruttamaan.

Vettelin auto on mennyt rikki ja jarrut liekehtivät. Vettel keskeyttää kierroksella 7/53. Olen pettynyt, mutta en yllättynyt. Forza Ferrari. Albon saa viiden sekunnin aikarangaistuksen ajolinjan sulkemistilanteesta Grosjeanin kanssa. Kierroksella 10/53 tilanne on 1. HAM, 2. SAI, 3. NOR, 4. PER, 5. RIC, 6. BOT, 7. VER, 8. STR, 9. OCO ja 10. GAS.

Bottaksen auton renkaiden tai moottorin lämpötilan hallinnassa on ongelmia, ja häntä pyydetään huomioimaan tämän ajossa. Bottas toteaa, ettei näillä moottoriasetuksilla voi ajaa. Albon ohittaa Leclercin. Leclerc tekee varikkopysähdyksen kierroksella 18/53. Hän palaa radalle sijalle 17. Räikkönen tulee varikolle ja palaa radalle Leclercin eteen. Magnussen keskeyttää yllättäen radan reunaan kierroksella 20/53. Keltaiset liput heiluvat, ja turva-auto tulee radalle. Hamilton tekee varikkopysähdyksen ja putoaa toiseksi. Sainz ja Norris pysyvät radalla. Sainz johtaa kilpailua. Hamilton on nyt ainoa kärkikymmeniköstä, joka on käynyt varikolla. Tuomaristo tutkii Hamiltonia ja Giovinazzia, sillä varikko oli suljettuna heidän pysähdystensä aikana.

Varikon avautuessa kierroksella 23/53 kaikki rynnivät varikolle. McLaren tekee tuplapysähdyksen kärjestä. Stroll on ainoa radalla, joka ei ole käynyt varikolla. Turva-auto poistuu kierroksen 23 jälkeen. Ennen turva-auton poistumista tilanne on 1. HAM, 2. STR, 3. GAS, 4. GIO, 5. RAI, 6. LEC, 7. LAT, 8. SAI, 9. NOR ja 10. BOT – siinä lista, jota en koskaan uskonut kirjoittavani. Leclerc ajaa rankasti päin seinää mutkan 11 jälkeen, mutta hän on onneksi kunnossa ja nousee autosta itse.

Kuva: Leclercin kolari

Uuden turva-auton perässä ajetaan järjestyksessä 1. HAM, 2. STR, 3. GAS, 4. RAI, 5. GIO, 6. SAI, 7. NOR, 8. BOT, 9. LAT ja 10. RIC: Giovinazzi saa 10 sekunnin stop & go -rangaistuksen. Hamiltonia tutkitaan vielä. Punainen lippu liehuu kierroksella 26, ja kilpailu keskeytetään. Leclercin autoa poistetaan radan reunalta ja vallia korjataan sen jälkeen, jotta kukaan ei ajaisi onnettomuustilanteessa Leclercin tekemästä aukosta seinään.

Myös Hamilton saa 10 sekunnin stop & go -rangaistuksen. Norrista tutkitaan hidastamisesta ennen varikkoa, mutta hän selviää ilman rangaistusta. Kilpailu tulee alkamaan uudelleen järjestyksessä 1. Hamilton, 2. Stroll, 3. Gasly, 4. Räikkönen, 5. Giovinazzi, 6. Sainz, 7. Norris, 8. Bottas, 9. Latifi ja 10. Ricciardo. Tämä siis ennen uutta starttia ja rangaistusten kärsimistä.

Uusintastartti. Kuva: F1-Twitter

Kierrokselle 27 lähdetään uusintalähdön kautta lähtöruudukosta! Uusintalähtö on jännittävä ja siisti! Stroll ajaa pitkäksi, mutta palaa radalle. 1. HAM, 2. GAS, 3. RAI, 4. GIO, 5. STR, 6. SAI, 7. NOR, 8. BOT, 9. RIC ja 10 OCO. Pérezia ja Verstappenia tutkitaan 1 kierroksen tilanteesta – mikä ikinä se olikin. Kaksikko selviää ilman rangaistuksia.

Hamilton kärsii rangaistuksensa ja putoaa viimeiseksi. Myös Giovinazzi kärsii stop & go:nsa ja Verstappen keskeyttää varikolle. Tapahtumarikkain kisa vuosiin jatkaa yllättämistä! Tilanne kierroksella 33/53 on 1. GAS, 2. RAI, 3. SAI, 4. STR, 5. NOR, 6. BOT, 7. RIC, 8. OCO, 9. KVY ja 10. PER. Hamilton on viidestoista. Keskeyttäjiä ovat Ferrarit, Verstappen ja Magnussen. Sainz, Stroll ja Norris ohittavat Räikkösen. Suomalaiset ajavat nyt peräkkäin 5. Räikkönen ja 6. Bottas, kunnes Bottas pääsee Räikkösen ohi. Myös Ricciardo ohittaa Räikkösen. Kierroksella 38/53 tilanne on 1. GAS, 2. SAI, 3. STR, 4. NOR, 5. BOT, 6. RIC, 7. RAI, 8. OCO, 9. KVY ja 10. PER. Hamilton on edelleen viidestoista ja jumittaa Albonin takana. Hamilton pääsee ohi Albonin ajovirheen vuoksi.

Ocon ohittaa Räikkösen kierroksella 43/53. Hamilton on noussut kahdenneksitoista ja kellottaa nopeimpia kierroksia. Kvyat ohittaa Räikkösen, ja perässä ohi tulevat Pérez ja Hamilton. Hamilton nousee yhdeksänneksi. Kärjen kamppailu tiivistyy Gaslyn ja Sainzin välillä. Kierroksella 50/53 tilanne on 1. GAS, 2. SAI, 3. STR, 4. NOR, 5. BOT, 6. RIC, 7. OCO, 8. KVY, 9. HAM ja 10. PER. Hamilton painaa Kvyatin ohi.

Sainzin ja Gaslyn välinen mittelö kahdella viimeisellä kierroksella on syy, miksi formuloita katsotaan! Sainz painaa siipi auki aggressiivisesti, mutta aika ei ihan riitä! Podiumille nousevat 1. Pierre Gasly, 2. Carlos Sainz ja 3. Lance Stroll. Uskomatonta! Gaslyn ensimmäinen voitto! Loppukärkikymmenikkö on 4. Norris, 5. Bottas, 6. Ricciardo, 7. Hamilton, 8. Ocon, 9. Kvyat ja 10. Pérez. Gasly valitaan ansaitusti Päivän kuljettajaksi. Hamilton kellottaa nopeimman kierrosajan. Ikimuistoinen kisa, näitä lisää kiitos! Tätä on F1!

Pierren ensimmäinen voitto! Kuva: F1-Twitter

Ensi viikolla ajetaan Toscanan GP. Kyseessä on Ferrarin tuhannes F1-kisa, mutta jokin kertoo, että laseja ei paljoa ensi viikollakaan kilistellä…

Viimeisimmät Italian osakilpailut

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s