Formulafiiliksiä! Ranskan GP

Tänään ajetaan Ranskassa Paul Ricard -radalla. Odotukset tähän osakilpailuun eivät ole korkealla, koska tämä rata ei ole kovin jännittävä, ja viime osakilpailu ylitti kaikki odotukset asettaen riman korkealle. Lähtöjärjestys on tuttu 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Valtteri Bottas, 4. Sergio Pérez, 5. Carlos Sainz, 6. Pierre Gasly, 7. Charles Leclerc, 8. Lando Norris, 9. Fernando Alonso, 10. Daniel Ricciardo, 11. Esteban Ocon, 12. Sebastian Vettel, 13. Antonio Giovinazzi, 14. George Russell, 15. Mick Schumacher, 16. Nicholas Latifi, 17. Kimi Räikkönen, 18. Nikita Mazepin, 19. Lance Stroll ja 20. Yuki Tsunoda. Yuki Tsunoda lähtee osakilpailuun varikolta.

Bottaksen osakilpailua värittävät muutokset autossa: hän on saanut Hamiltonin vanhan rungon autoonsa hallitsevan maailmanmestarin saadessa uuden rungon omaan autoonsa. Aika-ajoissa Bottas tuntuu saaneen vauhtia takaisin, joten muutos lienee hyvään suuntaan!

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti on siisti. Verstappen tekee ajovirheen ja ajaa hetkellisesti ulos radalta, jolloin Hamilton pääsee ampaisemaan kilpailun kärkeen. Verstappen pääsee takaisin radalle toiseksi Hamiltonin ja Bottaksen väliin. Muutaman kierroksen jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. HAM, 2. VER, 3. BOT, 4. PER, 5. SAI, 6. GAS, 7. LEC, 8. ALO, 9. RIC ja 10. NOR. Vettel ja Ocon mittelevät hienosti keskenään yhdennestätoista sijasta.

Ricciardo ohittaa Alonson. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 11/53 Ricciardo ohittaa hienosti Alonson, ja perässä tulee tallikaveri Norris ohi konkarikuskista. Pian myös Vettel ohittaa Alonson. Alonso, Hamilton ja monet muut kuljettajat raportoivat, että etenkin eturenkaat kuluvat odotettua nopeammin. Leclerc avaa varikkopelin jo kierroksella 15/53. Myös Tsunoda tekee pysähdyksen.

Kierroksella 17/53 Ricciardo tekee pysähdyksen päästäkseen ajan kanssa Gaslysta ohi. Ricciardo palaa radalle sijalle 17. Bottas tulee varikolle kierroksella 18/53. Pysähdys on onneksi nopea. Sainz ja Gasly tulevat varikolle, samoin Russell. Ricciardo pääsee Gaslyn edelle tämän pysähdyksen myötä, eli strategia toimi. Verstappen tulee varikolle kierroksella 19 ja palaa radalle kolmanneksi tallikaverinsa taakse ja Bottaksen eteen. Hamilton reagoi ja tulee varikolle kierrosta myöhemmin. Hamilton palaa radalle nippa nappa Verstappenin taakse – hetken autot ovat aivan rinta rinnan, ja ilmassa on kilpa-ajon tuntua. Pérez ajaa nyt kärjessä omaan varikkopysähdykseensä asti. Verstappen, Hamilton ja Bottas ovat aivan toistensa kintereillä. Saadaanko tästä sittenkin kunnon osakilpailu?

Verstappen puristaa johtoon Hamiltonin poistuessa varikolta. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 24/53 Pérez tulee varikolle ja palaa radalle neljänneksi. Verstappen on kärkikolmikosta hitain, ja Mersut kärkkyvät aivan hänen perässään. Hamilton on alle sekunnin päässä Verstappenista. Verstappen raportoi radiossa, ettei voisi jatkaa tätä menoa koko kilpailua – hieman alle puolet kilpailusta on vielä ajamatta. Hamilton ja Bottas komppaavat; renkaat eivät kestäisi tätä tahtia koko kisaa.

Sillä välin Gasly, Norris, Sainz ja Leclerc ajavat keskenään hyvää kilpailua. Tilanne kärkikymmenikössä kierroksella 31/53 on 1. VER, 2. HAM, 3. BOT, 4. PER, 5. VET, 6. STR, 7. RIC, 8. NOR, 9. SAI ja 10. GAS. Vettel ja Stroll eivät ole vielä käyneet kertaakaan varikolla. Kierroksella 32/53 Verstappen tulee kärjestä varikolle ja palaa radalle tallikaverinsa taakse. Stroll tulee varikolle kierroksella 35/53, mutta Vettel jatkaa edelleen radalla viidentenä samoilla renkailla, joilla hän starttasi kilpailuun. Kierroksella 38/53 Vettel tulee viimein varikolle ja putoaa sijalle 10. Kärkikymmenikön reaalitilanne on nyt 1. HAM, 2. BOT, 3. VER, 4. PER, 5. NOR, 6. RIC, 7. GAS, 8. ALO, 9. SAI ja 10. VET. Räikkönen ajaa sijalla 18.

Kierroksella 44/53 Verstappen ohittaa Bottaksen, ja nyt hänen ja Hamiltonin välissä on vain reilut viisi sekuntia. Lisäksi Pérez on aivan Bottaksen kannoilla. Bottas käy radiossa aika kuumana, mikä on yllättävää ottaen huomioon hänen rauhallisen luonteensa. Kierroksella 49/53 Pérez ohittaa Bottaksen ja nousee kolmanneksi. Tuomaristo tutkii Pérezia ja Bottasta. Kierroksella 52/53 Verstappen ohittaa Hamiltonin ja nousee kilpailun kärkeen. Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Verstappen, 2. Hamilton ja 3. Pérez. Vettel on yhdeksäs ja Räikkönen 17. Seuraavaksi ajellaan kaksi kilpailua putkeen Red Bull Ringillä, kesäkuun lopussa siis jatketaan!

Aiemmat Ranskan osakilpailut

Ranskan GP 2019

Ranskan GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s