Luova Lokakuu – 2. Kausi

Luova lokakuu -inspiraatiohaaste jatkuu sanalla kausi! Sarjojen suurkuluttajana sana kausi tuo välittömästi mieleen tuotantokauden, joten seuraavaksi luvassa sarjoja, joista nautin tällä hetkellä!

Olen aiemmin kirjoittanut televisiosarjamietymyksistäni vuonna 2018, kun osallistuin TV-sarjahaasteeseen täällä blogin puolella.

The Bold Type (2017-2021)

Kirjoitin The Bold Typesta jo vuonna 2018, jolloin sarja oli vielä vasta aluillaan ja ensimmäinen tuotantokausi ulkona. Nyt sarjasta on tullut viisi tuotantokautta ja se on edelleen yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Feministinen, rohkeasti kantaaottava, pirskahtelevan hauska ja sydämellinen The Bold Type on voimaannuttavimpia televisiokokemuksia, mitä olen koskaan kohdannut. Sarjan ehdoton vahvuus on sen pääkolmikossa, joiden välinen ystävyys kantaa heitä läpi sarjan monien dramaattisten juonenkäänteiden.

Itselläni on näkemättä vielä sarjan viimeinen tuotantokausi, joka tulee Yle Areenaan marraskuun alussa. Areenasta löytyy nyt sarjan kaksi ensimmäistä kautta, joten sinne vain tutustumaan tähän komediasarjojen helmeen!

Wynonna Earp (2016-2021)

Myös yliluonnollinen western-sarja Wynonna Earp on kuulunut suosikkisarjoihini sen alkutaipaleelta lähtien. Samannimiseen sarjakuvaan perustuva sarja kertoo Wynonnasta, jonka elämää määrittää isältä peritty velvollisuus taistella kuolleista nousevia kostajia vastaan ja palauttaa heidät Helvettiin. Etenkin sarjan alkuaikoina oli vielä harvinaista nähdä televisiosarjassa naispäähenkilö, joka sai olla yhtä aikaa välittävä ja suojeleva, mutta myös mustalla huumorilla höystetty ja välillä myös ikävä ihminen. Sarjan hienous perustuu etenkin sen nokkelaan huumoriin, joka ei koskaan lyö alaspäin, sekä sen sydämelliseen hahmokaartiin, johon on helppo rakastua.

Luonnehdin sarjaa hyvin jo vuonna 2018 siitä kirjoittaessani, joten jätän tämän tähän: ”Sarjan luoja Emily Andras on onnistunut tekemään sen, missä jo 13 tuotantokautta tykittänyt Supernatural on epäonnistunut: luoda monipuolisin ihmissuhtein ja faneja kunnioittavin juonenkääntein yliluonnollinen kauhusarja, jonka keskiössä on terve sisarussuhde.

Fantasy High (2018-2019)

Mainitsin eilisessä postauksessa, että olen alkanut kuunnella Dungeons & Dragons -podcastia, ja kyseinen tuotanto on Dimension 20:n ensimmäinen D&D-kampanja Fantasy High. Aloin kuunnella Fantasy High’ta kesällä Spotifysta, ja sittemmin olemme myös alkaneet katsoa sitä Veskun kanssa alusta Youtubesta. Fantasy High sijoittuu Elmvillen kaupunkiin, jossa kuusi nuorta aloittaa opinnot Aguefortin seikkailuakatemiassa, mikä käynnistää heidän elämänsä seikkailun aika kirjaimellisesti. Dimension 20:n D&D-sarjat ovat käytännössä videoituja ja äänitettyjä sessioita, joissa ammattinäyttelijät pelaavat D&D:a. Olen itse sarjan loppupuolella podcast-muodossa ja puolivälissä youtube-versiossa, ja olen aivan myyty. Aloittelija D&D-pelaajana on ollut hauskaa nähdä taitavien ja luovien ihmisten pelaavan itselle tärkeäksi muodostunutta peliä ja osoittavan, millaista potentiaalia pelillä voikaan tarinankerronnallisesti olla! Dimension 20:n DM (dungeon master) Brennan Lee Mulligan on ilmiömäisen hauska, idearikas ja taitava esiintyjä ja pelinvetäjä, mikä tekee yhdessä ratkiriemukkaiden pelaajien kanssa Fantasy High’sta tämän hetken lempiajanvietteeni!

Olitpa uusi D&D:n maailmassa tai monissa seikkailuissa marinoitu pelaaja, Fantasy High tarjoaa varmasti paljon viihdettä! Fantasy High Youtubessa

Marvel Disney+ -sarjat

** Sisältää juonipaljastuksia MCU vaiheiden 1-3 tapahtumista sekä sarjoista WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier ja Loki (2021) **

Marvel Cinematic Universen (MCU) 4. vaihe on pyörähtänyt käyntiin televisiosarjoilla Disney+ -suoratoistopalvelun puolella. Katsoimme loppukesästä silloin saatavilla olleet WandaVision (2021), The Falcon and the Winter Soldier (2021) ja Loki (2021), ja minulla on niistä paljonkin sanottavaa! What if…? on seuraavana katselulistalla!

WandaVision oli parasta televisiota, mitä olen nähnyt vähään aikaan! Sarjan rohkeus kokeilla erilaisia toteutustapoja ja rikkoa odotuksia siitä, mitä siltä odotetaan, teki siitä virkistävän, jännittävän ja hauskan kokemuksen. Vaikka WandaVision on etenkin loppukaudesta hyvin perinteistä Marvelia, on sen alkukausi kaikessa erilaisuudessaan niin erikoinen, että se jää mieleen vielä pitkäksi aikaa. WandaVision on tarinankerronnallisesti vahva sarja, joka syventää yhtä Marvelin mielenkiintoisimmista hahmoista ja tekee Wandan seuraavista askelista odottamisen arvoisia!

The Falcon and the Winter Soldier oli vaikuttava ja koskettava kokemus. Vaikka TFATWS olikin hyvin perinteinen action-supersankarisarja, se oli myös väkevä kannanotto rasismiin ja amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Sarjan vaikuttavuus ja kyky käsitellä yhteiskunnallisia teemoja rohkeasti ja suorasti tekee siitä yhden MCU:n helmistä.

Lienee yleistä tietoa, että olen valtava Loki-fani, joten odotukset hänen omaa sarjaansa kohtaan olivat valtavat. Innokkuutta lisäsi se, että Disney ensin näytti sarjan markkinointimateriaaleissa, että se tiedostaa Lokin olevan genderfluid, ja että sarjan kolmannessa jaksossa Loki keskustelee viehätyksestään useampaa sukupuolta kohtaan. Representaation merkitys on valtava, ja Lokissa olisi sarjana ollut paljon potentiaalia käsitellä Lokia moniuloitteisena hahmona. Sen sijaan kaikki variantit, jotka ovat rinnakkaisuniversumien versioita Lokista, ovat sarjassa miehiä, poislukien yksi nainen, jonka kanssa Lokilla on tottakai suhde – ilman minkäänlaista kemiaa tai tarinallista logiikkaa. Suurin ongelmani sarjassa on kuitenkin se, että vaikka Loki on sarjan nimikkohenkilö, hänellä ei ole minkäänlaista omaa agendaa sarjan tapahtumissa, vaan sen sijaan ne vain tapahtuvat hänelle. Sarjasta paistaa, että Tom Hiddlestonia ei kuultu riittävästi tarinaa ja hahmokehitystä kirjoittaessa, ja se on valtava harmi.

Rästejä, rästejä

Kaivoin tämän tekstin kirjoittamista varten vuosien 2018-2019 bujoni, johon olen tehnyt Keeping up with TV-series! -trackerin. Harmikseni sain huomata, että siellä on edelleen kirjattuna keskeneräisiksi itselleni joskus niin rakkaita sarjoja, jotka minun pitäisi ehdottomasti katsoa loppuun. Suurin syntini on ehdottomasti se, että amerikkalaisen television parhaimmistoon kuuluva How to get away with murder (2014-2020) on minulla vieläkin kesken, joskin toiseksi viimeisessä kaudessa. Supernatural (2005-2020) on minulla vieläkin kesken kaudessa 12/15, mutta viime vuoden olosuhteet huomioon ottaen se saattaa jäädä siihen. Minulla on myös kiinni otettavaa Doctor Whossa (1963–89; 2005-), mihin sain uutta motivaatiota nyt, kun Russell T. Davies palaa pian showrunneriksi. Kesken ovat myös Stranger things, Jessica Jones, Gravity Falls ja Silta, joten katsottava ei kyllä lopu – puhumattakaan kaikista sarjoista, jotka ovat to watch -listalla aloittamatta.


Huomisen inspiraatiosana on side, palaillaan silloin!

Luova lokakuu on Sandyn Talarmon inspiraatiohaaste, josta voi lukea lisää Vihkokaupan sivuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s