Kulttuuria: Lempielokuvat

Yllätyin huomatessani, että en ole vielä kirjoittanut blogiin lempielokuvistani! Tässä siis TOP 15 lempielokuvaani kautta aikojen! Tällaisen listan rakentaminen on stressaavaa, sillä entä jos unohdankin jonkun timantin? Toisaalta listasin vuonna 2015 seitsemän lempielokuvaani synttärivisaa varten, ja ne kaikki löytyvät vieläkin täältä, joten eivätköhän oleellisimmat ole mukana listassa!

Välttääkseni sen tuskan, mikä seuraisi lempilasten järjestelystä, elokuvat on listattu ilmestymisvuoden mukaan uusimmasta vanhimpaan. Kaikkien aikojen lempielokuvani löytyy täältä; arvaatko, mikä se on?

*Pyrin välttämään juonipaljastuksia tässä blogikirjoituksessa, mutta etene omalla vastuulla.*

Wonder Woman (2017)

Kirjoitin Wonder Womanista (ohj. Patty Jenkins) oman blogitekstin nähtyäni elokuvan ensimmäisen kerran. Wonder Woman on DC Comicsin supersankarielokuva, joka käsittelee ihmiskunnan hyvyyttä, oikeutta, naisen asemaa maailmassa ja tietenkin rakkautta. Elokuvassa amatsonisoturi Diana (Gal Gadot) lähtee ympärysvaltojen vakoojan Steven (Chris Pine) kanssa auttamaan ihmisiä ensimmäisessä maailmansodassa. Wonder Woman on inspiroiva, voimaannuttava ja virkistävän feministinen elokuva, minkä vuoksi se ansaitsee paikkansa tällä listalla yhden toisen supersankarielokuvan kanssa.

Viimeinkin sain katsoa supersankarielokuvan, jonka pääosa edusti minua. Sain katsoa elokuvan, jossa nainen pelastaa miehen, taistelee oman ideologiansa ajamana ja rakastaa sen olematta hänen ainoa agendansa.

Train to Busan / 부산행 (2016)

Etelä-Korealainen Train to Busan (ohj. Yeon Sang-ho) on lempikauhuelokuvani, josta kirjoitin aiemmin Best of Horror -blogitekstissäni. Elokuva kertoo neronneesta työnarkomaanista isästä Seok-woosta (Gong Yoo), joka lähtee viemään pientä tytärtään Su-ania (Kim Su-an) tämän syntymäpäiväksi tämän äidin luokse Busaniin. Kaksikko nousee junaan, jonka yksi matkustajista kantaa zombieinfektiota, ja sielua raastava kauhuskenaario on valmis. Olen edelleen sitä mieltä, että Train to Busan on kekseliäs taideteos, joka jättää lähtemättömän vaikutuksen kaikessa koskettavuudessaan ja pelottavuudessaan. Zombiepuhkeama liikkuvassa junassa on karmaiseva ajatus, ja elokuva tulee mieleeni joka kerta, kun kävelen VR:n junassa.

Deadpool (2016) ja Deadpool 2 (2018)

Toinen supersankarielokuva, joka ansaitsee paikkansa tällä listalla, on Marvel Comicsin Deadpool (ohj. Tim Miller) ja sen jatko-osa Deadpool 2 (ohj. David Leitch). Deadpool on mustan huumorin täyttämä supersankarielokuva rääväsuisesta palkkasoturista Wade Wilsonista (Deadpool), joka ensimmäisessä elokuvassaan yrittää tappaa miehen, joka teki hänestä kuolemattoman, ja toisessa yrittää pelastaa mutanttilapsen. Ryan Reynolds on ilmiömäinen Deadpoolina ja nostaa suorituksillaan Deadpoolit parhaiksi Marvel-elokuviksi. Deadpool 2 -arvosteluni voi lukea täältä.

Uskaltaisin jopa väittää Deadpool 2:n olevan paras tehty jatko-osa.

The Normal Heart (2014)

Tämä elokuva särki sydämeni. The Normal Heart (ohj. Ryan Murphy) on HBO:n televisioelokuva, joka kertoo HIV-epidemian alkuvaiheista New Yorkissa 80-luvulla. Elokuva seuraa kirjailija-aktivisti Ned Weeksiä (Mark Ruffalo), joka perustaa HIV-valistustyötä tekevän ryhmän lisätäkseen tietoutta sairaudesta ja sen tartuntariskeistä.

Olen nähnyt tämän elokuvan kerran, enkä tiedä, milloin olisin toipunut siitä niin hyvin, että voisin katsoa sen uudelleen. The Normal Heart on sydäntä riipaiseva elokuva, jonka loppupuoliskolla itket niin vahvasti, että et näe enää ruutua. Elokuvaa tähdittävät Ruffalon lisäksi muun muassa Matt Bomer, Julia Roberts, Taylor Kitsch, Jim Parsons ja Jonathan Groff.

Freedom Writers (2007)

Näin draamaelokuvan Freedom Writers (ohj. Richard LaGravenese) joskus yläasteella, enkä muista siitä paljoa muuta kuin sen, kuinka inspiroivaksi koin sen silloin. Elokuva kertoo nuoresta lukio-opettajasta (Hilary Swank), joka rohkaisee luokallaan olevia opiskelijoita löytämään oman äänensä, oppimaan suvaitsevaisuutta ja käsittelemään ongelmiaan kirjoittamisen avulla.

Brokeback Mountain (2005)

Maailman kauneimmat rakkauselokuvat TOP 3 löytyvät tältä listalta, ja tämä on niistä yksi. Oscar-palkittu Brokeback Mountain (ohj. Ang Lee) kertoo kahden lammaspaimenen, Ennis Del Marin (Heath Ledger) ja Jack Twistin (Jake Gyllenhaal), rakkaustarinan. Brokeback Mountain on herkkä ja kaunis elokuva, joka koskettaa ja itkettää vielä pitkään katsomisen jälkeenkin. Vähän liikutuin vain ajatellessani tätä elokuvaa ja sen loppua.

V for Vendetta (2005)

Jos arvaat tämän olevan kaikkien aikojen lempielokuvani, et mene pahasti harhaan, sillä tämä yltää helposti TOP 3:een. V for Vendetta (ohj. James McTeigue) on poliittinen dystopiatrilleri, jossa nuori Evey Hammond (Natalie Portman) tempaistaan mukaan vapaustaistelija ja anarkisti V:n mysteeriseen juoneen. V nousee totalitaarista, fasistista ja korruptoitunutta hallitusta vastaan ja pyrkii muuttamaan Britannian yhteiskuntajärjestystä tehden samalla omaa verikostoaan. Elokuva käsittelee ajatuksia herättävällä tavalla politiikkaa, kostoa ja oikeudenmukaisuutta. 

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Paras Harry Potter -kirja ja -elokuva on Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (ohj. Alfonso Cuarón). Sarjan kolmannessa elokuvassa sarjan suosikkihahmoni Sirius Musta (Gary Oldman) pakenee Azkabanista ja lähtee etsimään Harry Potteria. Azkabanin vanki esittelee taikamaailmasta uusia puolia ja hahmoja, ja ihastuttaa minua kerta toisensa jälkeen maagisuudellaan.

Legally Blonde (2001)

Kun tarvitsen inspiraatiota ja voimaantumista, yksi go-to-elokuvistani on Legally Blonde (ohj. Robert Luketic). Elokuva kertoo muotibisnestä opiskelevasta Elle Woodsista (Reese Witherspoon), joka hakee oikeustieteelliseen todistaakseen ex-poikaystävälleen, että hän on vakavasti otettava puolisoehdokas. Legally Blonde on ensivilkaisulta stereotyyppinen blondileffa, mutta sen katsominen paljastaa naisia voimauttavan elokuvan, jonka huumori on älykästä, naiset omatoimisia ja vahvoja, ja sanoma hyvinkin feministinen (vaikkakin valkoinen sellainen). Elle Woods on esikuviani.

Moulin Rouge! (2001)

Yksi lempimusikaaleistani ja maailman kauneimmista rakkauselokuvista on Moulin Rouge! (ohj. Baz Luhrmann). Elokuva sijoittuu vuoden 1899 Pariisiin, jossa kirjailija Christian (Ewan McGregor) ja kabareen tähtikurtisaani Satine (Nicole Kidman) rakastuvat toisiinsa ulkoisten tekijöiden vastustuksesta huolimatta. Kuten lähes kaikki rakkaustarinat, tämäkin on täynnä traagisuutta ja draamaa. Moulin Rouge! on näyttävä ja upean visuaalinen taideteos, jonka musiikki on mukaansatempaavaa ja roolisuoritukset mahtavia. 

The Emperor’s New Groove (2000)

Lempi-Disney-elokuvani on The Emperor’s New Groove (ohj. Mark Dindal) – tiukasti, The Great Mouse Detective on vahva kakkossijallaan. The Emperor’s New Groove kertoo itsekkäästä inkakeisari Kuzcosta, jonka neuvonantaja muuttaa hänet vahingossa laamaksi. Elokuva on hieno kasvutarina itsekkäästä ja itseriittoisesta hallitsijasta, noh, ainakin vähän vähemmän itsekkääksi ja itseriittoiseksi hallitsijaksi. Also, llamas.  

Before Sunrise (1995)

Jos ajattelit maailman kauneimman rakkauselokuvan olevan esimerkiksi Titanic, et ole todennäköisesti nähnyt Before Sunrisea (ohj. Richard Linklater). Elokuva on hyvin minimalistinen ja kaunis: kyyninen amerikkalainen Jesse (Ethan Hawke) ja romanttinen ranksalainen Céline (Julie Delpy) tapaavat toisensa junassa ja viettävät yhteisen yön Wienissä kävellen ja jutellen kaikesta maan ja taivaan välillä avautuen toisilleen uskossa, että he eivät enää koskaan tule tapaamaan sen yön jälkeen. 

The Dead Poets Society (1989)

Dead Poets Society (ohj. Peter Weir) on kaikkien aikojen lempielokuvani. Elokuva kertoo englannin opettajasta John Keatingista (Robin Williams), joka inspiroi opiskelijoitaan runoudella eliittisisäoppilaitoksessa vuonna 1959. Tämä on niin kaunis, inspiroiva ja koskettava elokuva, että sanat eivät riitä kuvailemaan.

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Toinen lempimusikaaleistani tällä listalla on kulttimaineeseen yltänyt The Rocky Horror Picture Show (ohj. Jim Sharman). Elokuva kertoo nuoresta pariskunnasta, joka hakee turvaa mysteerisestä linnasta heidän auton hajottuaan sateella. Linnassa asustaa Dr. Frank N. Furter (Tim Curry), ”hullu tiedemies”, jonka salaisuudet paljastuvat pariskunnalle viettelevin tieteisfiktion keinoin…


Siinä olikin TOP 15 -lempielokuvani! Mitä mieltä? Onko suosituksia, jotka voisivat yltää tälle listalle jonakin päivänä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s