Kulttuuria: 2018 kirja-arvostelut

Tavoitteenani vuodelle 2018 oli lukea kirja kuussa tai 12 kirjaa vuodessa. En yltänyt tähän tavoitteeseen tänä vuonna, koska tekosyyt, joten asetan saman tavoitteen vuodelle 2019. Luin tänä vuonna kuitenkin 6 kirjaa, joista ajattelin nyt kertoa teille!

Forgive me my salt – Brenna Twohy

★★★★★

513fcxPuyBL._SX331_BO1,204,203,200_
Luettu 17.1.

Vuosi pyörähti käyntiin joululahjaksi saamallani runokirjalla Forgive me my salt, jonka on kirjoittanut yksi suosikkirunoilijoistani, Brenna Twohy. Kirjoitin hänestä aiemmin Slam poetry -postauksessani. Forgive me my salt on kokoelma kirjeitä asioille, jotka kummittelevat Twohya, sekoittaen taidokkaasti haikeutta, katkeruutta ja tuskaa, toisaalta taas elämänhalua ja voimaantumista. Vaikka runot nostattavatkin pintaan kipeitä muistoja, ne myös parantavat ja hoivaavat.

”Just so you remember / trauma knows exactly where you live / who do you think built the house?”

Risteily – Mats Strandberg

★★★★½

risteily
Luettu 30.4.

Mats Strandbergin Risteily on yksi monista pokkareista, jonka olen ostanut hetken mielijohteesta takakannen kuvauksen tai etukannen kuvan perusteella. Kokeilin aloittaa tämän kirjan lukemisen jo viime vuonna, mutta silloin se ei napannut ensilukujen perusteella. Luojan kiitos tänä vuonna tartuin tähän uudestaan! Vaikka kirja lähtee hitaasti liikkeelle, se lunastaa itsensä niinä hetkinä, joissa sitä ei malta laskea käsistään – paitsi silloin kun ahdistaa liikaa ja on pakko hengähtää hetki turvassa kotisohvalla.

Risteily on ruotsinlaivalle sijoittuva kauhutarina – tarvitseeko sanoa enempää? Strandberg yhdistää herkullisesti tutun ja turvallisen risteilymaailman tax-freeneineen, baareineen ja hytteineen verilöylyyn, joka ahdistaa, ravistelee ja saa sydämen jättämään lyöntejä välistä. Risteily toimii, koska se kaikki kauhu on aivan liian helppoa kuvitella omalle kohdalleen: miljöö on tuttu ja hahmot tuskallisen tavallisia suomalaisia ja ruotsalaisia. Verilöyly laivalla herättää pakokauhun jo ajatuksena, ja voin kertoa, että seuraavalla risteilylläni ahdisti.

”Yhtäkkiä hän tajuaa mistä hiljaisuus johtuu. Hän ei kuule korvissaan pulssia. Verenkierto on pysähtynyt. Hänen sydämensä ei lyö.”

Zig-zag girl – Brenna Twohy

★★★★★

51U7+k4NdEL._SX331_BO1,204,203,200_
Luettu 11.5.

”Grief is not a feeling but a neighborhood. / This is where I come from. / Everyone I love still lives there.” Sain joululahjaksi myös toisen Twohyn runokirjan, Zig-zag girl. Tämä teos on intiimi kuvaus menettämisestä, kuolemasta, hyväksikäytöstä ja toipumisesta. Jos Twohyn edellinen teos tuntui sielussa, tämä ravisti sitä ja nosti kyyneleet silmiin.

tumblr_otkdcrhjuH1trv43xo1_640
Swallowtail (brennatwohy.tumblr.com)

Binge – Tyler Oakley

★★★★½

1501117696
Luettu 10.6.

Riipaisevien runojen ja kauhun jälkeen kaipasin jotain kevyempää, joten tartuin Youtube-tähti Tyler Oakleyn pirskahtelevan hauskaan omaelämänkertaan Binge. Se oli kevyempää luettavaa suurimman osan ajasta, mutta itkin myös vuolaasti muutaman luvun kohdalla. Jos seuraat Oakleyn seikkailuja Youtubessa, kannattaa lukaista tämä!

There I was, having just met with Google executives, on the day that I was officially offered a national marketing campaign in which my face would be plastered all over subways and billboards across the country as an ambassador of YouTube. And I was talking to the man responsible for sending me down the path that got me to there in the first place.”

Thirteen reasons why – Jay Asher

★★★★

9780141328294
Luettu 26.6.

Kuulun siihen koulukuntaan, joka uskoo että kirja pitää lukea ennen elokuvan tai sarjan katsomista tai vähintäänkin katsomisen jälkeen kunnioituksena alkuperäisteokselle. Jälkimmäinen sai minut menemään kohutun Netflix-sarjan juurille ja lukemaan Jay Asherin kirjan Thirteen reasons whyPidän sarjasta ja pidin myös kirjasta.

Niille joille tarina ei ole tuttu: lukiolainen Hannah Baker lähettää luokkatovereilleen sarjan kasetteja, jotka sisältävät hänen tarinansa ja kolmetoista syytä siihen, miksi hän tappoi itsensä. Sarjassa ja kirjassa seuraamme Clay Jenseniä hänen kuunnellessaan Hannahin tarinaa. Kirjassa oli se tyydyttävä puoli, että siinä Clay kuuntelee kasetit yhdessä yössä (kuten kuka tahansa tekisi tuossa tilanteessa), minkä vuoksi kirja pitää paremmin otteessaan ja sen lukee vahingossa yhdeltä istumalta. Kirja ei ole niin raskas kuin sarja, mutta kyllä se silti tekee pahaa.

Aki Hintsa: Voittamisen anatomia – Oskari Saari

★★★★★

9789510408872_frontcover_final_original
Luettu 21.8.

Jos saan valita tältä listalta yhden kirjan, jonka jokainen tämän blogitekstin lukenut lukisi, se olisi tämä. Sanon usein ”tämä asia muutti elämäni” ja sanon sen myös tämän kirjan kohdalla. Voittamisen anatomia on Aki Hintsan inspiroivan elämänkerran lisäksi paljon muutakin: se on herkullinen kurkistus Formula 1 -maailman kulisseihin, mutta mikä tärkeämpää, se on opas onnellisempaan ja terveellisempään elämään. Hintsan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin toimintamalli on muuttanut elämiä tavallisista toimistotyöntekijöistä huippu-urheilijoihin. Kirja esittelee Hintsan mallin, jota seuraamalla voi itsekin muuttaa tapojaan, ja teinkin ahkerasti muistiinpanoja lukiessani.

Tartuin tähän kirjaan F1-fanina, mutta luettuani sen olin myös Hintsa-fani, ja motivoitunut korjaamaan omat elämäntapani. Hintsan elämään mahtui lähetyslääkärinä toimimista Etiopiassa, erikoisklinikan pyörittämistä Genevessä ja varikkolääkärinä ja valmentajana toimimista Formula 1:ssä.


Lukulistallani on paljon kirjoja ja joululahjapaketeissa odottelemassa varmasti vielä muutama lisää, joten aion tehdä vuodesta 2019 lukemisen vuoden! Suosituksia otetaan vastaan, vaikka omasta hyllystä löytyykin helposti ne 12 luettavaa kirjaa! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s