KonMari pt. 2 – Toteutus

Suuri KonMari-viikonloppu on nyt takanapäin – ja siinä vasta oli urakka! Aloitimme viime lauantaina 10.35 Veskun kanssa tavaroidemme karsimisen nostamalla ensimmäisen tavarakategorian, vaatteiden, ensimmäisen alalajin eli yläosat sängyllemme. Tartuimme jokaiseen T-paitaan, toppiin ja pitkähihaiseen yksitellen ja kysyimme itseltämme, tuottaako tämä iloa. Siitä se sitten lähti!

Oli hyvin vaikeaa arvioida etukäteen, kauanko operaatiossa menisi. Marie Kondo antaa kirjassaan erilaisia aika-arvioita KonMari-metodin toteuttamiseen, mutta ne pohjautuvat perinteisiin japanilaisiin koteihin ja säilytystapoihin, eivätkä välttämättä ole suoraan verrattavissa esimerkiksi suomalaisiin koteihin. Taustatietona ja vertailukohtana omiin mahdollisiin suunnitelmiisi: meillä on vajaa 45 neliötä, normaalikokoinen häkkivarasto ja reilusti asunnon kiinteää kaappitilaa (3 makuuhuoneessa, 4 eteisessä, 2 kylpyhuoneessa ja 8 keittiössä). Lisäksi meillä on yksi kirjahylly, laatikollinen televisiotaso, säilytystilallinen sängynpääty ja kaksi lipastoa. Karsimisvaiheeseen käytimme yhteensä noin 21 tuntia ja järjestelyyn noin 22 tuntia. Karsimisvaihe oli kahden päivän rykäisy, kun taas järjestely sijoittui neljälle peräkkäiselle illalle. Vaatteita karsimme noin neljä ja puoli tuntia ja kirjoja noin kaksi. Paperien karsimiseen meni myös muutama tunti, mikä oli yllättävää ottaen huomioon, että suurin osa papereista lähti keräykseen. Eniten aikaa veivät kokemusteni mukaan vaatteet ja elektroniikka.

1. Karsiminen

Tavaroiden karsiminen kategorioittain, ei huoneittain, oli erittäin toimiva taktiikka. Keräsimme yksitellen kategorian tavarat samaan paikkaan – oli se sitten sängylle, pöydälle tai lattialle, ja kävimme ne tavara kerrallaan läpi. Kuten Kondo kertoo kirjoissaan, karsimiseen harjaantuu ja siinä tulee koko ajan paremmaksi. Karsiminen aloitetaan vaatteista, koska niiden karsiminen on helpompaa kuin esimerkiksi elokuvien tai valokuvien. Olin itse hyvin jännittynyt karsimisvaiheesta, sillä nostalgisena ja tavaroihin vahvasti kiintyvänä ihmisenä pelkäsin, etten osaisi päästää irti. Pelko oli aiheeton, ja karsiminen kävi koko ajan helpommaksi. Vaatteiden karsimiseen meni huomattavasti paljon enemmän aikaa kuin minulle rakkaisiin kynttilöihin, vihkoihin tai valokuviin.

Karsimisjärjestys oli suunnilleen Kondon suosittelema:

 1. Vaatteet
  1. Topit ja T-paidat
  2. Housut ja hameet
  3. Henkarivaatteet
  4. Sukat ja sukkahousut
  5. Alusvaatteet
  6. Laukut
  7. Asusteet
  8. Sesonkivaatteet
  9. Kengät
 2. Kirjat ja lehdet
 3. Paperit
 4. Sekalaiset tavarat
  1. DVD, CD, pelit
  2. Kosmetiikka- ja hygieniatuotteet
  3. Arvotavarat
  4. Laitteet (karsin tässä välissä käytännön syistä myös lääkkeet, jotka kuuluvat oikeasti kohtaan 4.6)
  5. Paperi- ja ompelutarvikkeet (kun tässä kohtaa löysin valokuvia, jotka kuuluvat kohtaan 6, kävin ne läpi tässä)
  6. Käyttötavarat
  7. Keittiötarvikkeet
  8. Muut (lue: kymmenittäin kynttilöitä)
 5. Muistoesineet

Vaikka karsiminen tehdään täysin tunnepohjaisesti, on se myös hyvin mekaanista hommaa: ota tavara, pidä siitä kiinni ja kuuntele tunteitasi, laske tavara joko pinoon tai kirpputori-, keräys- tai roskapussiin. Toista, kunnes tavarat loppuvat. Painotan, että on erittäin tärkeää suunnitella etukäteen, miten tavarasta hankkiutuu eroon: kierrätys ja kirpputorit kunniaan ja sekajäte mahdollisimman vähälle!

Karsimisvaiheessa ehdottomasti raskainta oli se, että tavaroita ei saanut laittaa lopuksi paikalleen, vaan väliaikaisesti pois tieltä ”johonkin”, jotta seuraavan kategorian tai alaryhmän karsimisen voisi aloittaa. Kävimme esimerkiksi yläosat läpi ja nostimme iloa tuottavat lopuksi kaikki yhteen laatikkoon, jonka sisällön sitten järjestelyvaiheessa tyhjensimme takaisin sängylle ja järjestelimme omille oikeille paikoilleen. Talon myllersi siis kahdesti läpi: ensin kaikki pois paikoiltaan, sitten iloa tuottavat väliaikaisesti jonnekin, sitten kaikki taas pois paikoiltaan ja lopuksi niiden omille paikoilleen.

Suosittelen metodia etenkin karsimiskokemusteni perusteella kaikille: se todella avaa silmät sille, kuinka paljon turhaa tavaraa omistaa. Oli erittäin vapauttava ja puhdistava kokemus käydä kaikki tavarat läpi ja jättää vain ne, jotka tuottavat iloa.

2. Järjestely

Oma kokemukseni on, että karsimisvaihe oli paljon tyydyttävämpi ja helpompi suoritus kuin iloa tuottavien tavaroiden järjestely paikalleen. Kondo on itse sitä mieltä, että järjestely on hauskempi vaihe, ja vaikka järjestelmällisenä ihmisenä nautinkin säilytysratkaisujen pohtimisesta ja järjestelystä, oli tämän metodin mukainen järjestely paljon karsimista raskaampaa.

Järjestely tehdään samassa järjestyksessä kuin karsiminen, eli aloitetaan vaatteiden järjestelystä ja päätetään muistoesineiden järjestelyyn. Tämä ei kuitenkaan käytännössä ollut mahdollista, sillä järjestelyvaihe sijoittui meillä neljään peräkkäiseen iltaan, ja tuona aikana arjen täytyi kuitenkin pyöriä. Prioriteettimme oli, että keittiö saatiin kuntoon, kirjat ja muut korkeita pinoja luovat tavarat saatiin nopeasti paikoilleen ja lattialla oli tyhjää tilaa. Todellinen järjestelyjärjestyksemme oli jotakin tämän tapaista:

 1. DVD, CD, pelit
 2. Kirjat ja lehdet
 3. Henkarivaatteet
 4. Keittiötarvikkeet
 5. Paperit
 6. Loput sekalaiset
 7. Muistoesineet
 8. Loput vaatteet (etenkin KonMari-metodilla viikattavat)

Suosittelen oikeasti varamaan aikaa metodin toteuttamiseen, jotta myös järjestelylle voi antaa sen ansaitseman ajan. Olisi ollut ihanteellista, että mekin olisimme voineet järjestellä oikeassa järjestyksessä. Jokainen iloa tuottava tavara kuitenkin löysi paikan, ja jokainen kategoria on nyt suunnilleen yhdessä paikassa.

Kondon ”oikealle kohoava” vaatekaapin järjestys on aivan ihana ja silmää hivelevä. Vaatteiden viikkaustapa on lopputuloksena tyydyttävä, mutta ensimmäistä kertaa suoritettavana prosessina raskas. Tämäkin kokemus varmasti kumpuaa siitä, että teimme järjestelyä muun arjen ohessa, sillä toppien ja alushousujen viikkaaminen juuri tietyllä tavalla työpäivän ja järjestötehtävien jälkeen ei enää kauheasti inspiroinut. Olen nyt tyytyväinen esimerkiksi siihen, miltä T-paita- ja toppilaatikkoni näyttää, mutta sitä järjestellessä turhautuminen oli hyvin vahva.

Suosittelen lukemaan Marie Kondon molemmat kirjat, KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika ja KonMari – Iloa säkenöivä järjestys, joista etenkin jälkimmäinen on suuri apu myös järjestelyä toteuttaessa. KonMari – Iloa säkenöivä järjestys sisältää kuvitettuna kaikki viikkaus- ja järjestelymetodit, toki näitä löytyy myös tutoriaaleina videomuodossa.

43 tuntia urakkaa on nyt takana, ja olen hyvin tyytyväinen. Kotimme näyttää avaralta, siistiltä ja kodikkaalta, ja kaikki minne katson tuottaa iloa. KonMari-metodin yksi lupaus on, että kerran tämän urakan toteutettuaan ei tarvitse enää koskaan järjestellä, ja jäämme odottamaan jännityksellä, pitääkö tämä paikkansa. Tämän blogisarjan viimeinen julkaisu nähdään kuukauden päästä, jolloin kerron, onko järjestys todella säilynyt!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s