KonMari pt. 3 – Kuukautta myöhemmin

Nyt on kulunut kuukausi siitä viikonlopusta, kun järjestimme kotimme KonMari-metodin mukaan. Valmistautumisesta ja toteutuksesta voit lukea blogisarjan aiemmista osista! Kuukausi sitten käytimme siis yhteensä 43 tuntia siihen, että 1) karsimme kodistamme pois kaiken, mikä ei tuottanut iloa, ja sen jälkeen 2) järjestelimme kaiken uusille omille paikoilleen. KonMari-metodin yksi lupaus on, että näiden kahden vaiheen toteuttamisen jälkeen kotiaan ei tarvitse enää koskaan järjestellä. Pitääkö tämä paikkansa? Ilokseni voin todeta, että pitää. KonMari-metodi toimii! Kotimme on pysynyt siistinä tämän kuukauden ajan, koska jokaisella tavaralla on oma paikkansa ja ne palautetaan paikalleen käytön jälkeen.

Kerronkin teille nyt KonMari-metodin todellisen salaisuuden: sitoutuminen. KonMari-metodi ei ole vain yhden viikonlopun rykäisy, vaan elämäntapa, johon sitoudut siitä hetkestä, kun otat käteesi ensimmäisen tavaran ja kysyt tuottako se sinulle iloa.

KonMari-metodi ei toimi, jos siihen ei sitoudu.

KonMari-metodin toimivuus perustuu siihen, että ympärilläsi on vain iloa tuottavaa tavaraa, jolla on oma paikkansa kodissasi. Jos tavaraa ei laita takaisin omalle paikalleen, metodin toimivuus alkaa murtua. Mitä enemmän tavaraa jää lojumaan pöydille ja tasoille, sitä nopeammin koti lakkaa olemasta järjestyksessä. Metodiin pitää sitoutua jatkuvasti: kun tulen kotiin, riisun ulkovaatteet paikalleen ja puran laukkuni sisällön omille paikoilleen. Kun pelaan Playstationia kuulokkeet ja mikki päässä, lopuksi laitan kuulokkeet ja mikin elektroniikkalaatikkoon ja ohjaimen lataamaan telakkaansa. Kun pyykki on kuivunut, viikkaamme ne paikalleen KonMari-viikkaustekniikalla. Koti pysyy järjestyksessä, kun tavaran palauttaa aina paikalleen. Onko sitoutuminen metodiin raskasta? Ei, sillä siitä tulee osa rutiinia.

Yksi lempiasioistani KonMari-metodissa on viikkaustekniikan jälki. Vaatekaappimme ja -lipastomme ovat ihanat. Sen sijaan, että rullaisin sukat ja laittaisin ne sukkalaatikkoon, vietän hetken viikaten sukkia ja asetellen niitä värijärjestykseen. Sama koskee muitakin viikattavia vaatteita. Vaikka viikkaustekniikka onkin työläämpi kuin vaatteiden tavallinen säilyttämistyyli, jälki on sen arvoista!

Kaikkien KonMari-kokemusteni pohjalta voin suositella metodia vahvasti kaikille! Alku-urakka on työläs, mutta se on lopputuloksen arvoinen. Metodi vaatii sitoutumista, mutta siitä tulee nopeasti luonnollinen osa arkea ja rutiinia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s