Ensikuuntelussa: Taylor Swift – Lover

I’ve decided that in this life, I want to be defined by the things I love – not the things I hate, the things I’m afraid of, or the things that haunt me in the middle of the night. I just think that… you are what you love.

Jos tuntee minua yhtään, tietää varmasti, kuinka erityinen artisti Taylor Swift on minulle. Taylorin musiikki on kulkenut mukanani yläasteelta lähtien, ja se on rakkain ja arvokkain musiikillinen tuki ja turva minulle. Jokainen ilo, suru, sydämen särkyminen, rakastuminen, menetys ja menestys vievät minut Taylorin musiikin luo.

Taylorin seitsemäs studioalbumi Lover on erityisen tärkeä, sillä se aloittaa Taylorin uralla uuden vapauden aikakauden. Lover on rakkauskirje rakkaudelle, mikä kuuluu sen ihastuttavissa kappaleissa, ja se on valonpilkahdus edeltäjänsä reputationin jälkeen. Taylor on jälleen kirjoittanut kaikki kappaleet itse muutamien valittujen kanssakirjoittajien kanssa.

1. I forgot that you existed

Miten kappale voi olla yhtä aikaa niin iloinen ja pirteä, mutta toisaalta haikea ja täynnä raskasta tunnetta? I forgot that you existed kertoo siitä tunteesta, kun on viimein päässyt yli toisesta, ja minun tarvitsi kuulla tämä. Taylorin tarvitsi laulaa tämä. I forgot that you existed tuntuu hyvältä, ja Taylorin heleä nauru sen loppupuolella lämmittää sydäntä.

I forgot that you existed / and I thought that it would kill me / but it didn’t.

2. Cruel Summer

En ollut henkisesti valmis tähän kappaleeseen. Cruel Summer on ehdottomasti Taylorin parhaimmistoa sekä musiikillisesti, tunteellisesti että lyriikoiltaan. Cruel Summer kertoo suhteesta, joka sattuu, mutta josta silti pitää kiinni. Tämä on niitä kappaleita, joita pitää sulatella hetki, ja sitten kuunnella viitisenkymmentä kertaa toistolla putkeen.

I don’t want to keep secrets / just to keep you / And I snuck in through the garden gate every night that summer / just to seal my fate / and I screamed ”For whatever it’s worth, I love you, ain’t that the worst thing you ever heard?” / He looks up, grinning like a devil.

3. Lover

”Haluan tanssia Loverin omissa häissäni”, oli ensimmäinen ajatukseni, kun kuuntelin sen. Kohta ”I’ve loved you three summers now, honey, but I want ’em all” osui ja upposi. Lover on hidas ja riisutun kaunis rakkauslaulu, josta tulee lämmin, rakastunut ja onnellinen olo.

My heart’s been borrowed / and yours has been blue / All’s well that ends well / to end up with you

4. The Man

The Man on rohkea ja voimakas kappale, jolla Taylor nostaa esiin musiikkibisneksen kaksoisstandardit ja seksismin. Kappale on selkeä osoitus siitä, miten Taylor on vapautunut levy-yhtiön vaihtamisen myötä. The Man on oiva tunnusmusiikki patriarkaatin murskaamiseen!

What’s it like to brag about raking in dollars / and getting bitches and models? / and it’s all good if you’re bad / and it’s okay if you’re mad / If I was out flashing my dollars / I’d be a bitch, not a baller / They’d paint me out to be bad / So, it’s okay that I’m mad.

5. The Archer

The Archer on utuinen ja rauhallinen kappale, joka on kuitenkin täynnä ahdistusta, pahaa oloa ja kipua. Harva kappale on pystynyt ilmentämään ihmisen epävarmuutta ja yksinäisyyttä näin kauniisti.

I wake in the night, I pace like a ghost / The room is on fire, invisible smoke / And all of my heroes die all alone / Help me hold on to you

All the king’s horses, all the king’s men / couldn’t put me together again / ’cause all of my enemies started out friends / Help me hold on to you

6. I think he knows

Ensikuunnelmalta en lämmennyt I think he knows’lle niin paljon kuin albumin aiemmille kappaleille. Kyseessä on pirteä ja iloinen kappale halusta ja ensihuumasta, mutta siinä on tehty erikoisia musiikillisia valintoja, jotka ehkä hieman häiritsevät enemmän kuin tukevat kokonaisuutta. Kyseessä on kuitenkin hauska kappale hyvillä teemoilla ja lyriikoilla!

Lyrical smile / indigo eyes / hand on my thigh / we could follow the sparks / I’ll drive / ”So where we gonna go?” / I whisper in the dark / ”Where we gonna go?” / I think he knows

7. Miss Americana & The Heartbreak Prince

Miss Americana & The Heartbreak Prince maalaa tarinan amerikkalaisesta koulumaailmasta ja nuoresta rakkaudesta. Taylorin kappaleeksi se on hyvin erilainen mistään aiemmasta, ja siksi se on virkistävä tuulahdus jotain uutta, mutta silti vanhaa.

We’re so sad, we paint the town blue / Voted most likely to run away with you

8. Paper Rings

Paper Rings on menevä ja iloinen kappale rakkaudesta ja parisuhteen yhteisistä muistoista. Hauska kappale, josta tuli oikein hyvä mieli!

Darling, you’re the one I want / in paper rings / in picture frames / in dirty dreams / oh, you’re the one I want

9. Cornelia Street

Cornelia Street on kaunis ja romanttinen muisto Taylorin ja hänen kumppaninsa ajasta Cornelia Streetillä. Kappale on täynnä nostalgiaa ja menettämisen pelkoa, mutta se on silti tunnelmaltaan menevä. Ymmärrän, miksi tätä kappaletta on hehkutettu paljon!

That’s the kinda heartbreak time could never mend / I’d never walk Cornelia Street again / and baby, I get mystified by how this city screams your name / and baby, I’m so terrified of if you ever walk away / I’d never walk Cornelia Street again

10.  Death by a thousand cuts

Laulun ja lyriikoiden osalta Death by a thousand cuts on taattua Tayloria, mutta sanoma ei oikein iske. Tämä onkin niitä harvoja kappaleita, jotka eivät perustu Taylorin omiin kokemuksiin, ja siksi se maaginen ”jokin” jää puuttumaan. Kappaleena tämä on hyvä, mutta se jäänee albumin vahvempien kappaleiden varjoon.

You said it was a great love, one for the ages / but if the story’s over, why am I still writing pages?

11. London Boy

London Boy on ihana rakkauslaulu Taylorin brittipoikaystävälle, ja musiikillisesti se on pirteä, menevä ja kepeä kappale. Kovin samaistuttava kappale ei kieltämättä ole, mutta Taylorin laulusta välittyvä rakastuminen ja onni lämmittävät sydäntä. On ihanaa kuulla, kuinka onnellinen Taylor on tässä suhteessa.

He likes my American smile / like a child when our eyes meet / darling, I fancy you

12. Soon you’ll get better feat. Dixie Chicks

Soon you’ll get better kertoo Taylorin äidistä ja tämän uusiutuneesta syövästä, mikä voinee ennustaa sitä kyynelien määrää, mitä tämä laulu kirvoittaa. Uskomattoman herkkä ja kaunis kappale, jossa Taylor palaa kantrijuurilleen, ei tämän kuvailuun löydy muita sanoja.

I’ll paint the kitchen neon / I’ll brighten up the sky / I know I’ll never get it / there’s not a day that I won’t try

13. False God

Jazzihtava False God nostaa uskonnollisia vertauskuvia parisuhteelle tässä haikeassa ja hitaassa kappaleessa. Myös False God on erilainen kappale verrattuna Taylorin aiempaan tuotantoon, ja tällaista ei ole vielä kuultu.

I know heaven’s a thing / I go there when you touch me, honey / Hell is when I fight with you

14. You need to calm down

Jos et ole vielä nähnyt You need to calm down’n majesteettista musiikkivideota, mene katsomaan se nyt. You need to calm down juhlii erilaisuutta, LGBTQ+-yhteisöä ja naisten solidaarisuutta, ja samalla pyytää vihaajia lopettamaan meuhkoamisen. Kappale on menevä, pirtsakka ja voimakas viesti yhdenvertaisuuden puolesta.

And we see you over there on the internet / comparing all the girls who are killing it / but we figured you out / we all know now we all got crowns / You need to calm down

15. Afterglow

Hitaiden kappaleiden puute alkoikin jo jännittää, mutta Afterglow lunastaa! Afterglow on hidas ja kaunis kappale anteeksipyytämisestä ja omien virheiden myöntämisestä.

Hey, it’s all me, in my head / I’m the one who burned us down / but it’s not what I meant / Sorry that I hurt you

16. ME! feat. Brendon Urie

Lover-albumin ensimmäinen single ME! on ihana kahdesta syystä: sen vahva viesti itsensä rakastamisesta ja yksilöllisyydestä, ja Panic! at the Discon Brendon Urie. Synkän reputation-kauden jälkeen ME! oli yllättävän kirkas ja iloinen tuulahdus, joka johdatti kuuntelijat hienosti Loverin tematiikan äärelle. Yksilöllisyyttä ja tervettä itserakkautta juhlivat kappaleet ovat aina tervetulleita ja tarpeellisia!

’Cause one of these things is not like the others / livin’ in winter, I am your summer / Baby doll, when it comes to a lover / I promise that you’ll never find another like me

17. It’s nice to have a friend

Joululaulujen tunnelmaa ammentava It’s nice to have a friend on suloinen ja hidas rakkauslaulu ystävyksistä, jotka rakastuvat ja kasvavat yhdessä.

You’ve been stressed out lately, yeah, me too / Something gave you the nerve / to touch my hand / It’s nice to have a friend

18. Daylight

Albumin päätöskappale Daylight on täydellinen kuvaelma sen oikean löytämisestä. Daylight on kaunis rakkauslaulu, joka päättää Loverin haikeaan ja pehmeän rakastuneen tunnelmaan.

 My love was as cruel as the cities I lived in / Everyone looked worse in the light / There are so many lines that I’ve crossed unforgiven / I’ll tell you the truth, but never goodbye

Lover on aivan ihana albumi rakkaudesta ja onnen löytämisestä. Taylorin ääni ei välttämättä pääse tässä täysiin oikeuksiinsa, mutta otan mielummin tämän kuin itkuiset hitaat balladit, joissa Taylor on äänellisesti parhaimmillaan. Onnellinen ja rakastunut Taylor on kuitenkin paras Taylor.

Loverin paras kappale on helppoa nimetä, ja se on Cruel Summer. Nimikkokappale tulee vahvana kakkosena ja kolmannesta sijasta kilpailevat The Man ja Daylight. Tämä albumi tekee hyvin onnelliseksi, suosittelen kuuntelemaan!

We are what we love.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s