Tipaton vuosi 2020 ohi

Vuosi 2020 on päättymässä, ja samalla päättyy kokeilumme vuodesta tipattomana! Syistä tipattoman kokeiluun voi lukea kohta vuoden takaisesta postauksesta. Kirjoittelin myös fiiliksiä heinäkuussa, kun puoli vuotta tipattomana oli takana. Tsekkaa sekin!

Alkuun haluan sanoa, että tiedostan olevani hyvin etuoikeutettu voidessani lopettaa juomisen kerrasta ja kutsua alkoholista luopumista helpoksi. Kaikille juomisen lopettaminen ei ole vuoden kestävä mielenkiintoinen haaste, vaan elinehto. En halua omalla kokeilullani väheksyä niitä, joille alkoholin juomisen lopettaminen on ollut tärkeä ja tarpeellinen elämänmuutos.

Vuosi ilman alkoholia oli aikamoinen kokemus! Allekirjoitan edelleen heinäkuisen fiilikseni siitä, että alkoholista luopuminen oli minulle helpompaa kuin odotin. Alkuvuoden reflektio siitä, miksi juon alkoholia, osoittautui paikkansa pitäväksi: maku on se juttu, ei se alkoholi. Koska tänä vuonna juomani alkoholittomat siiderit eivät eroa maultaan alkoholillisista tovereistaan, uskon, että siiderin nauttimistapani ovat muuttuneet pysyvästi. Jos siideristä on vastaava alkoholiton versio, voin ihan hyvin juoda sitä. Hyvää valkoviiniä alkoholittomana en onnistunut löytämään, ja odotankin hyvien viinien pariin paluuta eniten. Vaikka löysin vuoden aikana muutaman hyvän alkoholittoman kuohuviinin, kaipaan myös perinteistä kuplivaa.

Olen yrittänyt pohtia, miltä alkoholittomuus tuntuu kehossa vuoden jälkeen. En huomaa merkittäviä muutoksia, paitsi luonnollisesti vuoden tauon humala- ja krapulatiloista. Kasvisruokavalioon siirtyminen, koronatilanteen myötä lisääntynyt napostelu ja aamupalojen vakiintuminen arjessani ovat omilta osiltaan vaikuttaneet terveyteeni, joten on vaikeaa sanoa, mikä olisi alkoholittomuuden vaikutus. Rahatilanteeseen tipattomuus ei loppujen lopuksi paljoakaan vaikuttanut, sillä pandemia sotki taloutemme taloustilannetta jo yksinään.

Muuttiko tipaton vuosi suhdettani alkoholiin? Ehdottomasti. Vähennänkö juomista kokeilun jälkeen? Kyllä, ja siirryn entistä enemmän nautiskeluun tapajuomisen sijaan. Tuleeko minusta absolutistia? En usko, mutta tämä vuosi osoitti, että hyvin tässä elämässä pärjää myös ilman alkoholia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s