Formulafiiliksiä! Monacon GP

Tänään ajetaan legendaarisella Monacon katuradalla, jolla ei yleensä paljoa tapahdu. Luvassa on sadetta, mikä saattaa tehdä tästä jonossa ajamisesta jännittävämpää! Kilpailuun lähdetään kotikisaansa ajavan Charles Leclercin johtamana järjestyksessä 1. Charles Leclerc, 2. Carlos Sainz, 3. Sergio Pérez, 4. Max Verstappen, 5. Lando Norris, 6. George Russell, 7. Fernando Alonso, 8. Lewis Hamilton, 9. Sebastian Vettel, 10. Esteban Ocon, 11. Yuki Tsunoda, 12. Valtteri Bottas, 13. Kevin Magnussen, 14. Daniel Ricciardo, 15. Mick Schumacher, 16. Alex Albon, 17. Pierre Gasly, 18. Lane Stroll, 19. Nicholas Latifi ja 20. Guanyu Zhou.

Startti viivästyy, sillä rankkasade lähestyy, ja rengasstrategioita pitää suhteuttaa sääolosuhteisiin. Lämmittelykierrokset aloitetaan sadekelin renkailla turva-auton takaa, minkä jälkeen heilutetaan punaisia lippuja. Turvallinen kilpailu ei onnistu tällä sateella.

Tunnin kuluttua kilpailua yritetään starttailla uudelleen. Sadetta on tulossa lisää, mutta nyt näkyvyys on parempi, ja rata ei tulvi. Latifi luisuu seinään lämmittelykierroksella, samoin Stroll, jonka yksi rengas menee puhki. On liukasta kyllä! Turva-auton takaa lähdetään lentävään lähtöön.

Leclerc ampaisee starttiin, ja vesi lentää renkaista takana tulevien päälle. Näkyvyys Leclercin takana tai varsinkaan hännän perällä ei ole kehuttava. Kierroksella 4/77 kärkikymmenikön tilanne on 1. LEC, 2. SAI, 3. PER, 4. VER, 5. NOR, 6. RUS, 7. ALO, 8. HAM, 9. VET ja 10. OCO.

Gasly ohittaa Zhoun kierroksella 13/77, mikä on kilpailun ensimmäinen kunnon ohitus. Gasly painaa ohi myös Ricciardosta. Rata alkaa kuivua, ja kohta on välikelin renkaiden aika. Pérez on ensimmäinen varikkopysähdyksen tekijä kärjestä, ja hän saa alleen välikelin renkaat.

Leclerc tulee kärjestä varikolle kierroksella 19/77 ja saa myös alleen välikelin renkaat. Myös Verstappen tulee varikolle. Sainz johtaa kilpailua sadekelin renkailla. Kärkiviisikon tilanne on 1. SAI (0 varikkopysähdystä, sadekelin renkaat), 2. PER (1 pysähdys, välikelin renkaat), 3. LEC (1 pysähdys, välikelin renkaat), 4. VER (1 pysähdys, välikelin renkaat) ja 5. RUS (0 pysähdystä, sadekelin renkaat).

Kierroksella 21/77 Ferrari tekee yllättävän tuplapysähdyksen: molemmat saavat alleen kovat renkaat. Leclerc kiehuu menetettyään sijoituksia ja tehtyään turhan varikkopysähdyksen tämän strategian vuoksi. Myös Red Bull tekee tuplapysähdyksen, ja molemmat saavat alleen kovat renkaat. Näiden pysähdysten jälkeen kärkiviisikon tilanne on 1. PER, 2. SAI, 3. VER, 4. LEC ja 5. RUS. Selviää, että Leclercin varikkopysähdys oli ilmeisesti Ferrarin kommunikaatiovirhe: hänet käskettiin varikolle, ja kun hän oli päässyt varikolle, hänen käskettiin pysyä radalla. Jos tämä tulee maksamaan loppukaudesta Leclercin mestaruuden, muistelkaamme tätä hetkeä hieman katkerina.

Keltaiset liput heiluvat, mikä on käynyt tänään jo useasti, mutta tällä kertaa ne eivät vaihdu pian takaisin vihreiksi. Schumacher on ajanut pahasti seinään, ja hänen autonsa on haljennut kahtia. Schumacher pyörähti radalla ja osui seinään, mikä katkaisi auton. Tallikaveri Magnussen on keskeyttänyt jo aiemmin. Turva-auto tulee radalle. Schumacher voi hyvin ja nousee autosta omin jaloin. Punainen lippu – kisa keskeytetään.

Schumacherin kolari. Kuva: F1-Twitter

Kilpailu jatkuu, kun rata on saatu siivottua. Startti tehdään lentävästi turva-auton takaa. Pérez lähtee johtamaan kilpailua kierrokselle 33/77. Kellossa ei riitä aika täyden kilpailun ajamiseen, ja ajoaikaa on jäljellä noin 35 minuuttia.

Kilpailu siirtyy perinteiseen suhteelliseen pitkäveteiseen Monacon tahtoon. Albon keskeyttää, kun kilpailua on jäljellä reilu vartti. Norris tulee varikolle ja palaa radalle kuudenneksi. Kun kilpailua on seitsemän minuuttia jäljellä, kärkikymmenikön tilanne on 1. PER, 2. SAI, 3. VER, 4. LEC, 5. RUS, 6. NOR, 7. ALO, 8. HAM, 9. OCO (5 sekunnin aikarangaistus) ja 10. BOT.

Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Pérez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc ja 5. Russell. Vámonos Checo! Norris ajoi nopeimman kierroksen ja saa siitä pisteen. Pérez valitaan ansaitusti Päivän kuljettajaksi – itse äänestin Gaslya, sillä hän teki sen, mitä harva tekee tällä radalla, eli ohitti puhtaasti ajamalla muita.

Jatketaan Bakussa kesäkuussa!

Aiemmat Monacon osakilpailut

Monacon GP 2021

Monacon GP 2019

Monacon GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s