Formulafiiliksiä! Australian GP

Huomenta päivää! Kauden ensimmäinen Suomen aikaa aamukilpailu on starttaamassa, sillä tänään ajetaan Australiassa! Lähtöjärjestys on kutkuttava 1. Max Verstappen, 2. George Russell, 3. Lewis Hamilton, 4. Fernando Alonso, 5. Carlos Sainz, 6. Lance Stroll, 7. Charles Leclerc, 8. Alex Albon, 9. Pierre Gasly, 10. Nico Hülkenberg, 11. Esteban Ocon, 12. Yuki Tsunoda, 13. Lando Norris, 14. Kevin Magnussen, 15. Nyck De Vries, 16. Oscar Piastri, 17. Guanyu Zhou, 18. Logan Sargeant, 19. Valtteri Bottas ja 20. Sergio Pérez. Pérez ajoi ulos aika-ajojen alussa eikä päässyt ajamaan niitä loppuun, joten hän starttaa varikolta. Aika-ajoissa viimeiseksi jääneen Valtteri Bottaksen autoon tehtiin muutoksia ennen kilpailua, joten myös hän lähtee kilpailuun varikolta.

Startti. Kuva: F1-Twitter

Startti enteilee hienoa kilpailua: Russell ampaisee kilpailun kärkeen, ja Verstappen kamppailee Hamiltonin ja Alonson kanssa. Hamilton nousee toiseksi, ja Sainz nappaa sijoituksen Alonsolta. Leclerc ajaa ulos radalta kolaroituaan Strollin kanssa, ja jo ensimmäisellä kierroksella otetaan turva-auto radalle. Varikolla kuhisee. Kärkikymmenikön tilanne turva-auton perässä on 1. RUS, 2. HAM, 3. VER, 4. SAI, 5. ALO, 6. ALB, 7. STR, 8. GAS, 9. HUL ja 10. TSU. Kierroksella 4/58 kilpailu jatkuu, ja sitä iloa voidaan nauttia kolmisen kierrosta, kunnes Albon tekee liikaa tuttavuutta seinän kanssa ja keskeyttää todella pahaan paikkaan radalle. Russell ja Sainz piipahtavat varikolla. Koska radalla on paljon hiekkaa, ja turva-aita saattaa olla vahingoittunut, tuomaristo laittaa punaiset liput ja keskeyttää kilpailun väliaikaisesti.

Albonin kolari. Kuva: F1-Twitter

Vitiisentoista minuuttia myöhemmin kilpailu jatkuu standing startilla. FIA tutkii restart procedurea, sillä siihen liittyen oli jotain epäselvyyksiä. Hamilton johtaa kilpailua uudelleenstartin jälkeen, kunnes Verstappen ohittaa hänet kierroksella 12/58. Sainz ja Pérez tekevät hienoja ohituksia ja kipuavat sijoituksia. Russellin auto pistää liekkeihin kierroksella 18/58 ja hän keskeyttää varikolta poistumisuoran kohdalle, mikä sulkee varikon virtuaalisen turva-auton ajaksi.

Russell liekeissä. Kuva: F1-Twitter

Kilpailu jatkuu lyhyen virtuaalisen turva-auton jälkeen. Hamilton raportoi, että hänen perässään ajava Alonso on nopea, ja espanjalainen tykitteleekin hänen perässään vaikuttavaa vauhtia. Pérez tekee raivokasta nousua, ja ajaa nyt jo sijalla 9. Tsunoda, Ocon ja Piastri ottavat mittaa toisistaan hienolla kilvanajolla.

Kilpailun puolessa välissä kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. ALO, 4. SAI, 5. GAS, 6. STR, 7. HUL, 8. NOR, 9. PER ja 10. OCO. Bottas on kuudestoista. Australia on suosikkiratojani, ja sillä kilvanajamista on ilo seurata! Hamilton raportoi hänen perässään ajavien olevan nopeita ja hänen renkaidensa voivan huonosti, ja sitten hän tykittelee nopeimpia kierroksia. Strategista, mutta läpinäkyvää. Kärjessä ei tapahdu muutoksia, ja kärkikolmikko napsii vuoronperään nopeimpia kierrosaikoja. Pérez jatkaa kipuamista sijoituksissa ylöspäin.

Verstappen tekee pienen ajovirheen ja käväisee radan ulkopuolella hetkellisesti menettäen muutaman sekunnin. Kierroksia on jäljellä kymmenen, ja ero Verstappenin ja Hamiltonin välillä on noin 7.5 sekuntia. Verstappenin ajovirhe tuskin vaikuttaa mihinkään. Hülkenberg pitää upealla puolustuksella Norrisin takanaan useamman kierroksen verran, mutta Norris pääsee kovan yrittämisen jälkeen viimein ohi. Hülkenberg käväisee radan ulkopuolella ohituksen jälkeen, mutta kilpailu jatkuu.

Magnussenin keskeytys. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 54/58 Magnussenin kilpailu ei jatku enää, kun toinen takarenkaista sanoo poks osumasta seinään. Magnussenin rengas jää radalle, ja auto radan reunaan. Turva-auto otetaan radalle, mutta vaikuttaako se kilpailun lopputulokseen enää? Saattaapi olla, että vaikuttakin, sillä kilpailuun otetaan punaiset liput jo toista kertaa tänään! Eletään kierrosta 56/58, eli jäljellä on kolme kierrosta sitten, kun kilpailuun päästään palaamaan. Tästähän tulee jännittävää!

Kaaoottinen uudelleenstartti. Kuva: F1-Twitter

Kilpailu jatkuu, ja jännitys on käsin kosketeltavissa! Uusintastartti on todellinen kaaos, sillä nyt kolisee ja kovaa: Alonso kolaroi Sainzin kanssa pyörähtäen poikittaen radalle, perässä De Vries ja Sargeant ajavat ulos, ja sitten Ocon ja Gasly kolaroivat toisiinsa ja ajavat samaan seinään. Stroll ajaa radalta ulos myös. Punaiset liput vain takaisin! Kilpailussa on jäljellä enää 12 kuljettajaa ja yksi kierros. Tuomaristo antaa lähtöjärjestyksen uudelleenstarttiin: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Alonso, 4. Sainz, 5. Stroll, 6. Pérez, 7. Norris, 8. Hülkenberg, 9. Piastri, 10. Zhou, 11. Tsunoda ja 12. Bottas. Tämä kilpailu aiotaan siis startata vielä kerran uudelleen! Sainz saa punaisten lippujen aikana viiden sekunnin aikarangaistuksen kolarin aiheuttamisesta, mikä tulee varmaan pudottamaan hänet pisteiltä.

Maaliin saavutaan tuomariston antaman lähtöjärjestyksen mukaisessa järjestyksessä, sillä viimeinen kierros ajetaan turva-auton perässä, eikä kukaan saa ohittaa. Verstappen voittaa ensimmäistä kertaa Australian osakilpailun, ja millainen kilpailu se olikaan! Päivän kuljettajaksi valitaan ihan ansaitusti hienoa nousua tehnyt Sergio Pérez. Palkintopallille nousevat Verstappen, Hamilton ja Alonso. Onneksi tuomaristo palautti lähtöjärjestyksen kaaosuudelleenstarttia edeltäneeseen tilanteeseen, sillä muut vaihtoehdot olisivat olleet todella epäreiluja Alonsolle. Huhhuh, tätä varten kannatti herätä aikaisin! Jatketaan Azerbaidžanissa kuun lopussa!

Aiemmat Australian osakilpailut

Australian GP 2022

Australian GP 2019

Australian GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s