Formulafiiliksiä! Meksikon GP

Meksikon osakilpailu ajetaan Suomen aikaa iltakymmeneltä! Kilpailu mestaruustaistelun toisesta sijoituksesta tiivistyy, sillä tuomaristo hylkäsi Lewis Hamiltonin (ja Charles Leclercin) viime viikon Yhdysvaltain osakilpailun suoritukset autoista jälkitarkastuksessa löydettyjen sääntörikkomusten myötä: Hamiltonin ja Leclercin autojen pohjissa sijaitsevissa lankuissa oli liikaa kulumaa.

Tämän päivän kilpailuun lähdetään kutkuttavassa järjestyksessä 1. Charles Leclerc, 2. Carlos Sainz, 3. Max Verstappen, 4. Daniel Ricciardo, 5. Sergio Pérez, 6. Lewis Hamilton, 7. Oscar Piastri, 8. George Russell, 9. Valtteri Bottas, 10. Guanyu Zhou, 11. Pierre Gasly, 12. Nico Hülkenberg, 13. Fernando Alonso, 14. Alex Albon, 15. Esteban Ocon, 16. Kevin Magnussen, 18. Lando Norris ja 19. Logan Sargeant. Lance Stroll starttaa varikolta.

Startti on tiivis! Ferrarit ja Red Bullit painavat aivan vierekkäin, ja Leclerc kolaroi Pérezin kanssa. Leclercin etusiipi on rikki, ja Pérez nilkuttaa varikolle. Red Bull työstää hetken Pérezin autoa, mutta auto on liian rikki korjattavaksi – Pérez keskeyttää. Totesin Veskulle ennen starttia, että minulla on sellainen tunne, että Pérez tulee keskeyttämään tänään kotikisassaan, ja niinhän siinä kävi heti kättelyssä. Spekulaatio Pérezin tulevaisuudesta Red Bullilla jatkuu varmasti kuumana tämän jälkeen.

Leclercin ja Pérezin kolari. Kuva: F1-Twitter

Virtuaalinen turva-auto otetaan käyttöön kierroksella 5/71, koska radalla on auton romua – oletettavasti Leclercin autosta. Kärkikymmenikön tilanne on nyt 1. VER, 2. LEC, 3. SAI, 4. RIC, 5. HAM, 6. PIA, 7. RUS, 8. HUL, 9. GAS ja 10. TSO. Virtuaalinen turva-auto poistuu kierroksen sisään sen käyttöönotosta, ja kilpailu jatkuu!

Kierroksella 11/17 Hamilton ohittaa Ricciardon ja nousee neljänneksi. Seuraa ihan viihdyttävää kilvanajoa eikä ihmeempää raportoitavaa. Verstappen tulee kärjestä varikolle kierroksella 20/71 hakemaan alleen uudet renkaat, sillä edelliset eivät tuntuneet enää hyvältä. Verstappen palaa kovilla renkailla radalle sijalle 7. Hamilton kärkkyy Sainzia ja kilpailun toista sijaa. Muutamassa kierroksessa Verstappen on noussut jo sijalle 5. Hamilton otetaan varikolle kierroksella 25/71 ja hän palaa radalle kovilla renkailla sijalle 7. Sillä välin Verstappen ohittaa Ricciardon ja nousee kolmanneksi. Kärkikymmenikön tilanne on nyt 1. LEC, 2. SAI, 3. VER, 4. RIC, 5. PIA, 6. RUS, 7. HAM, 8. GAS, 9. ALB ja 10. BOT.

Piastri pysähtyy kierroksella 26/71 ja palaa radalle sijalle 10. Russel pysähtyy puolestaan kierrosta myöhemmin ja palaa radalle Piastrin taakse. Ricciardo tekee pysähdyksensä kierroksella 28/71 ja palaa radalle kuudenneksi. Piastri ohittaa Albonin ja Russell Bottaksen. Ainakin Sainz aikoo yrittää yhden pysähdyksen taktiikkaa radioviestien mukaan. Verstappen ohittaa Sainzin kierroksella 29/71 ja nousee toiseksi Ferrarien väliin.

Sainz kutsutaan varikolle, ja hän pysähtyy kierroksella 31/71. Hamilton nousee kolmanneksi Sainzin pysähdyksen aikana, ja Sainz palaa radalle neljänneksi Hamiltonin ja Ricciardon väliin. Seuraavalla kierroksella Leclerc tulee varikolle kärjestä. Leclerc palaa radalle toiseksi, ja Verstappen ottaa paikkansa kilpailun kärjessä.

Kierroksella 33/71 Magnussen ajautuu mutkasta seinään ja törmää siihen voimalla. Auto savuaa ja palaa, ja Magnussen nousee ripeästi autosta. Magnussen hakeutuu turva-aidalle istumaan. Red Bull reagoi heti ja ottaa Verstappenin varikolle. Pian punaiset liput liehuvat, ja kilpailu keskeytetään. Magnussenin auto on todella rikki, ja niin ovat myös turva-aidat kolaripaikalla. Verstappen tuttuun tapaansa valittaa punaisista lipuista.

Magnussen nousee autosta kolarin jälkeen. Kuva: F1-Twitter

Punaisten lippujen aikana saa vaihtaa renkaita, joten kun kilpailu starttaa uudelleen, ovat lähtöasetelmat aivan uudet. Kilpailua on myös aikalailla puolet jäljellä, joten edessä on jännittävä loppupuolisko! Ennen uutta starttia ajetaan yksi kierros turva-auton perässä. Kilpailu jatkuu lähtöruudukosta järjestyksessä 1. VER, 2. LEC, 3. HAM, 4. SAI, 5. RIC, 6. PIA, 7. RUS, 8. TSU, 9. HUL, 10. NOR, 11. GAS, 12. ALB, 13. ZHO, 14. OCO, 15. SAR, 16. BOT, 17. STR ja 18. ALO. Hamilton on ainoa kärkiviisikosta, jolla on allaan medium-renkaat – muilla on kovat renkaat.

Uusintastartti on tiukka mutta siisti! Sijoitukset kärjessä pysyvät samana, mutta peremmällä tapahtuu useita ohituksia. Piastri kamppailee Tsunodan kanssa. Hamilton ohittaa varmoin ottein Leclercin ja nousee kilpailussa toiseksi kierroksella 40/71. Russell kärkkyy Sainzia. Tsunoda ja Piastri jatkavat tiivistä mittelöä, ja kaksikon renkaat osuvat hieman toisiinsa yhdessä mutkassa. Alonso keskeyttää varikolle kierroksella 48/71. Tsunoda kääntää autoaan mutkassa liian aikaisin ja on osua Piastriin. Tsunodan auto ajautuu radalta, mutta hänen kilpailunsa jatkuu.

Kun kilpailua on 20 kierrosta jäljellä, kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. HAM, 3. LEC, 4. SAI, 5. RUS, 6. RIC, 7. PIA, 8. NOR, 9. ALB ja 10. HUL. Verstappen tekee hyvää kaulaa Hamiltoniin ja on jo yli kymmenen sekuntia edellä. Ricciardo saavuttaa Russellia, joka ei vain päässyt ohi Sainzista. Norris ohittaa tallimääräyksellä Piastrin kierroksella 56/71.

Norris ohittaa Ricciardon todella uhkarohkeasti kierroksella 61/71, ja kaksikon renkaat ovat aivan vierekkäin. Ihme että osumaa ei tule! Kärkikymmenikön tilanne on nyt 1. VER, 2. HAM, 3. LEC, 4. SAI, 5. RUS, 6. NOR, 7. RIC, 8. PIA, 9. ALB ja 10. HUL. Norris ohittaa tyylikkäästi Russellin ja nousee viidenneksi. Stroll kolaroi Bottaksen kanssa kierroksella 66/71 ja pyörähtää hetkellisesti radalta. Stroll suuntaa varikolle keskeyttämään kilpailun. Ricciardo jahtaa tosissaan Russellia, muttei lopulta pääse ohi.

Maaliin saavutaan järjestyksessä 1. Verstappen, 2. Hamilton ja 3. Leclerc. Hamilton nappaa nopeimman kierroksen pisteen. Päivän kuljettajaksi valitaan Lando Norris. Seuraavaksi ajetaan Brasiliassa!

Aiemmat Meksikon osakilpailut

Meksikon GP 2022

Meksikon GP 2021

Meksikon GP 2019

Meksikon GP 2018

Jätä kommentti