Formulafiiliksiä! Brasilian GP

Tänään ajetaan Brasilian osakilpailu Interlagosin radalla! Lähtöjärjestys on mielenkiintoinen, sillä Aston Martinit lähtevät kilpailuun toisesta rivistä! Kisaan startataan järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Charles Leclerc, 3. Lance Stroll, 4. Fernando Alonso, 5. Lewis Hamilton, 6. Lando Norris, 7. Carlos Sainz, 8. George Russell (lähtöruuturangaistus), 9. Sergio Pérez, 10. Oscar Piastri, 11. Nico Hülkenberg, 12. Kevin Magnussen, 13. Alex Albon, 14. Esteban Ocon (lähtöruuturangaistus), 15. Pierre Gasly (lähtöruuturangaistus), 16. Yuki Tsunoda, 17. Daniel Ricciardo, 18. Valtteri Bottas, 19. Logan Sargeant ja 20. Guanyu Zhou. Kaikki paitsi Sargeant lähtevät kilpailuun pehmeillä renkailla; amerikkalainen starttaa medium-renkailla.

Lämmittelykierroksella Leclerc ajautuu seinään ja rikkoo etusiipensä. ”Why the **** am I so unlucky?”, toteaa Ferrari-kuski radioon. Leclercin kilpailu on ohi jo ennen starttia. Onpa harmillinen tilanne!

Startti on kiihkeä! Hamilton ja Norris saavat hyvät lähdöt ja nousevat Aston Martinien ohi. Albon ja Magnussen kolaroivat startissa, ja ei mene aikaakaan, kun turva-auto otetaan radalle. Uusinnoissa näyttää selkeältä, että Hülkenberg osui Alboniin, joka puolestaan osui sitten Magnusseniin. Sekä Albonin että Magnussenin autot jäävät pahasti rikkinäisinä radan reunaan ja radalla on mm. irtonainen rengas, joten punaiset liput liehuvat aika nopeasti. Tuomaristo ei rankaise ketään tapahtuneesta.

Kilpailu jatkuu puolisen tunnin kuluttua lähtöruudukosta. Uusi startti on aiempaa siistimpi ja siitä selvitään kolaritta. Alonso painaa Hamiltonin ohi jan ousee kolmanneksi. Uuden avauskierroksen jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. NOR, 3. ALO, 4. HAM, 5. RUS, 6. PER, 7. STR, 8. SAI, 9. GAS ja 10. OCO. Bottas on kolmastoista. Norris jahtaa Verstappenia kovaa vauhtia, ja Pérez kärkkyy Russellia.

Kierroksella 14/71 Pérez ohittaa Russellin ja nousee viidenneksi. Pérez jahtaa nyt Hamiltonia, jonka kanssa hän kilpailee mestaruustaistelun toisesta sijasta. Kierroksella 18/71 Pérez pääsee ohi Hamiltonista ja nousee neljänneksi. Hamilton tekee varikkopysähdyksen ja saa alleen medium-renkaat. Hamilton palaa radalle sijalle 11. Russell tulee varikolle kierroksella 20/71 ja saa myös medium-renkaat. Russell palaa radalle tallikaverinsa taakse. Hamilton raportoi ongelmasta yhden renkaansa kääntymisen kanssa. Pérez kutsutaan varikolle kierroksella 21/71 ja hän palaa radalle Hamiltonin ja Russellin väliin sijalle 10. Hülkenberg suuntaa varikolle.

Kierroksella 22/71 kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. NOR, 3. ALO, 4. STR, 5. SAI, 6. GAS, 7. TSU, 8. HAM, 9. PER ja 10. RUS. Stroll suuntaa varikolle kierroksella 23/71 ja palaa radalle sijalle 10. Pérez ja Hamilton mittelevät keskenään, ja lopulta Pérez pääsee ohi. Zhou ohjeistetaan saapumaan varikolle ja keskeyttämään kilpailu. Stroll ohittaa Russellin kierroksella 25/71. Mersuilla ei mene nyt vahvasti. Alonso tekee varikkopysähdyksen kierroksella 26/71 ja palaa radalle Pérezin eteen kuudenneksi. Heti perään Sainz kutsutaan varikolle, ja samaa matkaa tulevat myös Gasly ja Tsunoda. Joku saa varmasti unsafe release -rangaistuksen tuosta varikkopysähdyksestä, ja se joku on todennäköisesti Ferrari. Verstappen ja Norris tulevat varikolle peräkkäin kierroksella 28/71 ja palaavat radalle samoille sijoituksille. Näiden pysähdysten jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. NOR, 3. ALO, 4. PER, 5. STR, 6. HAM, 7. RUS, 8. SAI, 9. OCO ja 10. BOT.

Sainz ohittaa Russellin kierroksella 35/71, ja muutamaa kierrosta myöhemmin hän painaa ohi myös Hamiltonista. Bottas keskeyttää varikolle kierroksella 41/71. Gasly raportoi ongelmista jarrujen kanssa kierroksella 45/71. Gasly on tehnyt hienoa nousua ja päässyt jo Mersujen väliin, joten toivottavasti jarruongelmansa korjaantuu, ja hänen hieno kisansa jatkuu! Russell tulee varikolle kierroksella 46/71 ja palaa sijalle 11 pehmeillä renkailla.

Pérez pysähtyy kierroksella 47/71, ja samoin tekevät Hamilton ja Gasly. Näiden pysähdysten jälkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. VER, 2. NOR, 3. ALO, 4. STR, 5. SAI, 6. TSU, 7. PER, 8. OCO, 9. HAM ja 10. GAS. Alonso tulee varikolle ja palaa radalle viidenneksi Pérezin eteen. Hamilton ohittaa Oconin ja nousee kahdeksanneksi. Ocon päästää Gaslyn ohi.

Sainz tulee varikolle kierroksella 52/71 ja hän palaa radalle seitsemänneksi. Seuraavalla kierroksella Stroll pysähtyy ja palaa radalle Sainzin eteen. Verstappen kutsutaan varikolle, kun kilpailua on 15 kierrosta jäljellä. Verstappen palaa radalle toiseksi, ja hän on nyt reilun kymmenen sekunnin päässä kärjessä ajavasta Norrisista. Kierroksella 58/71 Russell kutsutaan yllättäen varikolle keskeyttämään kilpailu. Russellista tulee kilpailun kuudes keskeyttäjä.

Norris tulee kärjestä varikolle ja palaa radalle toiseksi Verstappenin taakse. Pérez kärkkyy Alonsoa ja on osua tämän takarenkaaseen. Alonson ja Pérezin välillä on vajaan sekunnin ero, ja Pérez yrittää tosissaan päästä tänään palkintopallille. Alonso on kuitenkin tunnetusti vaikea ohittaa. Kierroksella 70/71 Pérez pääsee ohi Alonsosta, mutta viimeisellä kierroksella Alonso nappaa paikkansa palkintopallilla takaisin! Maaliviivan kohdalla Alonson ja Pérezin välinen ero on 0,053 sekuntia – upea suoritus Alonsolta, huhhuh!

Maaliin saavutaan tosiaan järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Lando Norris ja 3. Fernando Alonso. Norris nappaa nopeimman kierroksen pisteen, ja hänet valitaan myös Päivän kuljettajaksi.

Muutaman viikon kuluttua ajetaankin sitten Las Vegasin osakilpailu!

Aiemmat Brasilian osakilpailut

Brasilian GP 2022

Brasilian GP 2021

Brasilian GP 2019

Brasilian GP 2018

Jätä kommentti