Formulafiiliksiä! Britannian GP

Britannian osakilpailu on tänä vuonna erikoinen, nimittäin eilen ajettiin F1-historian ihkaensimmäinen sprinttikilpailu! Perinteisen vapaat harjoitukset, aika-ajot ja osakilpailun sijaan tänä viikonloppuna on nähty harjoitukset, sprinttikisan lähtöjärjestyksen määrittävä aika-ajo ja eilen sprinttikisa, joka määrittää lähtöjärjestyksen tämän päivän osakilpailuun. Sprinttikisassa oli 17 kierrosta ja sen kärkikolmikolle oli myös jaossa mm-pisteitä – kärkikolmikko oli toki perinteinen Verstappen-Hamilton-Bottas.

Tänään vanhaan kunnon osakilpailuun lähdetään siis järjestyksessä 1. Max Verstappen, 2. Lewis Hamilton, 3. Valtteri Bottas, 4. Charles Leclerc, 5. Lando Norris, 6. Daniel Ricciardo, 7. Fernando Alonso, 8. Sebastian Vettel, 9. Esteban Ocon, 10. Carlos Sainz, 11. Pierre Gasly, 12. George Russell (lähtörangaistus), 13. Kimi Räikkönen, 14. Lance Stroll, 15. Antonio Giovinazzi, 16. Yuki Tsunoda, 17. Nicholas Latifi, 18. Mick Schumacher, 19. Nikita Mazepin ja 20. Sergio Pérez. Pérez ajoi ulos radalta sprinttikisassa ja putosi sen vuoksi hännille ja aloittaa varikolta.

Startti on henkeäsalpaava! Hamilton ja Verstappen painavat avauskierroksen rinta rinnan. Kaksikko painaa hienoa kilvanajoa, kunnes yhtäkkiä Verstappen ja Hamilton ottavat renkaista osumaa, ja Verstappen syöksyy päin seinää vaarallisen näköisesti yksi rengas autosta irti roikkuen. Verstappen kuitenkin kiipeää pois autosta hetkeä myöhemmin lääkintähenkilöiden auttamana. Leclerc hyödyntää tilaisuuden ja nousee Hamiltonin ohi kilpailun kärkeen. Punaiset liput kuitenkin liehuvat pian, ja kilpailu keskeytetään. Tuomaristo tutkii Verstappenin ja Hamiltonin kolaria.

Verstappenin ja Hamiltonin kolari. Kuva: F1-Twitter

Reilun puolen tunnin kuluttua kilpailu aloitetaan uudelleen lähtöruudukosta. McLarenit pärjäävät erinomaisesti ja pitävät Bottasta otteessaan. Leclerc johtaa kilpailua. Vettel ajaa hienoa kilpailua, kunnes hän pyörähtää ja putoaa kilpailun hännille. Tuomaristo antaa 10 sekunnin aikarangaistuksen Hamiltonille. En ole rangaistuksesta samaa mieltä, mutta tilanne on kuten tuomaristo tuomitsee. Kierroksella 7/72 tilanne on 1. LEC, 2. HAM, 3. NOR, 4. BOT, 5. RIC, 6. SAI, 7. ALO, 8. STR, 9. OCO, 10. RAI, 11. GAS, 12. GIO, 13. RUS, 14. PER, 15. TSU, 16. LAT, 17. MSC, 18. VET ja 19. MAZ.

Kierroksella 15/52 Leclerc raportoi, että hänen moottorinsa sammui hetkeksi. Kieroksen 18/72 päätteeksi Räikkönen, Pérez, Vettel ja Russell tulevat ensimmäiselle varikkopysähdykselle. Räikkönen ja Pérez kamppailevat hienosti kierroksella 20/52, mutta lopulta Pérez pääsee ohi. Norris kärsii huonon varikkopysähdyksen ja putoaa kuudenneksi. Bottas käy varikolla kierroksella 23/52 ja hän jää viidenneksi Alonson taakse. Bottas ottaa neljännen paikan kuitenkin pian itselleen. Hamilton tulee varikolle kierroksella 28/52 ja kärsii aikarangaistuksensa varikkopysähdyksen yhteydessä. Hamilton palaa radalle viidenneksi Norrisin taakse. Sainz tulee varikolle ja kärsii huonon pysähdyksen. Sainz putoaa kuudenneksi. Leclerc tulee varikolle hyvin pian tallikaverinsa jälkeen ja pitää johtonsa. Tilanne kärkikymmenikössä on nyt 1. LEC, 2. BOT, 3. NOR, 4. HAM, 5. RIC, 6. SAI, 7. TSU, 8. ALO, 9. STR ja 10. PER. Hamilton ohittaa Norrisin vaivatta kierroksella 31/52 ja edessä on nyt oma tallikaveri Bottas, joka ajaa toisena.

Mercedes antaa tallimääräyksen kierroksella 40/52, jotta Hamilton voisi taistella kilpailun voitosta. Bottas päästää Hamiltonin ohi. Vettel keskeyttää auton ongelmien vuoksi. Tilanne kärkikymmenikössä kierroksella 47/52 on 1. LEC, 2. HAM, 3. BOT, 4. NOR, 5. RIC, 6. SAI, 7. ALO, 8. STR, 9. GAS ja 10. OCO. Räikkönen pyörähtää Pérezin ohittaessa häntä, mutta hän palaa radalle.

Hamilton ohittaa Leclercin ja nousee kilpailun kärkeen viime hetkillä. Kuva: F1-Twitter

Kierroksella 50/52 Hamilton painaa Leclercin rinnalle, ja Leclercin vetäessä leveäksi Hamilton nousee kilpailun kärkeen. Hamilton voittaa kotikilpailunsa ja kuroo mm-piste-eroa Verstappeniin. Palkintopallille nousevat myös 2. Charles Leclerc ja 3. Valtteri Bottas. Leclerc valitaan ansaitusti Päivän kuljettajaksi. Pérez kellottaa nopeimman kierrosajan. Seuraavaksi ajetaan Unkarissa elokuun alussa!

Aiemmat Britannian osakilpailut

70. juhlavuoden GP (2020)

Britannian GP 2020

Britannian GP 2019

Britannian GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s