Formulafiiliksiä! Bahrainin GP

Formulat ovat palanneet uudelle kaudelle, ja moni asia on muuttunut: uudet kokoonpanot, uudet säännöt ja erilaiset autot. Valtasuhteet ovat erilaiset, ja suomalaisen katsojan näkökulmasta lajin seuraaminen on siirtynyt Cmore Sportilta F1 TV -palveluun. Uudet säännöt koskevat niin tuomarointia kuin autojen teknistä toteutusta. Sääntömuutosten tarkoitus on tasoittaa kilpailua ja estää yksittäisiä tiimejä dominoimasta kilpailua, ja näitä teknisiä muutoksia on kutsuttu merkittävimmiksi muutoksiksi F1-autoihin sitten vuoden 1983. Autoissa on otettu takaisin käyttöön maaefekti, mikä tuo aerodynamiikkaan suuria muutoksia. Autojen kaikkiin siipiin on tullut myös muutoksia, ja näiden muutosten lisäksi rengastoimittaja Pirelli on vaihtanut renkaiden vanteet 13-tuumasta 18-tuumaiseen.

Kuljettajakokoonpano kaudelle 2022 on seuraava: Alfa Romeolla ajavat Valtteri Bottas ja F1-debytoiva Guanyu Zhou, AlphaTaurilla Pierre Gasly ja Yuki Tsunoda, Alpinella Fernando Alonso ja Esteban Ocon, Aston Martinilla Sebastian Vettel ja Lance Stroll, Ferrarilla Charles Leclerc ja Carlos Sainz, Haasilla Kevin Magnussen ja Mick Schumacher, McLarenilla Daniel Ricciardo ja Lando Norris, Mercedeksella Lewis Hamilton ja George Russell, Red Bullilla puolustava maailmanmestari Max Verstappen ja Sergio Pérez, ja Williamsilla Nicholas Latifi ja Alexander Albon. Nikita Mazepinin piti jatkaa Haasilla, mutta Venäjän aloittaman sodan vuoksi hänet ja Haasin pääsponsori suljettiin lajista ulos. Myös Venäjän GP on peruttu. Mazepinin korvaa Kevin Magnussen. Sebastian Vettelilla on koronatartunta, joten yllättävä Nico Hülkenberg palaa formuloihin ajamaan tänään Aston Martinilla!

Kauden avauskilpailuun lähdetään järjestyksessä 1. Leclerc, 2. Verstappen, 3. Sainz, 4. Pérez, 5. Hamilton, 6. Bottas, 7. Magnussen, 8. Alonso, 9. Russell, 10. Gasly, 11. Ocon, 12. Schumacher, 13. Norris, 14. Albon, 15. Zhou, 16. Tsunoda, 17. Hülkenberg, 18. Ricciardo, 19. Stroll ja 20. Latifi.

Bahrainin GP:n startti. Kuva: F1-Twitter

Startti on siisti! Ferrarien vauhti on kovaa, ja kärkikolmikon järjestys pysyy lähtöjärjestyksen mukaisena. Hamilton kiitää neljänneksi ja kamppailee sijasta Magnussenin kanssa. Ihanaa nähdä Haas kärkikahinoissa! Avauskierroken järkeen kärkikymmenikön tilanne on 1. LEC, 2. VER, 3. SAI, 4. HAM, 5. MAG, 6. PER, 7. RUS, 8. GAS, 9. ALO. ja 10. OCO. Bottas on pudonnut sijalle 14. McLarenit ovat ainoat medium-renkailla, ja he ajavat sijoilla 17 (Norris) ja 20 (Ricciardo). Muilla on allaan pehmeät renkaat.

Schumacher ja Ocon ottavat osumaa mutkassa 6, ja Schumacher pyörähtää ympäri radalla. Tuomaristo tutkii, ja antaa Oconille 5 sekunnin aikarangaistuksen. Albon ja Bottas mittelevät hienosti sijasta 12, ja Pérez ja Hamilton taistelevat sijasta 4. Hamilton tulee varikolle ensimmäisenä kuljettajana kierroksella 12/57 ja saa alleen kovat renkaat. Hamiltonin renkaissa ei ole yhtään pitoa ja hän huitelee radalla niin, että ensikertalainen Zhou ohittaa hänet.

Albon tulee varikolle kierroksella 14/57 ja saa alleen mediumit. Hän putoaa kilpailun hännille. Verstappen ja Sainz tulevat varikolle samaan aikaan ja saavat alleen pehmeät renkaat. Verstappen putoaa neljänneksi ja Sainz viidenneksi. Varikolla alkaa kuhista, kun kuljettajat suuntaavat ensimmäiselle pysähdykselleen. Kärkikolmikko Lerclerc, Pérez ja Russell tulevat peräkkäin varikolle. Leclerc pääsee palaamaan radalle kilpailun kärkeen ja pitämään Verstappenin takanaan! Kärkikymmenikön tilanne on nyt 1. LEC, 2. VER, 3. SAI, 4. PER, 5. HAM, 6. RUS, 7. MAG, 8. ALO, 9. GAS ja 10. STR. Bottas on kuudestoista.

Verstappenin ja Leclercin taistelu. Kuva: F1-Twitter

Verstappen painaa Lerclercista ohi näyttävällä ohituksella, mutta Lerclerc nappaa pian kärkipaikkansa takaisin! Hienoa kilvanajoa! Kaksikko ohittaa toisiaan ja nappaa vuoroin johdon kilpailussa nopeammin, kuin mitä ehdin kirjoittaa. Upeaa kisailua jatkuu usemman kierroksen; tämä on nyt sitä formulaa! Onpa hienoa nähdä, että autojen väliset erot ovat oikeasti tasoittuneet, ja kilpailun johdosta ajetaan kilpaa muullakin kokoonpanolla kuin Verstappen ja Hamilton. Ferrarien voittokulku näyttää lupaavalta tälle kaudelle!

Hamilton tulee varikolle ja saa alleen mediumit. Kilpailun puolessa välissä, eli kierroksella 28/57, kärkikymmenikön tilanne on 1. LEC, 2. VER, 3. SAI, 4. PER, 5. RUS, 6. MAG, 7. GAS, 8. HAM, 9. OCO ja 10. TSU. Bottas ajaa sijalla 11. Pérez on hallinnut nopeimman kierroksen aikaa jo useamman kierroksen ajan. Verstappen tulee varikolle kierroksella 31/57 ja saa alleen myös mediumit. Ferrarit johtavat kilpailua pehmeillä renkailla. Leclerc tulee varikolle kierroksella 32/57 ja kiitää uusilla medium-renkailla sijalle kolme Verstappenin eteen. Red Bullin strategia ei nyt toimi! Kärkiviisikko on nyt 1. SAI, 2. PER, 3. LEC, 4. VER ja 5. RUS. Magnussen kamppailee Haasillaan Mersujen kanssa, mikä on hienoa nähdä! Hän tulee varikolle kierroksella 35/57 ja palaa radalle kamppailemaan pisteistä Gaslyn kanssa.

Kierroksella 40/57 kärkikymmenikön tilanne on 1. LEC, 2. VER, 3. SAI, 4. PER, 5. HAM, 6. RUS, 7. MAG, 8. GAS, 9. OCO ja 10. TSU. Bottas ajaa sijalla 12. Etäisyys Leclercin ja Verstappenin välillä on kasvanut jo yli viiteen sekuntiin. Verstappen tulee varikolle hakemaan pehmeät renkaat alleen. Pérez tulee heti perässä varikolle. Verstappen palaa radalle kolmanneksi ja Pérez viidenneksi Hamiltonin perään. Kärkiviisikon tilanne on 1. LEC, 2. SAI, 3. VER, 4. HAM ja 5. PER. Verstappen raportoi ongelmista auton ohjauksessa. Sainz ja Hamilton tulevat varikolle. Näiden pysähdysten jälkeen kärkiviisikon tilanne on 1. LEC, 2. VER, 3. SAI, 4. PER ja 5. RUS.

Gasly keskeyttää kierroksella 46/57 radan reunalle ja hänen autonsa liekehtii. Gasly kipuaa nopeasti autosta ulos, ja hänestä tulee kilpailun ja kauden ensimmäinen keskeyttäjä. Turva-auto tulee radalle, ja ilmaisia varikkopysähdyksiä sataa! Kärkikymmenikössä kaikilla on nyt pehmeät renkaat paitsi Magnussenilla, jolla on allaan medium-renkaat. Pian myös Magnussen käy hakemassa pehmeät renkaat alleen ilmaisella varikkopysähdyksellä. Verstappenin ohjausongelmat jatkuvat, mutta Red Bull haluaa pitää hänet radalla.

Gaslyn autoa sammutetaan. Kuva: F1-Twitter

Turva-auto poistuu radalta kierroksen 50/57 päätteeksi. Leclerc saa hyvän lähdön ja pitää paikkansa kilpailun kärjessä. Sainz kamppailee Verstappenin kanssa toisesta sijasta! Kärkikymmenikön tilanne on nyt 1. LEC, 2. VER, 3. SAI, 4. PER, 5. HAM, 6. RUS, 7. MAG, 8. BOT, 9. OCO ja 10. TSU.

Verstappen raportoi nyt voimayksikköongelmista. Sainz ohittaa Verstappenin vaivatta ja nousee kilpailun toiseksi. Verstappen nilkuttaa varikolle ja keskeyttää sinne. Pérez nousee kolmanneksi ja Hamilton neljänneksi. Pérezin auto alkaa viestiä, että myös hänellä tulee olemaan ongelmia voimayksikössä – ja pian Pérezin auto sanookin poks viimeisen kierroksen alkaessa! Pérezin auto pyörähtää keskelle rataa, ja hän joutuu keskeyttämään, mikä tarkoittaa, että Hamilton tulee nousemaan podiumille!

Maaliin saavutaan kärkikymmenikön osalta järjestyksessä 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Hamilton, 4. Russell, 5. Magnussen, 6. Bottas, 7. Ocon, 8. Tsunoda, 9. Alonso ja 10. Zhou. Zhou siis ajaa pisteille omassa debyttikilpailussaan! Leclerc nappaa nopeimman kierroksen pisteen, ja hänet valitaan myös Päivän kuljettajaksi. Forza Ferrari!

Jos koko kausi on tällaista, oli todellakin kannattavaa palata formuloiden pariin viime kauden päätösfiaskon jälkeen! Jatketaan Saudi Arabiassa viikon päästä!

Aiemmat Bahrainin osakilpailut

Bahrain GP 2021

Bahrain GP 2020

Bahrain GP 2019

Bahrain GP 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s