Hyvinvointi lähtee itsestä

Kiireisessä arjessa itsestä huolehtiminen välillä unohtuu. Ylisuorittajana olen kantapään kautta oppinut, että menestymiseen tarvitaan tasapainoa työn ja rentoutumisen välillä. Unesta, ravinnosta ja vapaa-ajasta tinkiminen ei johda työtehokkuuden kasvuun, vaan väsymiseen ja henkiseen uupumiseen. Näin on käynyt minulle liian monta kertaa, joten sadannessa blogipostauksessani haluan jakaa teille vinkkejäni omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen! Moni näistä saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä mutta sellaisina niitä myös välillä kohdellaan, vaikka niitä tulisi vaalia.

Ravinto

Huolehdi, että ravintosi ovat kunnossa. Heinäkuussa minulla on tietoisena tavoitteena juoda joka päivä vähintään kaksi litraa nestettä. Tarkkailen nesteensaantiani My water -sovelluksen kautta, johon saan vaivattomasti kirjattua jokaisen juomani nesteen määrän. Tähän mennessä olen juonut joka päivä tavoitteen verran, enkä usko, että näin olisi käynyt, jos en olisi tietoisesti lähtenyt tavoittelemaan sitä. Olen kiinnittänyt myös enemmän huomiota siihen, mitä syön, ja olen pyrkinyt lisäämään kasvisruokaa ja vähentämään punaista lihaa. Voin paljon paremmin, kun syön ja juon hyvin sen sijaan, että kiirehtisin päivän läpi skipaten aamiaisen ja ahmaisten työlounaan. Suhteeni ruokaan on parhaimmillaan, kun pyrin hyvään ja terveelliseen ruokavalioon, mutten ole ankara itselleni sipsipussin tai mäkkärin nugettien äärellä. Tiedostan, että hyvä ruoka vaikuttaa myös mielialaan, ja valmistan lempiruokiani (eli mitä tahansa vuohenjuustolla) usein.

Tehtävä: Kiinnitä tänään huomiota siihen, mitä syöt, ja kuinka se ravitsee kehoasi. Juo vähintään 2 litraa vettä.

Lepo

Olen elämäni aikana tinkinyt liikaa nukkumisesta ihmiseksi, jota ei saa kattilan kansillakaan ylös (perhe on varmasti yrittänyt). Nukkuminen on kivaa, vaikka se kuluttaakin merkittävän osan elämästä. Hyvin levänneenä jaksaa paremmin ja on paremmalla tuulella. Viime aikoina olen nähnyt paljon painajaisia, minkä vuoksi olen ollut väsyneempi ja vähemmän iloinen kuin yleensä. Hyvät yöunet tekevät ihmeitä. Saatuani syntymäpäivälahjaksi aktiivisuusrannekkeen olen pystynyt tarkkailemaan uneni laatua ja yhtenäisyyttä paremmin, ja siksi olen alkanut kiinnittää myös paremmin huomiota lepooni. Pidän myös kirjaa bujossani nukkumistani tunneista.

Tehtävä: Kirjaa ylös nukkumasi tunnit ja nukahtamis- ja heräämisaikasi, niin saat kiinni siitä, millainen unirytmisi on, ja kannattaisiko jotain muuttaa nukkumisen optimoimiseksi.

Terveys

Olen nykyään tarkempi omasta terveydestäni ja huolehdin itsestäni paremmin. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja antamaan sille lepoa tuntematta syyllisyyttä siitä. Sairaana ei tarvitse mennä töihin. Käytän lääkkeitä harkiten ja tiedän, milloin minun kannattaa vain ottaa särkylääkettä olon helpottamiseksi (esimerkiksi nyt näihin kuukautiskramppeihin). Erityisen tarkka olen mielenterveydestäni, sillä olen ollut huonommassa jamassa sen kanssa vastikään. Tiedostan, milloin jokin kuormittaa minua liikaa, ja puhun avoimesti tunteistani ja ongelmistani. En jää asioiden kanssa enää yksin, ja yritän myös auttaa muita mahdollisimman paljon.

Tehtävä: Tarkastele, miltä kehossasi tuntuu, ja jos jokin on pielessä, älä anna asian vain olla, jos jotain olisi tehtävissä.

Tunteet

Tästä pääsemmekin suosikkiaiheeseeni. Koen olevani tunneälykäs ihminen ja tunteiden tutkiskelu ja analysointi on lempipuuhaani. Pidän aktiivisesti päiväkirjaa ja pyrin kirjoittamaan myös minua vaivaavista asioista, jotta voin käsitellä niitä mahdollisimman tehokkaasti. Tiedostan, etten ole maailman paras omista tunteistaan puhuja, mutta pyrin kehittymään siinä ja avautumaan niille ihmisille, joihin luotan. Omaa käytöstäni ja tunteitani tutkimalla olen oppinut esimerkiksi tiedostamaan, mitkä lohdutusmenetelmät toimivat minuun, ja osaan kommunikoida niistä myös muille.

Tehtävä: Kokeile kirjoittaa päiväkirjaa yhden päivän ajan.

Ystävät

Olen ulospäinsuuntautunut ihminen, ja vaikka viihdyn yksin, tarvitsen ihmiskontaktia. Pyrin näkemään ystäviäni mahdollisimman usein ja olemaan yhteyksissä päivittäin tai edes viikottain. On myös hienoa tuntea, että toinen ajattelee sinua, oli se sitten meemi ryhmächatissa tai tägäys söpöön koirakuvaan Instagramissa. Ihmisten pitäminen lähellä pitää minut onnellisena.

Tehtävä: Laita viestiä jollekin ystävällesi, jolle et ole puhunut hetkeen.

Liikunta

Harrastin aktiivisesti liikuntaa lukion puoliväliin asti. Lopetin silloisen karate-harrastukseni yllättäen koulukiireiden vuoksi. Tämän jälkeen liikkumiseni on rajoittunut vaihtelevaan arkipyöräilyyn ja päivittäiseen kävelyyn. Tänä vuonna osallistuin kolmelle Äkkilähtö kesäkuntoon -kurssille, jotka muuttivat suhteeni liikuntaan. Nyt pyrin harrastamaan enemmän liikuntaa, sillä saan siitä iloa ja koen olevani energisempi. Itseään ei kannata pakottaa lenkille, jos se ei tunnu omalta jutulta. Itse en saanut itseäni salille jäsenyyksistä huolimatta, sillä kuntosaliharjoittelu ei vain ole minun juttuni. Kun löydät oman tapasi liikkua, nauti siitä!

Tehtävä: Pyri lisäämään arkiliikuntaa, sillä siitä on helpointa aloittaa!

Oma aika

On tärkeää ottaa aikaa itselle arjen keskellä. Itse katson yksikseni sarjoja ja kauhuelokuvia, pelaan Playstationilla, kirjoitan tähän blogiin ja luen kirjoja. Vaikka tarvitsen ihmisiä ympärilleni, tarvitsen myös hetkiä, jolloin kirjoittelen päiväkirjaan musiikkia kuunnellen tai katson lempisarjaani samalla, kun Vesku tekee vieressä omia askareitaan.

Tehtävä: Seuraavan kerran, kun menet leffaan, mene yksin. Se on yllättävän hauskaa, vaikka tuntuu aluksi hassulta.

Itsensä toteuttaminen

Koen huolehtivani mielestäni, kun minulla on sopivasti mielekästä tekemistä. Olen luova ihminen, joten värikoodaan kalenterini, vietän aikaa tehden näköisiäni grafiikoita blogiini ja kirjoitan fiktiota, jonka lukemisesta myös itse nauttisin. Osaan nähdä arvoa myös hetkissä, jolloin vain olen, katson Simpsoneita ja syön popcornia, vaikka en saakaan silloin mitään muuta aikaan kuin onnea itselleni.

Tehtävä: Listaa 10 asiaa, joissa sinä olet hyvä, ja sen jälkeen toteuta yhtä niistä.


Miten te pidätte huolta itsestänne? Onko juttusi viinilasillinen työpäivän jälkeen, vaahtokylpy musiikkia kuunnellen tai rentouttava meditaatiohetki?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s